Gemeente Heemskerk


College stelt voor meevallers te bestemmen voor Frictiefonds 'bezuinigingen'

HEEMSKERK De gemeente heeft de jaarrekening over 2004 afgesloten met een overschot van ruim 2 miljoen. Deze eenmalige meevaller is vooral ontstaan door het vervallen van een terugbetalingsverplichting aan het Rijk. Het college stelt voor het overgrote deel van dit bedrag (
1.996.000) te bestemmen voor het Frictiefonds, een bestemmingsreserve die is bedoeld om tot 2010 tegenvallers op te vangen bij het realiseren van de bezuinigingstaakstellingen. De 47.000 die in 2004 is overgebleven van de uitvoering van de Wet werk en bijstand wordt gestort in het Wwb-fonds. Daarmee zijn in de toekomst mogelijke extra uitgaven op het terrein van bijstand levensonderhoud op te vangen.

Klik hier om het PDF document te downloaden Jaarrekening 2004
(0,99 Mb)

De laatste jaren werd bij het afsluiten van de gemeentelijke jaarrekening gemiddeld een batig saldo geconstateerd van 1% van de omzet. Door behoedzaam begroten bleef het saldo van de mee- en tegenvallers meestal tot een dergelijk gering percentage beperkt. In de begroting 2004 was (na wijziging) een batig saldo voorzien van ruim 542.000. De accountant constateerde onlangs dat de meevallers over 2004 beduidend groter zijn dan verwacht. Omdat het Rijk een terugbetalingsverplichting liet vervallen, bleef er alleen al op het terrein van de IOAW/z ruim 1,3 miljoen in kas.

Ook op andere terreinen waren er meevallers. Het aantal Wiw-dienstbetrekkingen (Wet inschakeling werkzoekenden) daalde van 40 naar 21: voordeel 261.000. De inhaalslag op het gebied van handhaving verliep gestroomlijnder dan verwacht; de besparing in tijd betekende ook een voordeel van 170.000. Aan de inkomstenkant leverde het grote aantal bouwvergunningen 320.000 meer op aan leges dan geraamd en er was ook een onverwacht groot rentevoordeel: 231.000. De algemene uitkering leverde ook nog eens ruim een ton euro meer op dan voorzien. Na aftrek van een forse tegenvaller in het BTW-compensatiefonds ( 439.000 nadeel) sluit 2004 dankzij deze eenmalige meevallers nog altijd met het mooie resultaat op van 2.044.412. Dat is ruim 1,5 miljoen meer dan verwacht.

Frictiefonds
Bij de behandeling van Meerjarenplanning 2006-2009 liet de gemeenteraad weten een eventueel overschot op de rekening te willen bestemmen voor het zogeheten Frictiefonds. Die bestemmingsreserve is nodig om tegenvallers bij het realiseren van de bezuinigingstaakstelling op te vangen. De gemeenteraad stelde immers in april een pakket bezuinigingen vast. Een van de grootste posten betreft het schrappen van veertig formatieplaatsen binnen het ambtelijke apparaat in de periode tot 2009. Die bezuiniging op lange termijn kan bij veranderende regelgeving op het gebied van VUT en prepensioen op korte termijn een extra financiële inspanning vragen. Het college anticipeert daarop door nu 1.996.790 voor deze bestemming te reserveren.
Tot voor kort was het gebruikelijk om financiële overschotten te bestemmen voor het fonds verbouw/nieuwbouw gemeentehuis. Dat is niet langer nodig, nadat de raad het plafond naar beneden toe bijstelde en het fonds met 11 miljoen gevuld is. Ook voor de onderwijshuisvesting zijn geen extra gelden vereist, nadat de raad in de jongste Meerjarenplanning daar voldoende middelen voor reserveerde.

Klik hier om het PDF document te downloaden Jaarverslag 2004
(1,34 Mb)

Klik hier om het PDF document te downloaden Productrealisatie 2004
(4,13 Mb)