PERSBERICHT
Houvast voor hulpverleners en cliënten voor betere zorg
Multidisciplinaire richtlijnen voor depressie en schizofrenie
Utrecht, 7 juni 2005. Vandaag worden in Utrecht twee nieuwe multidisciplinaire richtlijnen gepresenteerd. Een voor depressie en een voor schizofrenie. Experts uit verschillende disciplines en beroepsorganisaties hebben, in nauwe samenwerking met diverse cliënten/familieorganisaties, twee jaar gewerkt aan deze richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van volwassen cliënten met depressie of schizofrenie. De richtlijnen geven hulpverleners aanbevelingen, adviezen en instructies voor verbetering van de kwaliteit van de zorg en helpen cliënten bij het nemen van beslissingen over de gewenste zorg.
Iedere volwassene heeft in zijn leven circa15% kans op een depressie, met een piek rond het dertigste levensjaar en vrouwen vaker dan mannen. Een op de twintig Nederlanders heeft jaarlijks last van een depressie, terwijl iemand die ooit een depressie heeft gehad een grotere kans heeft om er nog eens een te krijgen. Voor schizofrenie lopen in Nederland de schattingen uiteen van zestigduizend tot tachtigduizend mensen. De ziekte begint vaak al tijdens de adolescentie en kenmerkt zich door psychotische perioden met symptomen als wanen, hallucinaties, verwardheid en verschijnselen als angst, depressie. Dit heeft vaak grote gevolgen voor het sociale leven: doorgaans betekent deze ziekte een langdurige, soms levenslange, afhankelijkheid van zorg.
Adequate zorg, gebaseerd op de beste wetenschappelijke kennis van dit moment, en op professionele kennis en ervaringsdeskundigheid van cliënten. Dat is het recept voor een multidisciplinaire richtlijn. De richtlijnen bevatten aanbevelingen, adviezen en handelingsinstructies voor een verantwoorde, efficiënte en doelmatige hulpverlening door professionals. Voor GGZ-hulpverleners zoals verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychiaters en psychologen, maar ook voor andere disciplines in de zorg rondom depressie en schizofrenie, zoals huisartsen, maatschappelijk werkers of creatieve therapeuten. Ook is de richtlijn bedoeld om patiënten te helpen bij het nemen van beslissingen over de zorg, samen met de hulpverlener.
De twee nieuwe richtlijnen zijn ontwikkeld onder auspiciën van de Landelijke Stuurgroep Multidisciplinaire Richtlijnontwikkeling in de GGZ, met ondersteuning van het Trimbos-instituut en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Speciale richtlijnwerkgroepen waarin professionele hulpverleners en cliëntvertegenwoordigers zitten, zijn verantwoordelijk voor de specifieke richtlijnen. Eind 2003 werd de eerste multidisciplinaire richtlijn gepubliceerd: voor Angststoornissen. Dit jaar volgen na Depressie en Schizofrenie, nog richtlijnen voor Eetstoornissen en voor ADHD bij kinderen en jeugdigen. Verder zijn richtlijnen in de maak voor Alcoholmisbruik- en afhankelijkheid, Problematisch gebruik van drugs, en Vroegtijdige interventies na rampen, terrorisme en andere schokkende gebeurtenissen.
Naast de ontwikkeling van richtlijnen is ook de toepassing daarvan in de praktijk van belang. Een hulpmiddel hierbij is bijvoorbeeld een handzame 'samenvatting' (inmiddels klaar voor depressie). Daarnaast worden ook speciale cliëntenversies ontwikkeld van de richtlijnen. Nog een andere manier om de kennis uit de richtlijnen te gebruiken in de hulpverlening zijn de z.g. 'doorbraakprojecten', waarin multidisciplinaire teams van hulpverleners samenwerken om onderdelen uit de richtlijn specifiek toe te passen. Eind 2004 is, met ondersteuning vanuit het Trimbos-instituut een eerste Doorbraakproject gestart voor depressie en voor schizofrenie is een Doorbraakproject in voorbereiding.
De richtlijnen zijn te bestellen via
---
Voor meer informatie en recensie-exemplaren bel Harald Wychgel 030-2971116, voorlichter van het Trimbos-instituut.
Voor de e-mail disclaimer van het Trimbos-instituut verwijzen wij u naar :