Provincie Groningen

Resultaten Task Force `Open Source' gepresenteerd 5 juni 2005

Vrijdag 3 juni jl. hebben drs. L.J.E.Smits (voorzitter Task Force Open Source), dr. J.A. Mulder (gedeputeerde provincie Fryslân),en Evert Blansjaar (projectleider, NOM) de resultaten van de Task Force `Open Source' bekend gemaakt. Het Adviescollege voor de Martk (AMa) heeft de task force ingesteld met als opdracht de kansen in Noord
-Nederland voor bedrijfsmatige opgezette activiteiten te verkennen rond Open Source. De taskforce heeft daarbij tevens scherp gekeken naar het werkgelegenheidseffect en de mogelijkheden voor het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen in Noord-Nederland.

Resultaten
Er kan worden geconcludeerd dat het niveau van OSS ontwikkelingen in Noord Nederland van hoog niveau is. Echter de professionalisering van deze kennis (met name richting de markt) en het creëren van vertrouwen in Open Source Software verdienen meer aandacht. Het vergroten van de kennis over OSS en het stimuleren van het gebruik (bij de marktpartijen en de overheid) in de drie noordelijke provincies, bespaart kosten op korte en lange termijn. Een investering van EUR 1,5 miljoen in drie jaar voor 15 banen direct en 150 banen per jaar indirect moet resulteren in EUR 15 miljoen per jaar terugverdienen naar de Noordelijke economie. De opzet van een "Open Source Motor Noord Nederland", het kenniscentrum zoals voorgesteld versnelt dit proces. Tijdens de persconferentie overhandigde

Voordelen
Open Source Software is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is. OSS biedt zowel het bedrijfsleven als de overheid aanzienlijke kansen en mogelijkheden. Met name voor het MKB en de ICT toeleveranciers voor de publieke sector zijn deze ontwikkelingen van maatschappelijk en economisch belang.
Door de vrije beschikbaarheid van de broncode heeft elke gebruiker de vrijheid om deze software te kopiëren te exploiteren en te wijzigen. Dit staat in tegenstelling tot de zogenaamde proprietary software waarvan de licenties sterke beperkingen opleggen aan het gebruik en de verdere verspreiding ervan, en wijziging gelijkstellen met diefstal.

Portal
Om de toegankelijkheid van OSS te verbeteren zal er een portal worden opgezet die een kwaliteitsanalyse van OSS zal uitvoeren. Deze portal zal OSS toegankelijker maken door structuur en overzicht te geven aan de hoeveelheid OSS, de complexiteit en diversiteit ervan. De portal wordt vormgegeven door een dynamische internetsite, die OSS producten registreert, de broncode hiervan analyseert en de resultaten hiervan visualiseert. Op de site kunnen gebruikers OSS selecteren, laten analyseren en aanpassen. De website zal tevens worden gebruikt voor het verspreiden en delen van informatie en kennis. Dit project is opgesteld samen met BuyWays (Groningen).

In bijgevoegd document vindt u een overzicht van alle resultaten die door de Task Force zijn gepresenteerd.

Grootte
pdf icon Resultaten onderzoek Open Source
(394 kb)

Zie het origineel