Persbericht
Amsterdam, 30 mei 2005
Eisse Kalk Rede, zaterdag 4 juni
Stichting Agora Europa en Amsterdam Anders/ De Groenen organiseren op zaterdag 4 juni de jaarlijkse Eisse Kalk Rede, om vormen van directe democratie onder de aandacht te brengen. Dit jaar zullen de ervaringen met en resultaten van het referendum over de Europese grondwet onderwerp van de rede zijn, uitgesproken door Niesco Dubbelboer (PvdA-lid van de Tweede Kamer), één van de initiatiefnemers voor dit eerste nationale referendum.
De Eisse Kalk Rede is in 2004 door Amsterdam Anders/ De Groenen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Eisse Kalk als directeur van het Instituut voor Publiek en Politiek. De eerste keer heeft hij de rede zelf uitgesproken en in de daaropvolgende jaren nodigt hij daarvoor iemand anders uit. Eisse Kalk zet zo, met andere geïnteresseerden, zijn zoektocht voort naar nieuwe vormen van burgerparticipatie en directe democratie.
Niesco Dubbelboer zal in de rede ingaan op de vraag: hoe nu verder met het referendum? Blijft het bij een eenmalige oprisping of wordt het wegens succes geprolongeerd ? En als het geprolongeerd wordt, wat kan en moet er dan worden verbeterd? Daarnaast zal hij ingaan op de mogelijkheden die het landelijke burgerinitiatief biedt voor meer democratie, waartoe hij een voorstel heeft ingediend bij de Tweede Kamer, en aan het burgerinitiatief op Europees niveau. Dat laatste vormt een onderdeel van het voorstel voor de Europese grondwet.
Na de rede zijn er vier werkgroepen, waarin we willen komen tot aanbevelingen en actiepunten die in de praktijk kunnen worden doorgevoerd. De thema s:
* de toekomst van het referendum op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Betekent het feit dat alle politieke partijen de uitslag van het referendum over de grondwet zullen overnemen een doorbraak naar meer directe democratie? (gespreksleider Niesco Dubbelboer die enkele collega-Kamerleden heeft uitgenodigd voor debat)
* de perspectieven voor het burgerinitiatief op landelijk en op Europees niveau. Op landelijk niveau ligt er een initiatief-voorstel van Niesco Dubbelboer in de Tweede Kamer en op Europees niveau kunnen in de toekomst 1 miljoen burgers uit minimaal 8 landen een initiatief op de agenda van de Commissie plaatsen. (gespreksleider Arjen Nijeboer van het Referendum Platform m.m.v. Roland Pabst van Democracy International)
* het Amsterdams Initiatief (een verordening die is ingesteld op initiatief van een aantal Amsterdamse burgers die de mogelijkheid biedt tot het instellen van een referendum op basis van volksinitiatief) o.l.v. Hansje Kalt, duo-raadslid van Amsterdam Anders/de Groenen en m.m.v. Wetering Verbetering en andere Amsterdammers die dit Initiatief willen aangrijpen
* Vertrouwen in de buurt, een workshop o.l.v. Eisse Kalk, die bespreekt op welke wijze de aanbevelingen van het meest recente rapport van de W.R.R. dat deze naam draagt (rapporteur Pieter Winsemius) in de praktijk kunnen worden gebracht. Daarin pleit hij onder meer voor meer en nieuwe vormen van directe democratie. Wethouder Roelof Bleker uit Enschede geeft aan wat hij als wethouder participatiebeleid wil doen met deze aanbevelingen en andere raadsleden en bestuurders zijn uitgenodigd dit ook te doen.
Wanneer: zaterdag 4 juni, van 14.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Waar: Orangerie van de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2, Amsterdam
Aanmelden: