Gemeente Zwolle

Extra geld voor Antillianen aanpak in Zwolle

Ondertekening afspraken met minister Verdonk

Wethouder Peter Pot reist op woensdag 8 juni 2005 af naar de gemeente Rotterdam om afspraken te ondertekenen met minister van Vreemdelingenzaken en Integratie mevrouw Verdonk over voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid, overlast en criminaliteit van Antillianen. Deze afspraken worden gezamenlijk ondertekend met alle 18 Antillianen gemeenten. De ondertekening vindt plaats om 16.00 uur op het stadhuis van Rotterdam.

Deze afspraken worden in Den Haag ´Bestuurlijke Arrangementen´ genoemd. Aanleiding voor het sluiten van deze arrangementen is de door de minister uitgebrachte notitie ´Antilliaanse risicojongeren´ van het rijk en de daarvoor jaarlijks ¤ 5 miljoen beschikbaar gestelde middelen voor de periode 2005 tot en met 2008. De Bestuurlijke Arrangementen worden gesloten over te behalen meetbare doelen op de resultaatgebieden voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid en overlast en criminaliteit.

Zwolle
In Zwolle wordt ingezet op het uitvoeren en verbreden van het beleid ten aanzien van de Antillianen aanpak. Het gaat hier bijvoorbeeld om de inzet van de VIP (Vertrouwens Informatie Persoon) en de inzet van straathoekwerkers. Deze personen leggen contact tussen de Antilliaanse Gemeenschap en Zwolle. De activiteiten van de Antilliaanse vereniging Nos Union worden ondersteund. In het kader van inburgering van Antillianen worden specifieke trajecten ingekocht bij een ROC (Regionaal OpleidingsCentrum).

Aanleiding
Een te groot deel van de van de Nederlandse Antillen afkomstige Antilliaanse jongeren in Nederland komt in verschillende opzichten niet goed mee in de Nederlandse samenleving. Deze jongeren verlaten zonder startkwalificatie het onderwijs, hebben veelal geen werk, raken verzeild in de criminaliteit of lopen een groot risico daarop. Het aantal alleenstaande, jonge moeders onder de jongvolwassenen is eveneens zeer hoog. Deze gezinnen zijn veelal economisch en sociaal zwak en de kinderen in deze gezinnen lopen op hun beurt risico te marginaliseren. Naast de bijzondere gezinssituatie vormt de hoge mobiliteit onder Antilliaanse jongeren een onderscheidend kenmerk ten opzichte van risicojongeren in het algemeen.

Deze jongeren verblijven op verschillende adressen in verschillende gemeenten bij vrienden en familie en reizen soms ook geregeld heen en weer tussen de Nederlandse Antillen en Nederland.

Ten behoeve van de Bestuurlijke Arrangementen hebben de gemeenten voor de komende vier jaar een plan van aanpak/actieprogramma opgesteld en vervolgens een aanvraag voor rijksbijdrage ingediend.

Gemeenten
De volgende gemeenten zijn betrokken bij het tekenen van de Bestuurlijke arrangementen: Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle a/d IJssel, Dordrecht, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Vlaardingen, Vlissingen, Zoetermeer, Zwolle.


---