Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Geweld tegen leerkrachten, CDA dringt aan op maatregelen
De Rotterdamse CDA-woordvoerder Onderwijs, Alaattin Erdal, is geschrokken van de resultaten van een onderzoek door de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders) naar het voorkomen van agressie tegen leerkrachten en heeft het College via schriftelijke vragen gevraagd maatregelen te treffen.
Afgelopen week publiceerde de AVS de schokkende resultaten van een onderzoek onder haar leden: Op bijna 2.600 scholen in het primair onderwijs (37 procent) werden de afgelopen drie jaar leerkrachten of directie één of meerdere keren door ouders bedreigd. Fysiek geweld van ouders tegen het personeel kwam zelfs op meer dan 750 scholen voor. Dit blijkt uit onderzoek dat de Algemene Vereniging Schoolleiders begin mei uitvoerde onder haar achterban (5.000 scholen in het basis- en speciaal onderwijs) , aldus de AVS in haar persbericht .
Eerder stelde Alaattin Erdal het College schriftelijke vragen over de aanpak van agressie tegen leerkrachten, in oktober 2004 (beantwoording in november 2004). In haar beantwoording sprak het College toen uit dat zij niet over gegevens beschikt over de mate waarin agressie tegen leerkrachten voorkomt op Rotterdamse scholen, wel stelde het College dat zij via diverse beleidsinstrumenten aandacht voor de problematiek heeft. Op basis van de toenmalige kennis zag ik daarin geen aanleiding voor verdere actie. Gezien de resultaten uit dit onderzoek van de AVS stel ik het College hierover opnieuw schriftelijke vragen , aldus Erdal
Alaattin Erdal meent dat de aanpak zich niet alleen moet richten op scholen, schoolbesturen en gemeentelijk beleid, maar dat juist ook aandacht uit moet gaan naar de ouders: Los van de concrete cijfers over de mate waarin geweld voorkomt, is het kwalijk dat geweld tegen leerkrachten überhaupt voorkomt. Ik vind dat hier actie tegen moet worden ondernomen. De aanpak van bedreigingen en geweld tegen leerkrachten is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van overheden, van scholen en schoolbesturen, maar daarnaast ligt er ook een belangrijke rol voor de ouders/ opvoeders, zeker als het de ouders/ opvoeders betreft die bedreigingen uiten en geweld plegen. Alaattin Erdal constateert dat er nog altijd een groot taboe bestaat op agressie tegen leerkrachten, dat blijkt onder meer uit het zeer beperkte aantal aangiftes dat wordt gedaan. Wat Erdal betreft moet dit taboe doorbroken worden. Hierbij mogen leerkrachten steun verwachten van ouders/ opvoeders die zich betrokken voelen bij de school, ouders/ opvoeders die bijvoorbeeld actief zijn in medezeggenschapsraden en ouderraden.
Alaattin Erdal stelde het College de volgende vragen:
* Zijn de signalen uit het onderzoek van AVS bij het College bekend? Beschikt het College over gegevens met betrekking tot aangiftes?
* Ook in het onderzoek van de AVS is geen aparte sectie opgenomen voor Rotterdam, toch lijkt het gezien de brede achterban die bij het onderzoek is betrokken voor de hand te liggen dat geweld tegen leerkrachten ook in Rotterdam voorkomt. Is het College bereidt in samenwerking met scholen en schoolbesturen deze problematiek voor de Rotterdamse situatie in kaart te brengen? Zo ja, wil zij deze gegevens ook ter hand stellen van de gemeenteraad?
* Is het College bereid extra aandacht voor bedreigingen en geweld tegen leerkrachten binnen de continue aanpak te organiseren, in samenspraak met onderwijsinstellingen en besturen?
* Ziet het College ruimte om de VOS-methodiek op dit punt verder aan te scherpen?
* Zo nee, welke maatregelen denkt het College te gaan nemen?
* Is het College bereid het probleem van bedreigingen en geweld tegen leerkrachten bij ouders/ opvoeders onder de aandacht te brengen door het opzetten van een voorlichtingscampagne?
* Ziet het College mogelijkheden om hiervoor speciale aandacht binnen de opvoedingsondersteuning te organiseren?
* Is het College bereid dit probleem onder de aandacht van de medezeggenschaps- en ouderraden te brengen en dit als apart blok binnen het curriculum van de medezeggenschapsraden op te nemen?
Ook in dit onderzoek van de AVS, blijkt, dat het doen van aangifte niet veel voorkomt. Slechts 11% van de mensen die met bedreigingen en/of geweld te maken hebben gekregen zegt aangifte te hebben gedaan.
* Is het College bereid extra maatregelen nemen om het doen van aangifte door betrokken docenten en directeuren en schoolleidingen te stimuleren? Zo ja, welke?
-----------
noot voor de redactie/