KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

8-6-2005

Van Uden-TU Delft Zeilteam eindigt WK Mumm 30 teleurstellend, 28e plaats na zwarte vlag en aanvaring

Op zaterdag 4 juni eindigde het WK Mumm 30 teleurstellend voor het vanUden-TU Delft Sailing Team. Na een voortvarende start van de competitie, ging het gisteren allemaal verkeerd. In de tweede dagrace kregen de studenten een BFD (diskwalificatie door zwarte vlag in de startprocedure) te verwerken en in de vierde waren ze betrokken bij een aanvaring. Daarbij kwam voordekker Mike Coomans tussen de twee gediskwalificeerd. Uiteindelijk daalden ze naar een 28ste plek in het eindklassement. Anders dan de eerste dagen, stond er gisteren en vandaag wel veel wind.

Geen redress maar DSQ
We hebben laten zien dat we het wel kunnen, maar het is gewoon jammer dat het zo eindigt, zegt schipper Gert van der Heijden ontgoocheld. Gisteren ging alles mis. We voeren niet lekker en toen kwam daar die aanvaring bij. Het zag er aanvankelijk ernstiger uit dan het
uiteindelijk was, maar Mike was behoorlijk in shock. We zijn daarna direct naar de haven gevaren. Het voorval deed zich voor bij de bovenboei. We moesten overstag voor een Engelsman, waarbij we werden gesandwicht tussen die boot en een Franse die eigenlijk had moeten wijken. We hebben s avonds lang in de protestkamer gezeten, maar in plaats van redress (tegemoetkoming in punten na benadeling van zeilers) kregen we een DSQ. De jury oordeelde dat we niet adequaat hadden gereageerd. We hadden eerder moeten aanroepen. Dit alles betekende dat het vanUden-TU Delft Zeilteam twee keer het volle aantal punten moest meetellen, want het kampioenschap kent geen aftrekrace. Dan ben je natuurlijk weg, reageert Van der Heijden. Ze waren
overigens niet de enigen die een zwarte vlag te pakken hadden, want dat gold voor nog dertien andere teams. Het podium kwam er daardoor ook anders uit te zien, want het kostte de leider Asterix twee plekken.

Stoelendans op laatste dag
Hoewel Mike Coomans geen ernstig letsel opliep bij de aanvaring, was hij wel bont en blauw. Van der Heijden: Hij kon onmogelijk het voordek op, dus hebben we een stoelendans moeten houden. Dat had absoluut zijn weerslag. Het liep allemaal minder, dus we kwamen er vandaag niet bij. In de laatste twee races van het wereldkampioenschap werden de Delftse studenten 38ste en 31ste. De titel ging naar Bouygues Telecom van schipper Berthet (FRA), gevolgd door landgenoot Henry met Toulon Provence Mediterranee COYCH en de Engelsman Browne met Asterix. Beste Nederlander is Dirk de Ridder met Mean Machine. Na een eindspurt met louter toptien klasseringen en twee overwinningen, eindigde De Ridder op de achtste plaats overall.

Tour de France à la Voile
Zondag 5 juni rijdt het vanUden-TU Delft Sailing Team weer terug naar Nederland. De komende tijd zullen de zeilers gebruiken voor de fine tuning van de boot en de laatste voorbereidingen voor de Tour. Over drie weken vertrekt het hele konvooi naar Frankrijk en starten de studenten voor de tweede keer in de Tour de France à la Voile.

De volgende partijen ondersteunen het vanUden TU Delft Sailing Team: vanUden, TU Delft, Active24, Holmatro, GrandOptical, Eurotech, Avery Graphics, LA 84, Henri Lloyd en Vrolijk Watersport.

Internetadres: www.delftchallenge.nl
E-mailadres:diana@diabo.nl