Algemene Onderwijsbond
20 jaar basisschool reden voor groot feest, op 8 juni, bij de Algemene Onderwijsbond
Voorkom achterstand door integratie voorschoolse educatie bij basisschool
Utrecht, 1.04.2005. Om een goede start op de basisschool mogelijk te maken en de kansen van kinderen te vergroten, pleit de Algemene Onderwijsbond voor meer aandacht voor de Nederlandse taal op jongere leeftijd. De AOb wil daarom dat voorschoolse educatie onder verantwoordelijkheid van de basisscholen komt. Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder AOb: "Toen 20 jaar geleden de basisschool werd geĂŻntroduceerd waren veel mensen bang voor de integratie van kleuterschool en lagere school. Koudwatervrees, blijkt nu. Integratie van voorschoolse educatie zal ook op weerstand stuiten, maar dat betekent niet dat we het niet moeten doen." Door de invoering van de basisschool werd het aanbod van de kleuterschool en de lagere school beter op elkaar afgestemd en de overgang aanmerkelijk logischer. Voor de AOb reden een groot feest te organiseren: woensdag 8 juni. Dan evalueert de AOb de afgelopen 20 jaar en kijkt zij naar de toekomst, op een feestelijke bijeenkomst in Tuschinski.
Onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen', wil de AOb kinderen vanaf 2oe jaar oud een doorlopende ontwikkellijn kunnen bieden. Door te voorkomen dat kinderen een achterstand oplopen, zullen zij op de basisschool van het begin af aan beter kunnen meekomen. Liesbeth Verheggen, AOb: ""Natuurlijk willen we niet dat kinderen al op hun tweede in de schoolbanken zitten. Wel willen we dat zij eerder dan nu het geval is, op een speelse manier, met taal in aanraking komen en gestimuleerd worden Nederlands te praten."
Nu nog blijven veel kinderen tot hun vierde, totdat zij naar de basisschool gaan, thuis. Juist in die jaren leggen kinderen de basis voor hun taalvaardigheid. Het is dus van het grootste belang dat deze kinderen regelmatig met taal in aanraking komen. Dit kan op speelse wijze, door liedjes te zingen, voorgelezen te worden en met kinderen en begeleidsters te spelen en te praten et cetera.
Liesbeth Verheggen, AOb: "Je mag ouders en kinderen niet dwingen om mee te doen met deze voorschoolse educatie. Je moet het dus qua inhoudelijk aanbod en financieel zo aantrekkelijk maken, dat iedereen mee wil doen." Om op een speelse manier een ontwikkelingsprogramma aan te kunnen bieden, zal een deel van de begeleidsters extra geschoold moeten worden. Voor de financiering kan gedacht worden aan een bijdrage naar draagkracht, met een extra stimulans voor de lagere sociaal-economische milieus. Tegelijkertijd moet dit aanbod een goed alternatief zijn voor de huidige peuterspeelzalen, opdat ook niet-achterstandskinderen hier gebruik van zullen maken.
Op het basisfeest van de AOb, ter ere van het 20-jarige bestaan van de basisschool, wil de AOb samen met zijn leden ook twintig jaar vooruit kijken: hoe kan het basisonderwijs nog verder verbeterd worden en welke lessen kunnen geleerd worden uit de afgelopen twintig jaar. Maar bovenal is er feest.
Meer informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59
---- --