Ingezonden persbericht

Nederlanders: referendum vaker inzetten bij politieke besluitvorming

Geen angst voor isolement en aantasting geloofwaardigheid Nederland in Europa

ENSCHEDE, 20050602 -- Het referendum moet vaker ingezet worden als instrument bij het nemen van belangrijke politieke beslissingen. Dit is de mening van 83 procent van de Nederlanders. Een meerderheid (58 procent) vindt tevens dat het instrument altijd bindend moet zijn. De absolute meerderheid (93 procent) vindt overigens dat Nederland na het massale 'nee' niet uit de EU moet stappen. Dit blijkt uit een peiling die MijnOpinie.nl (onderdeel van Newcom Research & Consultancy) heeft uitgevoerd nadat bekend werd dat Nederland in ruime meerderheid 'nee' heeft gezegd tegen de Europese grondwet.


Het feit dat een ruime meerderheid van de Nederlanders gisteren 'nee' heeft gestemd tijdens het referendum voor de Europese grondwet is een gevolg van de kloof tussen burger en politiek. Dit is de mening van 82 procent van de Nederlanders. Uit de peiling blijkt verder dat tweederde (67 procent) van de ondervraagden van mening is dat Nederland - ondanks de nee-stem - haar geloofwaardigheid in Europa behoudt. Twintig procent vindt dat Nederland haar geloofwaardigheid kwijt is. Verder is zeven op de tien ondervraagden (69 procent) niet van mening dat door de nee-stem Nederland geïsoleerd raakt van de rest van Europa; 15 procent geeft aan dat dit wel het geval is. Bijna de helft van de ondervraagden (49 procent) is van mening dat de nee-stem van invloed is op de positie van Nederland in Europa (36 procent vindt van niet). Zes op de tien ondervraagden (62 procent) vindt dat er geen politieke consequenties verbonden hoeven te worden aan de Nederlandse nee-stem. Een kwart (26 procent) van de ondervraagden vindt dat het voltallige kabinet moet aftreden.

Over deze peiling
Aan deze peiling van MijnOpinie.nl hebben 897 panelleden meegedaan. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 65 jaar.




Ingezonden persbericht