Gemeente Hengelo
Controle milieuvoorschriften in horeca
Resultaten nieuwe aanpak milieuhandhaving positief
Gedurende de maand mei heeft een team van de afdeling milieu van de
gemeente Hengelo zeventien horecabedrijven in Hengelo gecontroleerd.
Het resultaat van de controle is dat het merendeel van de
horeca-eigenaren van de gecontroleerde panden zich aan de wettelijke
regels houdt.
Vanaf januari 2005 streeft de gemeente Hengelo op milieugebied naar
handhaving op maat: meer daar waar het nodig en minder waar het naar
verwachting niet nodig is. In hoeverre en hoe vaak een ondernemer of
een branche zal worden gecontroleerd is in de toekomst in belangrijke
mate afhankelijk van de resultaten van de controles. In voorgaande
jaren had gemiddeld genomen slechts 38 % van de horeca-ondernemers
alles voor elkaar op het gebied van milieu.
Informatievoorziening
De gemeente wil de informatievoorziening naar ondernemers
verbeteren.De reden hiervan is dat de afgelopen jaren duidelijk werd
dat de voorschriften lang niet bij alle ondernemers bekend waren.
Voorafgaand aan de controles hadden de horecabedrijven daarom al in
maart van dit jaar een brief ontvangen met daarin informatie over de
belangrijkste voorschriften en de meest geconstateerde overtredingen.
In deze brief werd hen meegedeeld dat zij onder meer bewijzen van de
jaarlijkse keuring van verwarmingsinstallaties, van koel en
airco-installaties en van de brandblusmiddelen moeten kunnen tonen
tijdens een controle.
Tijdens de onlangs gehouden controles bleek dat de ondernemers de
eerder ontvangen brief ter harte hadden genomen. Er zijn geen
noemenswaardige overtredingen geconstateerd. Er zijn drie
overtredingen (mbt: vetvangpunt, keuring CV, airco) geconstateerd die
inmiddels zijn verholpen.
Overigens wordt niet altijd op deze wijze gewerkt. Ook niet
aangekondigde controles zullen uitgevoerd blijven worden.