Gemeente Almere

Ondertekening bestuurlijke arrangementen

De 18 Antillianen gemeenten - waaronder Almere - en de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie mevrouw Verdonk ondertekenen Bestuurlijke Arrangementen op 8 juni in Rotterdam. Burgemeester Jorritsma ondertekent namens de gemeente Almere.

Aanleiding voor het sluiten van deze arrangementen is het bestuurlijk overleg van de 18 Antillianen gemeenten en de minister, de Notitie Antilliaanse risicojongeren van het rijk en de daarvoor jaarlijks 5 miljoen beschikbaar gestelde middelen voor de periode 2005 tot en met 2008. De Bestuurlijke Arrangementen worden gesloten over te behalen meetbare doelen op de resultaatgebieden voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid en overlast en criminaliteit.

Een te groot deel van de van de Nederlandse Antillen afkomstige Antilliaanse jongeren in Nederland komt in verschillende opzichten niet goed mee in de Nederlandse samenleving. Deze jongeren verlaten zonder startkwalificatie het onderwijs, hebben veelal geen werk, raken verzeild in de criminaliteit of lopen een groot risico daarop. Het aantal alleenstaande, jonge moeders onder de jongvolwassenen is eveneens zeer hoog. Deze gezinnen zijn veelal economisch en sociaal zwak en de kinderen in deze gezinnen lopen op hun beurt risicos. Naast de bijzondere gezinssituatie vormt de hoge mobiliteit onder Antilliaanse jongeren een onderscheidend kenmerk ten opzichte van risicojongeren in het algemeen. Deze jongeren verblijven op verschillende adressen in verschillende gemeenten bij vrienden en familie en reizen soms ook geregeld heen en weer tussen de Nederlandse Antillen en Nederland.

De volgende gemeenten zijn betrokken bij het tekenen van de Bestuurlijke arrangementen: Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle a/d IJssel, Dordrecht, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Vlaardingen, Vlissingen, Zoetermeer en Zwolle.

In Almere wonen 4.250 burgers afkomstig uit de Nederlandse Antillen of Aruba, maar er is ook een aantal dat niet ingeschreven is bij de Burgelijke Stand. Vermoedelijk gaat het hierbij om 2.000 personen. De gemeente Almere is sinds anderhalf jaar intensief betrokken bij het nationale overleg over het Antillianenbeleid. Minister Verdonk bracht hiertoe in januari 2004 een werkbezoek aan Almere en verschillende Tweede kamerleden volgden haar voorbeeld. Dit heeft er toe bijgedragen dat Almere in aanmerking is gekomen om een arrangement met het ministerie te sluiten.

Het arrangement voor Almere omvat een periode van 2005 tot en met 2008. De rijksbijdrage is in totaal 880.000,- mits de gemeente zorgdraagt voor 50% cofinanciering.