Pragmatisch voorstel moet denken over werk helpen veranderen
08.06.2005 / 10:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. st. voor psychotechniek
Persbericht - Arnhem, 8 juni 2005
Nederlandse Stichting voor Psychotechniek pleit voor recht op werk voor iedereen
Pragmatisch voorstel moet denken over werk helpen veranderen
Werk is een plicht én een recht. Die stelling poneert de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) deze week in een speciale brochure: 'Meedoen' - van kreet naar credo. De NSvP presenteert daarin bovendien een pragmatisch voorstel hoe inactieven op de arbeidsmarkt toch aan de slag te krijgen. De brochure verschijnt aan de vooravond van de behandeling van de nieuwe Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen door de Tweede Kamer.
Arbeidsparticipatie is alleen mogelijk als tegenover het aanbod op de arbeidsmarkt ook een reële vraag van werkgevers staat. De NSvP onderzocht daarom hoe mensen met weinig kans op een baan weer kunnen aanhaken en richtte zich daarbij op de moeilijkst te bemiddelen groep. Het gaat daarbij om langdurig werklozen, om mensen met een fysieke of verstandelijke handicap en om mensen die als gevolg van ziekte of handicap deels arbeidsongeschikt zijn.
'Een rechtvaardige samenleving biedt tegenover de plicht een eigen inkomen te verwerven ook een reëel perspectief op werk', stelt de NSvP. 'Dat vraagt om extra steun en brengt extra kosten met zich mee. Maar er zijn ook extra opbrengsten. Want de opbrengst van de arbeidsinspanning is niet alleen in economische termen uit te drukken (in de vorm van loon, belasting en betaalbare goederen en diensten). Het komt het individu én de samenleving ten goede in de vorm van welvaart, welzijn, gezondheid, veiligheid en sociale (en etnische) integratie'.
Voorstel concreet
Om het recht op werk effectief te maken, is gereedschap nodig. Belangrijk is dat dit gereedschap gemakkelijk hanteerbaar is en aansluit bij de bestaande praktijk van wetten en regelingen. De NSvP denkt dat de volgende drie instrumenten een belangrijke bijdrage kunnen leveren:
1. Geef moeilijk bemiddelbare werklozen een rugzakje met een individueel en flexibel te besteden persoonsgebonden budget. Als overbrugging te gebruiken voor scholing, training of begeleiding of als blijvende compensatie in te zetten voor lagere productiecapaciteit.
2. Richt zogenoemde werkbedrijven op, die zich als onderneming met een maatschappelijk doel inzetten voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Die het in de samenleving aanwezige werk op het terrein van veiligheid, milieu, educatie en zorg weet te bundelen tot arbeid en de noodzakelijke begeleiding kunnen bieden.
3. Ontwerp een nieuwe vorm voor een arbeidsovereenkomst: het werkcontract. Dat contract maakt het mogelijk vraag en aanbod bijeen te brengen zonder dat direct van een arbeidsovereenkomst in juridische zin sprake is. Het definieert arbeid niet in termen van productie, maar termen van ervaring en het bevorderen van sociale integratie.
De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek
De NSvP wil bereiken dat mensen hun capaciteiten optimaal benutten in de beroepsarbeid. Daartoe subsidieert de NSvP innovatieve projecten die de afstemming tussen mens en werk optimaliseren. Ze organiseert regelmatig werkconferenties, verzorgt publicaties en brengt een boekenreeks uit.
De brochure 'Meedoen. Van kreet naar credo' kwam tot stand als resultaat van het symposium 'Recht op werk' dat in oktober 2004 werd gehouden.
Meer informatie -