Fontys


Fontyslectoren kunnen professor worden

Fontys Hogescholen en de Roehampton University ondertekenden op 7 juni een memorandum waardoor Fontyslectoren naar Engels recht en op basis van de criteria die voor Engelse universiteiten gelden "Recognized Professor" kunnen worden.
woensdag 8 juni 2005 door Femke Huvenaars
Het memorandum stelt de Fontyslectoren in staat op de Fontys onderzoekthema's een doctoraatsstudent tot de PhD (Angelsaksische term voor de Nederlandse Doctortitel) te brengen. De Fontyslector wordt door zijn collega van Roehampton gecoached in zijn promotorrol. Is de lector succesvol in de begeleiding van de PhD-student tot en met het doctoraat, dan wordt hem de titel "Director of Studies" verleend. Aan deze titel is het ius promovendi van de Roehampton University verbonden en zijn de lectoren daar gelegitimeerd om als promotor op te treden. Het onderzoek zal bij voorkeur in de Nederlandse context plaatsvinden. Tenslotte heeft Fontys daar haar wortels.

De erkenningcriteria voor het professorraat zijn zwaar. Toch heeft een aantal Fontyslectoren zich bereid verklaard om deze "accreditatieprocedure" in te gaan. De dossiers worden door de Fontys Graduate School voorbereid en na een onderzoek van de afdeling Audit met de betrokken lector besproken. Indien er een goede kans van slagen is en na goedkeuring door de Raad van Bestuur, worden deze dossiers aan Roehampton University aangeboden.

Fontys kwam twee weken geleden in het nieuws toen ze een advertentie plaatste om 31 promovendi te werven. Op deze vacatures hebben tot nu toe 650 kandidaten gesolliciteerd.

De Roehampton University en Fontys Hogescholen hebben reeds op 24 mei 2004 een overeenstemming op instellingsniveau getekend om daar waar het voor beide instellingen interessant is tot samenwerking te komen. De samenwerking in het PhD-traject is hiervan een uitwerking. Roehampton is een van de zogenaamde "new universities".