Bekendmaking resultaat zwerfkatten-actie

03.06.2005 / 11:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Dierenbescherming

Persuitnodiging

Bekendmaking resultaat zwerfkatten-actie 'Klik voor Blik'

Den Haag, 3 juni 2005 - Directeur Thomas Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming maakt a.s. dinsdag 7 juni om 10:30 uur in Eck en Wiel aan de Rijnbandijk 6a de totaalopbrengst bekend van de actie 'Klik voor Blik' ten bate van zwerfkatten. Bij de overhandiging zullen enkele (gekooide) zwerfkatten van de werkgroep Zwerfkat Dierenbescherming Rivierenland aanwezig zijn.

Op de site, www.dierenbescherming.nl, heeft de Dierenbescherming onder het motto 'Klik voor blik' deze week het publiek gevraagd massaal geld te doneren. Met het geld worden blikken voer voor zwerfkatten gekocht. 'Uw huisdier goed gevoed?' is de centrale vraag tijdens de 'Week van het Huisdier' en voor de Dierenbescherming aanleiding om aandacht te vragen voor de tienduizenden katten in Nederland die hun voedsel dagelijks zélf bij elkaar moeten scharrelen. Met een minimale donatie van vijf euro kunnen al tien blikjes kattenvoer worden aangeschaft. De 'Week van het Huisdier' duurt van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni. De actie loopt nog door tot en met zondag.

Met de opbrengst van de actie kunnen de werkgroepen Zwerfkat Gouda, Zwerfkat Dierenbescherming Rivierenland en Zwerfkattenopvang Dierenbescherming Assen kattenvoer aanschaffen. De werkgroepen zorgen ervoor dat verwilderde katten worden gevangen, gecastreerd en teruggezet. Op deze wijze wordt de populatie onder controle gehouden en wordt voorkomen dat ze verder groeit. Zwerfkittens worden veelal ondergebracht bij gastgezinnen, die de dieren socialiseren. Vervolgens kan voor hen een nieuw baasje worden gezocht.

Het kattenoverschot in Nederland heeft inmiddels geleid tot een serieus zwerfkattenprobleem. Met name in de grote steden zorgt dit voor veel overlast en dierenleed. Hoeveel zwerfkatten Nederland heeft is moeilijk te zeggen, maar van de Rotterdamse regio is bekend dat het alleen daar al om zo'n 20.000 dieren gaat. Landelijk wordt uitgegaan van zo'n 150.000 dieren Meestal betreft het 'ongewenste' huiskatten. Doordat nog te weinig mensen hun kat laten castreren onstaat een overschot aan kittens, die vervolgens worden gedumpt. Komen ze in het asiel dan behoort herplaatsing tot de mogelijkheden. Gebeurt dat niet, dan zal het katje verwilderen en steeds schuwer worden. Als het dier vervolgens geslachtsrijp is, dijt de populatie verwilderde katten weer verder uit. Deze dieren zorgen voor overlast, maar lijden zelf ook onder ziektes, verwondingen, honger en vergiftiging.

(einde bericht)