Siemens

Persbericht

MED AX 200503.008

Den Haag, dinsdag 7 juni 2005

Visualisatie soft tissue krijgt nieuwe dimensie met nieuwe C-arm van Siemens

Een nieuwe technologie van Siemens maakt het sinds kort mogelijk met een angiografische C-arm soft tissue in beeld te brengen. De nieuwe applicatie heet DynaCT en visualiseert de structuur van organen en hersenen, en zelfs hersenbloedingen, met beelden die vergelijkbaar zijn met CT-beelden. Het biedt de specialist aanvullende informatie en maakt op die manier de besluitvorming voor hem tijdens interventies eenvoudiger. De moderne Flat Detector-technologie van Siemens draagt hier in grote mate aan bij.

Een angiografisch C-arm systeem is van oorsprong ontworpen om projecties te genereren. Op basis daarvan is reeds enkele jaren rotatie-angiografie met driedimensionale beelden mogelijk. Deze inmiddels beproefde methodiek is ontwikkeld voor het weergeven van contrastrijke beelden van bijvoorbeeld botten en vaten met contrastmiddel. In combinatie met Flat Detector visualiseert DynaCT nu ook de weke delen.

De nieuwe inzichten met de C-boog bieden niet alleen in de neuroradiologie mogelijkheden, maar ook bij abdominale en oncologische interventies. Toepassingen variëren van het in beeld brengen van het vaatstelsel tot ondersteuning bij drainages, puncties, biopties, tumor-embolisatie en ablatie. Deze beelden konden voorheen alleen met een CT-scanner worden gegenereerd. Met DynaCT behoort ook het verplaatsen van patiënten van een angiografiesysteem naar een CT-scanner tot het verleden. En dat levert bij noodgevallen niet alleen tijdwinst op, maar sluit ook eventuele risicos uit.

Het genereren van slices met het C-boog systeem is zeer eenvoudig. De specialist draait de C-boog in een cirkel om de patiënt heen en maakt volgens het protocol een aantal opnamen (rotatie-angiografie). Nadat de beelden, net als bij CT, tot slices zijn gereconstrueerd, worden ze naar de monitor van het angiografiesysteem verzonden. Binnen drie minuten heeft de specialist vervolgens de resultaten in handen waarin objecten met contrastverschillen van 10 HU (Hounsfield-Units) in laagjes van 10 millimeter te zien zijn. Op de slices zijn hersenbloedingen, ventrikels en craniale structuren duidelijk te herkennen. Ook tumorweefsel is van gezond weefsel op de slices te onderscheiden.

Dr. Kunio Takano, de eerste specialist die DynaCT in een klinische omgeving heeft geïmplementeerd in het Chiba Cancer Center in Japan eist van een beeldvormend systeem de meest betrouwbare informatie om de beste beslissing te kunnen nemen bij oncologische interventies. Zijn ervaringen tot nu toe met de nieuwe applicatie leveren onomstotelijk het bewijs. De prestaties van DynaCT overtreffen onze verwachtingen. In de nabije toekomst zal het dan ook onmisbaar worden tijdens interventies.

Dr. Norbert Gaus, hoofd van de afdeling Angiografie, Fluoroscopie en Radiografische Systemen bij Siemens ziet DynaCT als resultante van het consequent toepassen van de Flat Detector-technologie. Het is een mooi voorbeeld hoe we technologische voorsprong vertalen naar voordeel voor de patiënt. In eerste instantie werd de technologie ontwikkeld als een vervanger voor beeldversterkers, maar doordat onze ontwikkelaars voortdurend bleven zoeken naar mogelijkheden om deze innovatie ook op andere gebieden toe te passen, is het gelukt. Het genereren van slice beelden met de C-arm is dan ook een mijlpaal in interventieradiologie.

DynaCT is toepasbaar op alle angiografische systemen met Flat Detectoren van Siemens. De applicatie kan worden gebruikt met de Axiom Artis dFA, maar ook met een biplane systeem (Axiom Artis dBA) of een plafondgemonteerd systeem (Axiom Artis dTA DynaCT). Voor de reeds geïnstalleerde Artis systemen is een upgrade eenvoudig mogelijk. De techniek is in de Verenigde Staten goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA).

Siemens Medical Solutions (Med) is wereldwijd een van de grootste aanbieders in de gezondheidszorg. De divisie staat bekend om haar innovatieve producten en totaaloplossingen en haar omvangrijke aanbod op het gebied van diensten en advies. Het totale spectrum varieert van beeldvormende systemen voor diagnostiek en therapie, elektromedische apparatuur en audiologie tot IT-oplossingen die de processen in ziekenhuizen en artsenpraktijken optimaliseren en de efficiëntie zichtbaar verhogen - zogenaamde "proven outcomes". Innovaties van Siemens optimaliseren de workflow in ziekenhuizen en artsenpraktijken en leiden tot meer efficiëntie in de gezondheidszorg. Med heeft wereldwijd circa 31.000 medewerkers in dienst en heeft vestigingen in meer dan 120 landen. In het boekjaar 2004 (ultimo 30 september) realiseerde Med een omzet van 7,07 miljard euro en een orderontvangst van 8,12 miljard euro. Het divisieresultaat bedroeg 1,05 miljard euro. Voor meer informatie zie: http://www.siemens.com/medical.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
Tel.: (070) 333 2095, e-mail: josje.mosies@siemens.com Zie voor alle persberichten internet: www.siemens.nl/persinfo