05203BW
Datum
8 juni 2005
Tilburg ontvangt E 1 miljoen euro subsidie voor aanpak en opvang Antilliaanse jongeren
Tilburg is één van 22 gemeenten die met minister van Vreemdelingenzaken en Integratie mevrouw Verdonk op woensdag 8 juni een overeenkomst tekenen voor de aanpak van problemen en begeleiding van Antilliaanse jongeren. In de overeenkomst - die namens de gemeente wordt ondertekend door wethouder Mevis - worden afspraken gemaakt over betere resultaten bij voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid, overlast en criminaliteit.
Voor Tilburg is een bedrag van E 2.060.000 uitgetrokken voor de periode 2005 tot en met 2008. Gemeente en Rijk betalen hiervan ieder de helft.
Direkshon en 'sociaal makelaar'
Tilburg besteedt dit geld aan 6 projecten. Twee daarvan worden door Traverse / Direkshon uitgevoerd. Hierbij worden jongeren die zich niet zelfstandig kunnen redden, geholpen en begeleid in opleiding, werk en zelfstandig wonen. Tijdens het traject wordt ook hulpverlening geboden voor specifieke problemen die zich voordoen. Met dit project worden ongeveer jaarlijks 28 jongeren bereikt. Direkshon wordt geholpen door een aantal Antilliaanse mentoren. Dit zijn Antillianen die jongeren begeleiden en coachen bij het zelfstandig wonen. Voor een aantal zéér jonge zwervende Antilliaanse jongeren en jongeren die op grond van psychische problemen stuurloos zijn of gedragsproblemen hebben is er 24-uurs opvang.
In 2004 is op experimentele basis gestart met een sociaal makelaar voor de Antilliaanse doelgroep. Daarnaast volgt een aantal Antilliaanse mannen en vrouwen een opleiding tot intermediair. Zij ondersteunen de sociaal makelaar.
De sociaal makelaar geeft ondersteuning en advies aan Antilliaanse inwoners van Tilburg die niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp en dienstverlening en die zich daardoor in hun leefomgeving niet of slecht staande kunnen houden. De makelaar geeft ook advies aan de organisaties over Antilliaanse cliënten.
Hulp wordt vooral gevraagd voor contact over uitkeringen, schulden, woonproblemen. Door bemiddeling naar instellingen die deze problemen aan kunnen pakken, wordt voorkomen dat de hulpvragers afglijden doordat uitkeringen worden stopgezet, schulden oplopen of mensen uit hun huis worden gezet.
Jongerenwerk
Nieuw in de aanpak van Tilburg is de extra aandacht voor het jongerenwerk door onder andere Twern en Attak. Zij richten zich op het ontplooien van talenten en het zien van de eigen kansen en mogelijkheden. Daarnaast besteedt het Regiepunt jongeren extra aandacht aan het vergroten van de zelfredzaamheid van Antilliaanse jongeren. Zij komen in aanmerking voor motivatietrainingen en worden hierdoor gestimuleerd om naar school te gaan of werk te zoeken.
Jonge moeders
Onder de tienermoeders zijn relatief veel Antilliaanse meisjes. Het risico is groot dat hun kinderen onvoldoende begeleid worden, waardoor het ook voor deze in Nederland geboren kinderen moeilijk wordt een goede plaats in de samenleving te verwerven. Daarnaast groeien veel Antilliaanse kinderen op in een gezin met alleen een moeder. Problemen in deze gezinnen kunnen mogelijk verminderen door meer aandacht voor de vaders. Voor de groep zwangere vrouwen met een hoog risico: jong en alleenstaand, laag inkomen, weinig opleiding wordt speciale zorg geboden Het doel is om de zwangerschaps- en geboorteresultaten te verbeteren, de gezondheid en ontwikkeling van het kind te verbeteren en de persoonlijke ontwikkeling en mogelijkheden voor opleiding en werk van de moeder te verbeteren. Er wordt vooral gewerkt met huisbezoeken, tot dat de kinderen 2 jaar zijn.
Informatie voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, woordvoerder wethouder Mevis, tel 542 89 91
Gemeente Tilburg