Ingezonden persbericht
P E R S I N F O R M A T I E
Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam
KIT: 95 JAAR KENNISCENTRUM VOOR INTERNATIONALE SAMENWERKING
Amsterdam, 8 juni 2005
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam bestaat in 2005 95 jaar. Van 'Koloniaal Instituut' heeft het zich ontwikkeld tot een onafhankelijk kenniscentrum voor internationale en interculturele samenwerking. Het Instituut is actief in ontwikkelingsprojecten, wetenschappelijk onderzoek, training, en advies- en informatiediensten. Daarmee - en met zijn Tropenmuseum, Tropentheater en eigen uitgeverij - brengt het mensen en organisaties uit Nederland en de wereld bij elkaar. Het markante gebouw van het Instituut aan de rand van het Oosterpark kenmerkt zich door een uitbundige bouwstijl en door decoraties die verwijzen naar diverse wereldculturen en de Nederlandse koloniale geschiedenis.
Het KIT werd op 10 juni 1910 opgericht als de 'Vereeniging Koloniaal Instituut' die zich zou gaan richten op de studie van de tropen en de bevordering van de handel en nijverheid in de toenmalige koloniën. In de eerste veertig jaar van zijn bestaan legde het Instituut de fundamenten voor een bijzondere positie met betrekking tot kennis van talen en culturen, landbouw en economie, en tropische ziekten en gezondheidszorg.
De oprichting was een initiatief van grote bedrijven met steun van de overheid: een vroeg voorbeeld van publiek-private samenwerking. De namen van de oprichters zijn nog steeds te lezen in de imposante marmeren ontvangsthal aan de Mauritskade. Het gebouw, ontworpen door de architect J. van Nieukerken en zijn zoon M.A. van Nieukerken, werd tussen 1915 en 1926 gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats.
In het Instituut vond onder meer het in 1864 opgerichte 'Koloniaal Museum', voorloper van het huidige Tropenmuseum, onderdak. Dit museum richtte zich op wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting en later op verbetering en verwerking van koloniale producten als koffiebonen, rotan en paraffine.
Koloniën - Tropen - internationale samenwerking
Met de dekolonisatie werd de opdracht van het Instituut verbreed. In het vervolg werden niet alleen meer de 'Nederlandsche Overzeesche Gewesten' bestudeerd, maar de tropen in brede zin, zowel op cultureel, als op economisch en hygiënisch gebied''. In 1950 - twee jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië - werd de naam veranderd in Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). In de periode daarna werd het Instituut een van de spelers in de vormgeving van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.
Tegenwoordig opereert het KIT als onafhankelijk kennis- en expertise-centrum voor internationale en interculturele samenwerking. Het werkt aan duurzame ontwikkeling, armoedebestrijding, cultuurbehoud en -uitwisseling, en zet zich in Nederland in voor de interesse en steun hiervoor. Kennisvermeerdering en -uitwisseling en begrip voor verschillende culturen zijn belangrijke uitgangspunten. De ontwikkeling van praktisch toepasbare expertise staat voorop.
Het producten- en dienstenaanbod van het Instituut is in te delen in drie werkterreinen:
- Ontwikkeling en Gezondheid:
economische en sociale ontwikkeling, verbetering van de gezondheidszorg en de bestrijding van tropische ziekten;
- Cultuur
culturele aspecten van ontwikkeling, specifiek culturele uitwisseling in museale zin en via de
levende kunsten; en
- Informatie en Communicatie
het vergaren en delen van kennis de diverse werkvelden, inclusief interculture communicatie.
Het KIT is een organisatie zonder winstoogmerk en werkt voor opdrachtgevers uit de publieke sector en het bedrijfsleven. Het Instituut heeft een uitgebreid netwerk van partners in binnen- en buitenland en is uitgegroeid tot een prominente internationale ontmoetingsplek. Bij het KIT werken 450 mensen.