Gemeente De Wolden
Algemene beschouwing van de fractie van de VVD bij de Kadernota 2006-2009 van de gemeente De Wolden.
In mei 2004 stelde de raad de kaders vast voor de begroting van 2005 t/m 2008.
De kaders werden zodanig vastgesteld dat een ombuiging van het beleid van ca. 1,5 miljoen Euro voor het jaar 2008 zou worden bereikt. Het college kon hiermee aan de slag en in de begroting welke in het najaar aan de raad werd aangeboden waren de diverse kaders uitgewerkt in "harde cijfers"
Nu het college opnieuw de voorbereidende werkzaamheden voor de kadernota 2006-2009
heeft afgerond blijkt dat er ook voor de jaren na 2008 nog additionele middelen gezocht dienen te worden om de begroting sluitend te krijgen.
Positief is hierbij dat de raad, anders dan in het verleden, bij de beoordeling van de kadernota
reeds de beschikking heeft over het jaarrapport van 2004.
De algemene indruk over de toch weer negatieve (financiële) uitkomsten van de kadernota blijken mede voort te komen uit maatregelen van de centrale overheid t.a.v. taken welke worden overgeheveld van het rijk naar gemeenten, alsmede zaken, vooral op het terrein van gezondheid en veiligheid (o.a. brandweer) welke met name via gemeenschappelijke regelingen tot aanmerkelijke kostenverhoging voor gemeenten zullen gaan zorgen.
Een gevaar is hierbij dat er voor zaken welke onze inwoners aan den lijve ondervinden, zoals bijvoorbeeld de (onvoldoende) kwaliteit van wegen, bermen, fiets- en voetpaden, geen dan wel nauwelijks voldoende middelen voor handen zijn.
Het college geeft de raad 3 scenario's van waaruit de raad haar kaderstellende taak zal kunnen oppakken.Hiermee voldoet men aan de vaak geuite wens dat "gekozen moet kunnen worden"
Tussen het scenario met de meeste toename van het begrotingstekort en die met de minste verhoging zit een kloof van ongeveer 800.000 Euro in 2009. Bij het middelste scenario , door het college het "realistische scenario" genoemd dient er voor 2009 nog altijd een oplossing gevonden te worden voor een "gat" van bijna 250.000 Euro.
In het vervolg van deze beschouwing zal zo veel mogelijk aan de hand van de programma's de (voorlopige) zienswijze van de VVD worden weergegeven.
Programma 1. Bestuur en organisatie.
De VVD fractie kan zich vinden in uitbreiding van de commissie bestuurlijke vernieuwing met een lid van het college, mede omdat het besturen van de gemeente uiteindelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van raad en college (en medewerkers).
Deze gezamenlijke verantwoording zal zich (op korte termijn) ook dienen te vertalen in een betere, met name ook juridische, voorbereiding van raadsvoorstellen en -besluiten. Als dit bereikt wordt zal zeker ook het cijfer wat onze inwoners geven aan de dienstverlening zo zij die ervaren, verder omhoog gaan.
We zijn op de goede weg, maar een 7 , wat volgens de verklaring van de rapportcijfers op school, "ruim voldoende" betekent hebben we nog niet bereikt, laat staan een 8 (= goed) waarnaar we uiteindelijk, voor alle kernen, dienen te streven.
De voorstellen welke het college doet t.a.v. het handhavingsbeleid kan de VVD onderstrepen, waarbij we verwachten dat er voldoende mankracht kan worden vrijgemaakt om handhaving niet alleen op papier "op orde" te hebben.
Programma 2. Dienstverlening.
Het idee om een ICT steunpunt te realiseren in elke kern lijkt wellicht een redelijk alternatief voor een, overigens niet haalbaar, fysiek loket, maar is het volgens de VVD nauwelijks.
Inwoners welke niet zelf beschikken over een PC met internetaansluiting, zijn meestal ook niet bekend op en met de digitale snelweg en zullen hulp nodig hebben. Hierdoor zal in de praktijk blijken dat het bedrag van 10.000 Euro niet voldoende zal zijn. Daarnaast twijfelt de VVD fractie, zeker na de bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de verenigingen van Dorpsbelangen, of er wel echt behoefte zal zijn. Vooralsnog zal de VVD haar instemming t.a.v dit voorstel niet uitspreken.
- 1 -
De kostenverhoging t.a.v. het beleid "reisdocumenten en identificatiekaarten" (o.a. gratis identificatiekaarten voor 14 jarigen) als gevolg van door de rijksoverheid voorgeschreven maatregelen lijken absoluut absurd. Daar waar mogelijk dient het college, naar de mening van de VVD fractie, alle registers open te zetten om dit voorstel o.a. via de VNG van tafel te krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat het rijk voor Sinterklaas speelt en de gemeente daarna met de lege zak laat zitten.
De financiële gevolgen voor de gemeente t.a.v. het beleid dat paspoorten in de toekomst wellicht in elke gemeente verkregen kunnen worden dienen nader te worden geanalyseerd.
De maatregel als zodanig betekent overigens wel een extra service voor de burgers.
Programma 3. Veiligheid en Openbare Orde.
In de inleiding is reeds aangehaald dat bij dit onderwerp de invloed van de rijksoverheid (onverantwoord?) groot gaat worden. Steeds meer bestaat de indruk dat vanuit Den Haag beslist wordt hoe regionaal het best voor de veiligheid gezorgd kan worden. Dat men daarnaast de financiële gevolgen ook nog eens op het bordje van de gemeenten legt is op zich zelf te betreuren, maar is uiteindelijk minder erg dan het risico wat gelopen wordt , dat het nieuwe beleid tot gevolg zal hebben dat een vermindering zal ontstaan in het plezier dat vele vrijwilligers hebben om bijv. "spuitgast" te blijven en/of te worden. De VVD deelt dan ook van harte de zorg welke hierover ook door het college wordt uitgesproken.
Programma 4. Verkeer en vervoer / openbaar gebied.
Aan een door het college voorgestelde nieuwe beheersplan voor bruggen en kunstwerken is denkt de VVD-fractie niet te ontkomen. Wel blijft het vreemd dat in het nabije verleden hieraan nauwelijks aandacht werd geschonken. Onze fractie vraagt zich af of het beheersplan bruggen niet als een apart beheersplan kan worden meegenomen binnen het wegenbeheersplan. Het voordeel is dat er wel een aparte inspectie is, maar dat bijv. een ingebouwd risico en een post onvoorzien slechts 1 x behoeft te worden meegenomen.
Overigens zou het de moeite waard te zijn om te bezien in hoeverre werkzaamheden zoals "verwijderen graffiti en het schilderen van brugleuningen" meegenomen kunnen worden door de medewerkers kern- en buurtgericht werken.
Om exact aan te geven op welk cijfer we de kwaliteit van onze wegen (en bermen) willen vastleggen is voor een leek, en dat is het gemiddelde raadslid toch op dit gebied, moeilijk aan te geven. Wel wil de VVD-fractie opmerken dat de huidige kwaliteit absoluut niet hoog is, hetgeen nog eens bevestigd wordt in de vergelijking met andere gemeenten, waar in verhouding een veel hoger bedrag voor dit programma wordt uitgegeven. Onze fractie overweegt dan ook om bij de behandeling van "bestemming overschot 2004" voor te stellen een extra bedrag beschikbaar te stellen voor een soort inhaalslag. (voor bijv. versnelde aanleg van stroken met graskeien)
Met de voorgestelde wegencategorisering wordt in hoofdlijnen ingestemd. Wel zouden we liever de nummers 4 en 5 ( overige wegen binnen en buiten de bebouwde kom) binnen dezelfde categorie willen plaatsen of zelfs 4 en 5 wisselen.
Strooibeleid. De voorstellen van alternatieven bij de gladheidbestrijding zien we met belangstelling tegemoet, waarbij we er vanzelfsprekend vanuit gaan dat een degelijke kosten/baten analyse onderdeel zal zijn van de voorstellen. Het bevreemd ons echter wel dat zelfs in het "ideale plaatje" (dus scenario 1) geen bedrag is meegenomen voor een eventuele andere aanpak van deze toch niet onbelangrijke problematiek.
Wat betreft het uitbesteden van werken aan de binnen onze gemeente werkzame werkvoorzieningschappen is onze fractie van mening dat zij in eerste instantie normaal, dus marktconform kunnen inschrijven bij aanbestedingen. Daarnaast zijn we van mening dat wel degelijk ook aan genoemde schappen opdrachten gegeven dienen te worden. Wij hebben als gemeente immers absoluut een verantwoordelijkheid tegenover hun medewerkers . Wel dient echter een bedrag dat extra betaald zou moeten worden t.o.v. de markt, niet ten laste te komen van bijv. het wegenbeheersplan maar dit zou voor rekening dienen te komen van het sociale programma.
Wij zijn het met de berekening welke het college hierbij heeft gegeven dan ook niet eens.
- 2 -
T.a.v. het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan is onze fractie van mening dat alleen knelpunten in het programma Duurzaam Veilig nog dienen te worden opgelost. Voor het overige kan de discussie over het weer laten vervallen van bijv. verkeersdrempels worden afgewacht. Niets is er natuurlijk tegen om daar waar 30 , dan wel 60 km zones gewenst dan wel verplicht zijn, deze te realiseren door het plaatsen van de respectievelijke borden. Wel willen we opmerken dat de veiligheid rond de scholen de nodige aandacht moet behouden en daar waar noodzakelijk uitvoering van beteringen. Omdat hierbij nogal eens sprake is van mogelijke realisering mits er van cofinanciering sprake kan zijn, zou onze fractie graag zien dat de mogelijkheid hiertoe werd onderzocht bijv. via het vormen van een fonds. Immers, ook hierbij geldt, als de kans zich voordoet, moeten de plannen klaar liggen.
Over de problematiek van de verkeersafwikkeling binnen de kern van Zuidwolde in samenhang met de afrit vanaf de N48 hoopt de VVD dat Rijkswaterstaat toch eindelijk eens "ja" zal kunnen uitspreken, zodat met het voorbereiden van de plannen kan worden begonnen. Mochten er in de voorlopige zienswijze aanpassingen voorkomen welke (zo goed als) zeker onderdeel van de plannen zullen uitmaken, bijv. een rotonde op de kruising Steenbergerweg/Hoofdstraat, dan is het wellicht mogelijk uitvoering hiervan naar voren te halen.
Overigens doet de VVD een oproep aan het college om de verkeers- en parkeerproblematiek (herinrichting Havezate-plein?) binnen de kern van De Wijk ook z.s.m. verder te analyseren en maatregelen te nemen. Met de uitbreiding van de parkeerplaatsen alleen zijn we er niet, wat betreft een verbetering van de veiligheid.
Als laatste onderdeel van dit programma dient de "gemeentebrede veiligheidsinspecties berm- en plantsoenbomen" te worden genoemd. Hoewel onze fractie het belang van een goede inspectie met het oog op eventuele claims wel degelijk onderkent, lijkt ons het bedrag van 40.000 Euro per jaar wat hiervoor gevraagd wordt voorzichtig gesteld aan de hoge kant. Het kan toch niet zo zijn dat ongeveer 1,3 fte hier fulltime mee bezig is.
Programma 5. Economisch beleid en plattelandsontwikkeling.
Het college vraagt een bijdrage van jaarlijks 100.000 Euro beschikbaar te willen stellen voor
Cofinanciering Investeringsbudget Landelijk Gebied. Zeker ook tegen de achtergrond dat onlangs is gestart met de toekomstvisie voor De Wolden 2005-2020 zou dit bedrag zonder meer ter beschikking gesteld moeten kunnen worden. Voordat hierover echter een besluit genomen kan worden dient wel eerst duidelijk te worden wat de taken van De Wolden precies gaan worden, binnen het project wat door "Den Haag en Assen" wordt voorbereid. Wanneer volgend jaar de toekomstvisie gereed is zal de dan nieuw aangetreden raad over dit thema een duidelijker en zeker ook voor onze gemeente meer gerichte uitspraak kunnen doen.
Zaken als: - Hoe willen we de landbouwbedrijven beschermen tegen invloeden van buitenaf ?
- Welke invulling geven we / staan we toe aan vrijkomende boerderijen ?
- Kan de toeristische sector zich sterker ontwikkelen ?
zullen in genoemde visie immers worden meegenomen.
Programma 6. Toerisme en recreatie.
Het is positief te noemen dat er in ieder geval enkele plannen zijn welke ontwikkeld dan wel zelfs gerealiseerd zouden kunnen worden. Het zou te ver voeren om alle plannen de revue te laten passeren, maar als algemene opmerking zouden we willen stellen dat steeds "het toetsen van het algemeen belang" bij het vaststellen van definitieve toezeggingen in het kader van " Cofinanciering leader" ten grondslag moet liggen. Gelukkig zijn er volgens onze fractie voldoende plannen bij welke na genoemde toets overeind zullen blijven, waarbij bijv. gedacht wordt aan : ontbrekende wandel/ en ruiterpaden (Recreatieschap), fietspaden (Landinrichtingsplannen), natuurpad en theaterkuil (St. Reco)
- 3 -
Programma 7. Onderwijs en kinderopvang.
Volgend jaar wordt de financiering van het onderwijs anders aangepakt. Van de op dit moment geldende normbedragen gaat men naar een "lumpsumbekostiging" per school. Een percentage van 80% van het totale budget bestemd voor personeelslasten, komt dichtbij het landelijk gemiddelde. Een goede bewaking van de budgetten voor/door de diverse basisscholen is dan ook van het grootste belang.
De gevolgen van de veranderingen voor o.a. huisvesting, materiaal en gebouwen zullen zoals het zich nu laat aanzien pas in de toekomst beter kunnen worden beoordeeld, hetgeen ongetwijfeld ook een punt van aandacht zal zijn bij een eventueel gewenste verzelfstandiging van het schoolbestuur.
Een krediet van 24.000 Euro voor lokaal jeugdbeleid kan de instemming hebben van de VVD. Ons is op dit moment geheel niet duidelijk of de offertes van Stamm (Euro 48.000) en St. Welzijn De Wolden (Euro 24.000) beide voor 3 dagdelen per week, zonder meer vergeleken kunnen worden.
Overigens moet de opdracht wel heel snel worden gegeven anders zal het niet meer lukken de gedragscode "Keten en caravans" voor de zomervakantie klaar te hebben.
Wat dit laatste thema betreft, wil onze fractie nog opmerken het een gemiste kans te vinden dat bij de themamiddag over keten, onlangs georganiseerd door St.Welzijn, een belangrijke schakel in deze discussie, nl. de horeca niet was uitgenodigd en ook niet in het forum vertegenwoordigd was.
Programma 8. Cultuur en sport.
De "oplossing" n.a.v. de bezuinigingsopdracht aan de muziekscholen Meppel en Hoogeveen, nl. een afkoopsom van 300.000 euro om daarna 70.000 Euro te besparen is een grote teleurstelling en wat onze fractie betreft ook niet in overeenstemming met de geest van de opdracht. Bedoeld was om een bezuiniging te bewerkstelligen door verbetering van de efficiency, terugbrengen van overhead enz.
Nu lijkt het er op dat de kosten omlaag gaan doordat we minder leerlingen mogen plaatsen.
Het tegenovergestelde is naar ons inzicht juist de beste oplossing.
Over "de muziek" zullen de raadsfracties na de behandeling van de kadernota ongetwijfeld weer diepgaand met elkaar en met de portefeuillehouder in discussie gaan.
De VVD-fractie heeft er begrip voor dat de besprekingen met de sportverenigingen over hun opgelegde bezuinigingen nog niet afgerond zijn. Wel gaan we er vanuit dat ruim voor de behandeling van de begroting 2006-2009 deze efficiencyslag gemaakt is. Het zelfde kan gezegd worden van de wens van de raad om te onderzoeken of het onderbrengen van de zwembaden in één of meer stichtingen mogelijk, maar ook wenselijk is.
Programma 9 Sociaal/maatschappelijke zorg.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning zal een grote verandering geven binnen de werkzaamheden van de afdeling Sociale en Maarschappelijke Zorg. Naast het feit dat meer plaatsgericht beleid kan worden gevoerd, hetgeen aantrekkelijk lijkt maar zeker niet eenvoudig is, dienen we er wel rekening mee te houden dat het financieel gezien voor de gemeente grotere risico's met zich meebrengt.
De afdeling heeft echter, o.a. bij de invoering van de Wet Werk en Bijstand laten ziet dergelijke veranderingen aan te kunnen. Ook nu weer heeft onze fractie er vertrouwen dat men de klus zal klaren. Een extra probleem is natuurlijk dat rond de invoeringsdatum nogal eens veranderingen te bespeuren zijn terwijl ook de strekking en de verantwoordelijkheden binnen de wet kennelijk nog niet duidelijk zijn omschreven.
De GGD is één van de gemeenschappelijke regelingen, waaraan we weliswaar een structurele bezuiniging hebben "opgelegd" maar desondanks worden we met het tegendeel geconfronteerd.
Het lijkt erop dat het door de raad vaststellen van bezuinigingen bij dergelijke instellingen bijna betiteld kan worden als struisvogelpolitiek, immers wel vaststellen, maar de ogen dicht doen voor de werkelijkheid. Maar, een oplossing daarvoor heeft ook onze fractie op dit moment niet voorhanden.
Programma 10. Milieu.
Afval is een relatief begrip. Waar de één vanaf wil,kan een ander soms goed gebruiken.
Je koopt iets moois/lekkers/nuttigs, maar binnen korte tot langere termijn moet je er weer vanaf en is het dus afval. Meestal is dat niet zo moeilijk, want we kunnen elke week ons afval kwijt.
- 4 -
Daarna is voor de inwoners het probleem (begrijpelijk) opgelost. Maar pas dan beginnen de kosten welke aan onze waarnemingen onttrokken worden en die zijn gezien de enorme bedragen welke er mee gemoeid zijn zeer aanzienlijk. De ontwikkelingen binnen de afvalverwerking (recycling) gaan zeer snel. Onlangs mochten wij getuige zijn van een uitvoerige en duidelijke uitleg over de afvalstroom binnen onze gemeente. De vraag was, wat te doen met : eventuele aanschaf nieuwe containers, eventueel opheffen mobile afvalstations, betere scheiding van o.a. oud papier en andere zaken.
Vlak daarna kwam via de landelijke media naar buiten dat de afscheiding van GFT waarschijnlijk binnenkort tot het verleden zal behoren, omdat de vraag naar compost, mede door andere milieueisen, sterk zal afnemen. Bij de behandeling van de Kadernota tijdens een bijeenkomst met de leden van de VVD werd onze fractie gewezen op het feit dat met name het scheiden van plastic de komende jaren grote vormen zal gaan aannemen, waarmee grote opbrengsten (= besparingen) te verwachten zijn.
Kortom, zoals zo vaak gebeurt, heeft de op zich duidelijke uiteenzetting van de afdeling Milieu, (te) veel nieuwe vragen opgeroepen. De VVD zal dan ook voorstellen om de besluitvorming rond dit punt op te schorten om eerst nader onderzoek te vragen omtrent o.a. de 2 genoemde ontwikkelingen.
Voor het al dan niet sluitend krijgen van de begroting is het niet van direct belang, omdat de kosten en baten van de afvalstoffenbehandeling in principe kosten neutraal dienen te zijn. Overigens wil de VVD de discussie en besluitvorming hierover zeker niet op de lange baan schuiven. Hoe eerder genoemde ontwikkelingen in kaart zijn gebracht hoe sneller een beslissing genomen kan worden.
Het zal duidelijk zijn dat onze fractie (ook) tegen deze achtergrond niet voor een uitbreiding van het composteerterrein is.
Op dit moment kiest de VVD er dan ook voor om de zogenaamde STIVAM gelden te parkeren en t.z.t. te gebruiken voor nieuwe investeringen binnen het onderhavige afval-programma.
Voor de duidelijkheid dient nu reeds opgemerkt te worden dat naar de mening van de VVD
investeringen in Diftar niet in deze investeringslijst moeten voorkomen.
Wat wel duidelijk lijkt: Wil je de inwoners motiveren zo veel mogelijk afval te scheiden, maak het hen dan zo gemakkelijk mogelijk.
Ook de noodzaak van een directe uitvoering van de overeenkomst liberalisering energiemarkt wordt door de fractie van de VVD op dit moment nog niet zo ervaren.
Nadere uitleg hierover zal nodig zijn. Wellicht dat één en ander duidelijk wordt tijdens de discussie over de bestemming van het rekeningresultaat 2004, waarbij dit onderwerp immers ook ter sprake komt.
Programma 11 Ruimte en wonen.
Ook hierbij doet de ICT haar intrede bij de service naar onze inwoners. Per 1 januari 2007 immers dient elke gemeente de diverse bestemmingsplannen digitaal ontsloten te hebben, een goede zaak. Logischer wijze kost dit geld, maar het is wel weer 12.500 Euro per jaar extra, welke slechts in groter verband terug te verdienen is doordat de afdeling minder tijd kwijt is aan het geven van toelichting aangaande de bestemmingsplannen.
Nu het woonplan is vastgesteld gaan we er vanuit dat we ook beter kunnen inspelen op de mogelijkheden welke er zijn. We gaan er vanuit dat de provincie, immers een groot voorstander van de gemeentelijke woonplannen, ons hierbij behulpzaam zal zijn door mee te denken hoe iets wel kan in plaats van te zeggen dat iets niet kan, daarbij "contingent en contourlijnen" soepel hanterend.
Omtrent de nieuwe inzichten bij het realiseren van wooneenheden in kleine kernen (vb. Ansen en Koekange) hoopt onze fractie binnenkort op voorstel/informatie van het college een discussie tussen raad onderling alsmede natuurlijk met het college te kunnen voeren.
Over de zaken welke genoemd worden in hoofdstuk 5 bedrijfsvoering wil de VVD fractie opmerken het gevoel te hebben hiermee op de goede weg te zijn.
Het instellen van een "tractiefonds" is bijv. een onderdeel waarmee zo snel mogelijk moet worden begonnen, zodat ook op dit onderdeel een meer gelijkmatige en vooral juiste weergave van de kosten per jaar kan worden gegeven.
- 5 -
Bij de discussie over het uitbesteden is het verheugend te merken dat de medewerkers zelf ook meedenken over het marktconform kunnen aanbieden van eigen diensten, bijv. verschil in aantal uren werk in hoog- en laagseizoen. Gedacht zou ook nog kunnen worden aan (volgens schema) 4 langere dagen per week werken, terwijl de machines wel 5 (langere) dagen worden ingezet. Nu maar hopen dat hiertegen verder geen bezwaren zullen zijn.
Programma 12. Financiering en algemene dekkingsmiddelen.
Van de veelheid aan onderwerpen welke in dit programma genoemd worden willen we er op dit moment slechts op 2 nader ingaan, en wel:
Tariefsdifferentiatie bij de heffing van de OZB.
In de kadernota staat: "het is mogelijk om het OZB tarief voor niet-woningen hoger te stellen dan het tarief voor woningen. " Onze fractie is van mening dat deze zin niet compleet is, omdat er bij behoort te staan dat het tarief ook lager gesteld kan worden t.o.v het tarief voor woningen.
Overigens lijkt het wijs om met het vaststellen van definitieve zienswijze te wachten tot de begroting, er van uitgaande dat tegen die tijd eindelijk duidelijk is wat er precies gaat veranderen t.a.v. de OZB.
Algemene uitkering van het rijk.
Elk jaar weer is het een grote verrassing wat hier uitkomt. Blijkbaar kan de onzekerheid teruggebracht worden als we een computerprogramma aanschaffen, waarmee, door het bijhouden van diverse ontwikkelingen welke van invloed zijn op de algemene uitkering, een redelijke prognose gemaakt kan worden . Wat de VVD fractie betreft: Doen.
Om op dit moment aan te geven welke middelen er aangewend dienen te worden om de begroting sluitend te kunnen krijgen is nauwelijks te doen. Wellicht zit er binnen de Nota Reserves en Voorzieningen enige ruimte, maar ook hierover kunnen we in november gerichter met elkaar in debat. Op dat moment hebben we ook kennis kunnen nemen van de voor- en najaarscirculaire van de Rijksoverheid waarin immers o.a. richtingen worden aangegeven wat we kunnen verwachten t.a.v. de Algemene Uitkering. Ook zal dan duidelijk zijn of en in hoeverre de afwijzing van de "Europese Grondwet" door de Nederlandse bevolking gevolgen zal hebben voor de financiering van de BV Nederland.
Wel is het zo dat wat de VVD-fractie betreft, op dit moment voor de meerjarenbegroting uitgegaan dient te worden van het realistische scenario zoals het college dat heeft weergegeven. Over de eerste wijzigingen hierop zullen we tijdens de mondelinge behandeling en natuurlijk tijdens de behandeling van de begroting in november verder komen te spreken.
Een geruststelling is het natuurlijk wel dat er voor het jaar 2006 incidenteel een bedrag van
ca. 500.000 Euro beschikbaar is voor het doen uitvoeren van " spoedeisende zaken"
Namens de fractie van de VVD
Jan Steenbergen.
Fractievoorzitter.
- 6 -
---- --
CDA De Wolden. Bijdrage kaderstellende raadsvergadering 9 juni 2005.
Inleiding.
De gemeente De Wolden, hoe karakteriseren we haar?
. Een erg prettig woongebied. Mensen voelen er zich thuis. Ze kennen hun buren, praten met elkaar. Dat komt vooral doordat de mensen in De Wolden elkaar echt zien zitten. Men groet elkaar op straat. Inwoners van De Wolden maken veel, en op hoog niveau, muziek met elkaar, organiseren veel activiteiten en zetten zich in voor de ander en de gemeenschap. Men heeft in verhouding met stedelijke gebieden genoeg werk. Deze gemeenschap leeft ook nog in een mooi, afwisselend landschap met hoge natuurwaarden. Wat wil je nog meer...
Maar.. wandel, fiets of rijd je met een auto door die gemeente dan schrik je! Je loopt zelfs gevaar! De wegen, bermen en deels het groen zien er belabberd uit!
Het onderhoudsniveau is veel te laag.
Onze fractie schaamt zich voor dat deel van onze gemeente, zeg maar het "grijs" en soms het "groen". Je zou trots op die mooie gemeente willen zijn, maar "het ziet er niet uit!"
Deze constatering heeft voor onze CDA-fractie politieke consequenties.
. Een gemeente waarin de dienstverlening progressie vertoont. Maar op het terrein van klantvriendelijkheid en accurate afhandeling van aanvragen en klachten moeten er nog diverse slagen gemaakt worden.
Welke keuzes politieke keuzes maakt het CDA - De Wolden voor 2006?
De kadernota 2005 stond volledig in het teken van een ernstig meerjaren - tekort in de financiële huishouding van De Wolden.
Door een eendrachtig optreden van alle politieke partijen, college en directie is een grote bezuinigingsoperatie doorgevoerd. In onze beschouwingen van 2005 hebben wij al aangegeven dat er op een aantal beleidsterreinen nog geen volledige duidelijkheid is, dat het niet ondenkbaar zou zijn, dat er zich nog negatieve zaken zouden kunnen voordoen.
Dit laatste is helaas bewaarheid. Ook na de bezuinigingen is bij een zeer minimaal investeringsniveau het meerjaren perspectief voor de periode 2006 tot en met 2008 jaarlijks ca. 0,5 mln. negatief en voor het jaar 2009 ca. 0,2mln negatief.
Het is noodzakelijk dat het meerjarenperspectief sluitend wordt. Aanpassingen zullen nodig zijn om ook in 2009 tot een sluitende begroting te komen.
Een sluitende begroting betekent in dit kader dan wel, dat er nagenoeg geen middelen aanwezig zijn voor nieuwe wensen en mogelijke tegenvallers.
Onze verwachting dat zich tegenvallers zullen voordoen is er op gebaseerd dat door een zich doorzettende verplaatsing van de economische groei naar andere regioÂŽs ( werelddelen) er een permanente druk zal blijven op de rijksbegroting en in het verlengde hiervan op de gemeentelijke begrotingen.
Voor welke oplossingen het CDA kiest wordt bij de verschillende programma onderdelen verder uitgewerkt.
Programma 01
Bestuur en organisatie
De door het college gekozen systematiek van het werken met scenario's is een aanzienlijke vooruitgang. De te maken keuzes worden hierdoor direct van de financiële consequenties voorzien. Dit komt de duidelijkheid in het besluitvormingsproces ten goede. Het heeft tevens het voordeel, dat de ambtelijke organisatie gericht kan werken aan die doelen die de raad belangrijk vindt. Dit zal de efficiëntie vergroten. Het voorkomt ook, dat de raad verrast wordt met zaken waarom niet is gevraagd.
De verdere versterking van de kaderstellende rol van de raad wordt door het CDA ondersteund. Om hier echter E150.000 voor opleidingen voor te bestemmen, gaat ons te ver. Bij de bestemming van het rekeningsaldo 2004 heeft het CDA dat al afgewezen.
Het CDA is van mening dat de raad van De Wolden voldoende daadkrachtig is om zelf aan te geven welke aanpassingen nodig zijn.
Bij de bestemming van het rekeningsaldo hebben wij tevens aangegeven, dat het vertalen van de wensen van de raad door ambtelijke organisatie opgepakt behoort te worden.
Wij verschillen van mening op het punt van uitvoeringszaken. De raad van De Wolden bestuurt naar de mening van het CDA redelijk op hoofdlijnen. Om zaken helder te krijgen is het soms nodig om de " diepte in te gaan ". Hetzelfde is van toepassing als zaken niet goed door de organisatie opgepakt worden. Ook dan is detaillering nodig.
Het uitbreiden van de commissie bestuurlijke vernieuwing met een wethouder heeft niet onze voorkeur. Wel stellen wij voor om bij alle interne raadscommissie - bijeenkomsten de betreffende wethouder op uitnodiging aanwezig te laten zijn. Dit komt de zuiverheid van het duale systeem ten goede.
Met het voorstel om de agendacommissie een bewakende rol te geven ten aanzien van volledigheid en het voldoen aan geformuleerde uitgangspunten gaat het CDA akkoord.
Prioritering van het handhavingsbeleid
Het CDA kan instemmen met de keuzes welke het college maakt ten aanzien van punt twee op pagina 8. De keuze voor themagericht maken wij niet. Het CDA is van mening dat er bedrijven integraal gecontroleerd moeten worden. In 1 bezoek moeten alle noodzakelijke controles uitgevoerd worden.
Voorts is het CDA van mening, dat er meer samenwerking met omliggende gemeenten en het waterschap mogelijk is. Wij hebben sterk de indruk dat er teveel naar de eigen capaciteit gekeken wordt. De keuze van het CDA is om met minimale kosten een maximaal resultaat te bereiken.
Gevolgen verordening 212 , 213 en 213a (over verantwoordingsplicht van de gemeente)
Het college geeft aan, dat dit een extra ambtelijke capaciteit vraagt van 1 tot 1,5 fte. Het college geeft aan deze capaciteit intern te vinden, hetgeen onze voorkeur heeft. Overigens wordt de extra inzet op geen enkele wijze onderbouwd.
Het CDA is van mening dat de extra capaciteit bij een goed ingerichte administratie en een efficiënte, interne controle niet nodig is.
Het tijdschrijven om daarmee te achterhalen hoeveel extra tijd de nieuwe verordeningen vragen, achten wij een zinloze tijdsbesteding. Deze tijd kan beter besteed worden aan het efficiënt inrichten van de processen met hieraan verbonden controlemiddelen. Hoeveel tijd het ook vraagt de verordeningen zullen uitgevoerd moeten worden.
Vermindering regelgeving
Een aspect wat het college niet noemt, maar wat naar de mening van het CDA wel aandacht behoeft is het verminderen van de regeldruk en het leesbaar maken van aanvraag formulieren.
Op landelijk niveau wordt er terecht veel aandacht besteed aan het verminderen van regelgeving, de vereenvoudiging van procedures en aanvragen. Wij zijn van mening dat dit aspect ook binnen De Wolden opgepakt moet worden.
Het CDA wijst in dit kader op de onrust die is ontstaan als gevolg van het verbod een borreltje te mogen drinken in de sociaal-culturele centra of dorpshuizen, na afloop van bijvoorbeeld de koorrepetitie. Men begrijpt zo'n regel niet omdat er zeer matig gebruikt van wordt gemaakt. Dit in tegenstelling tot het veel groter gebruik van bier (dat als zwak alcoholisch wordt aangemerkt..).
Programma 02
Dienstverlening
Wij zijn met het college van mening dat ICT een steeds belangrijker instrument wordt in de communicatie met onze burgers.
De gedachte om dit te ondersteunen middels ICT steunpunten in ieder dorp lijkt sympathiek, maar heeft niet onze voorkeur.
Wij zijn ervan overtuigd dat de explosieve groei van het aantal internet aansluitingen door zal gaan. Om dan nog tot steunpunten over te gaan, heeft naar onze mening geen zin.
Een aspect wat naar de mening van het CDA wel uitgewerkt moet worden is hoe kunnen ouderen (de categorie waar de minste internet aansluitingen zijn) betrokken worden bij de dienstverlening via de elektronische snelweg. Hier staan naar onze mening een aantal wegen open. Dit zijn;
. Inzet van (klein)kinderen , kennissen/buren etc.;
. inzet van de ouderenadviseur (met laptop);
. bezoek van ambtenaar thuis;
. opleiding.
Inzet van kinderen, kennissen etc zal ook nu al veel plaatsvinden. Inzet van de ouderenadviseur betekent dat deze over moderne apparatuur moet beschikken. Wij achten het zinvol om te onderzoeken of dit een begaanbare weg is.
Bezoek van een ambtenaar thuis zal beperkt moeten blijven tot incidentele situaties. Ook hierbij geldt, dat er moderne apparatuur beschikbaar moet zijn.
Opleiding van ouderen:
Het cursus aanbod hiervoor is zowel binnen als buiten De Wolden overweldigend. Of dit altijd de doelgroep voldoende bereikt, kan betwijfeld worden. In dit kader kan Stichting Welzijn De Wolden mogelijk ook een rol vervullen.
Het verhogen van tarieven voor dienstverlening moet beperkt blijven tot maximaal het inflatie niveau.
Het CDA heeft een aantal malen de verwachting uitgesproken, dat er ook binnen de overheid marktwerking zal ontstaan. Invoering hiervan wordt voor reisdocumenten en rijbewijzen onderzocht. Wij zijn er van overtuigd dat marktwerking binnen afzienbare tijd in overheidsland ( en geaccrediteerde instellingen ) gemeengoed zal zijn. In dit kader achten wij het gewenst dat duidelijk wordt hoe de door De Wolden gehanteerde tarieven zich verhouden tot die van de ons omringend gemeenten. We moeten niet uit de pas lopen.
Programma 03
Veiligheid en openbare orde
Binnen dit programma spelen twee themaÂŽs die naar de mening van het CDA aandacht vragen. Dit betreft;
. VeiligheidsregioÂŽs
. Professionalisering brandweerzorg
Wij zijn van mening, dat een onderzoek naar het samengaan van een aantal hulpverleningorganisaties zinvol is. Het aantal organisaties dat zich bezig houdt met gezondheid en veiligheid is te groot en vraagt teveel bestuurlijke aandacht.
De verdere professionalisering van de brandweerzorg vervult ons met grote zorg. Ons bereiken signalen dat de steeds verdergaande professionalisering er op termijn toe leidt dat de vrijwilligers zullen afhaken. Het afhaken van de vrijwilligers zal zeer aanzienlijk consequenties hebben. Wij zijn van mening, dat wat lokaal kan lokaal moet blijven en dat opleiding en training programma voor vrijwilligers haalbaar en aantrekkelijk moeten blijven.
Ook behoort grote nadruk gelegd te worden op praktijkoefeningen in tegenstelling tot alleen theoretische opleidingen.
Programma 04
Verkeer en vervoer / openbaar gebied
Het college stelt voor om het budget wegen onderhoud met E 162.000 per jaar te verhogen. Hoe het bedrag bepaald wordt, is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk waarom dit afwijkt van het beheersplan 2002. In dit plan was aangegeven, dat het beschikbare bedrag op dat moment toereikend was om het onderhoudsniveau op orde te houden.
Het onderhoudsniveau is niet toereikend. Dat blijkt nadrukkelijk!
Hoe dit heeft kunnen plaatsvinden, is voor ons een raadsel.
De laatste twee jaar zijn de kosten voor wegenonderhoud ruim E 0,4 mln. lager uitgevallen dan verwacht. Deze gelden hadden ook aangewend kunnen worden voor extra onderhoud.
Meer duidelijkheid is gewenst. Het uitwerken van een wegencategoriseringsprogramma behoort in deze bijdragen tot meer duidelijkheid te leiden. Het onderhoudsniveau van de wegen behoort naar 3.1 (dat is een voldoende) te worden verhoogd.
Het CDA wenst voor extra wegenonderhoud E 0,4 mln. terug te halen uit het rekeningsaldo. Wij verwachten hierover zeer spoedige agendering.
De verkeersstructuur in Zuidwolde (vooral de Hoofdstraat) zal meer vaart in de realisering moeten krijgen. Het CDA is van mening, dat het college in 2006 concrete plannen moet uitwerken en duidelijkheid moet verschaffen welke uitgaven hiermee gemoeid zullen zijn.
Als de verkeersstructuur niet tijdig wordt aangepakt, dan is er een aanzienlijk risico, dat het winkelbestand in de Hoofdstraat onvoldoende levensvatbaar zal zijn. Voetgangers, vooral ouders met kinderen en ouderen wagen zich steeds minder in deze voetgangersonvriendelijke straat. (Het CDA wees hier al jaren geleden op.)
Het wonen in de kern van Zuidwolde (nieuwe appartementen) wordt door ouderen niet geprefereerd. Je wordt omver gereden, kunt niet langs de geparkeerde auto's. Een rollator of een scootmobiel is er echt niet te gebruiken.
Eén van de concurrentievoordelen van het winkelbestand in De Wolden is een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid zo dicht mogelijk bij de winkels. Bij de oplossing zal daar rekening mee gehouden worden. De optie éénrichting verkeer is zeker te overwegen.
Ook het kruispunt Hoofdstraat met de Meppelerweg moet veiliger. Teveel verkeersdeelnemers negeren het stopgebod. Het verdient overweging verkeerslichten aan te leggen.
Financiering kan plaatsvinden voor E 0,9 mln. uit het grondbedrijf, E 0,5 mln. uit het rekeningsaldo 2004. Of dit toereikend is zal moeten blijken tijdens de planvorming.
Tijdens de behandeling van de kadernota 2005 heeft het CDA aangedrongen om duidelijkheid te verkrijgen in hoeverre er voordelen te behalen zijn met het uitbesteden van werkzaamheden. Het proces rond beoordeling in hoeverre er voordelen zijn te realiseren, verloopt naar onze mening te traag. Dit zal in 2005 en 2006 topprioriteit moeten krijgen.
In het verlengde hiervan kunnen wij dan ook niet akkoord gaan met het investeren in "nat" strooien in de winterperiode. Eerst moet duidelijk zijn of het wel zinvol is dit in eigen beheer te doen.
In dit kader is het CDA ook van mening, dat er een zeer terughoudend vervangingsbeleid ten aanzien van tractie gevoerd moet worden. Eerst moet duidelijk worden of wij de taken wel in eigen beheer willen uitvoeren.
Ten aanzien van het WSW werkzaamheden zijn wij van mening. Dat het proces van marktconform uitbesteden door moet gaan. Ook de werkvoorzieningschappen zullen marktconform moeten werken.
Het CDA verstaat onder marktconform geen jaarlijkse aanbesteding van werk, maar een samenwerkingsverband voor minimaal 3 jaar, bij voorkeur 5 jaar. Alleen op deze wijze kan een derde (dit kan ook een WSW bedrijf zijn) voldoende adequaat investeren. Deze contracten zullen voor een aantal componenten (loon en bijvoorbeeld brandstof) geïndexeerd moeten zijn. Een langere termijn heeft het bijkomende voordeel dat het veel minder ambtelijke capaciteit vraagt ( 1 keer per 5 jaar in plaats van elk jaar )
Een kaderstellende uitspraak ten aanzien van het GVVP plan is alleen mogelijk als duidelijk is welke financiële consequenties er mee gemoeid zijn (en op welke termijn) met volledige uitvoering. Tevens zal dan duidelijk moeten zijn wat echt nodig is en welke alternatieven er zijn.
Programma 05 en 06
Economische zaken en plattelandsontwikkeling
Toerisme en recreatie
Toerisme is een belangrijke economische pijler in onze lokale economie. In dit kader heeft de raad van De Wolden een beleidsprogramma opgesteld. Het college maakt melding van een bijbehorend actieprogramma wat tot op heden nog niet vertaald is in de meerjarenbegroting. Op zich is dit ook niet zo verwonderlijk, want tot op heden heeft de raad ook geen concrete actieprogrammaÂŽs gezien. Kennelijk bedoelt het college met actieprogrammaÂŽs de programmaÂŽs welke in de kadernota zijn genoemd. Deze zijn zodanig embryonaal, dat het CDA op grond hiervan geen budget beschikbaar wil stellen.
De eerste indruk van deze plannen is dat ze in principe voor rekening van de ondernemers moeten zijn. De Wolden zal zich vooral moeten beperken tot de infrastructuur naast lichte vormen van regie ten aanzien nieuwe ontwikkelingen. Het uitwerken van een fietspadenplan behoort tot de infrastructuur. Na uitwerking van het plan zal er een financiële vertaling gemaakt moeten worden, waarbij financiering (waarschijnlijk) met incidenteel geld kan plaatsvinden. Het CDA voelt er niet voor om op voorhand grote bedragen er voor uit te trekken. Na een grondige analyse is nader beraad mogelijk.
Programma 07
Onderwijs en kinderopvang
Bij dit programma wordt melding gemaakt van het ontwikkelen van een gedragscode voor keten en caravans. Het CDA heeft geen behoefte aan een dergelijke gedragscode.
Wij zijn van mening, dat de verantwoordelijkheid voor het gedrag in en om keten tot de verantwoordelijkheid behoort van degene op wiens terrein de keet staat. De gemeente is aan zet zodra zich er overlast voordoet. Wel is het van belang dat de gemeente voorlichting geeft over de mogelijke veiligheidsrisico's. Daarbij horen concrete voorbeelden van veilige oplossingen gegeven te worden.
Voor de ontwikkeling van een lokaal jeugdbeleid heeft de raad inmiddels E24.000 beschikbaar gesteld. Uitvoering door Stichting Welzijn De Wolden heeft onze voorkeur, echter de kwaliteit moet wel gelijk zijn aan die van Stamm. In dit kader is het vreemd dat Stamm E 50.000 krijgt met een subsidie van E 25.000 van de provincie. Vanuit deze situatie is de verwachting gerechtvaardigd dat Stamm meer werk zal verrichten.
Het voor de komende twee jaar opnemen van E24.000 op de begroting voor jeugdwerk keurt het CDA af. Wij wensen eerst inzicht te krijgen in de onderbouwing.
Het CDA verzoekt het college uit te zoeken hoe het komt dat de uitgevoerde benchmark met vergelijkbare plattelandsgemeenten aanmerkelijke verschillen aangaande de onderwijsuitgaven te zien geeft. Graag een nadere analyse.
Programma 08
Cultuur en sport
De hogere kosten van huisvesting van de muziekschool Meppel zal de wethouder binnen de eigen begroting moeten zien te vinden.
Het CDA heeft steeds het volgende standpunt ingenomen: "Prima dat er andere huisvesting komt, maar dit mag niet leiden tot uitzetting van de begroting". Dit standpunt handhaven wij.
Ten aanzien van de gemeenschappelijke regeling muziekscholen is het CDA van mening , dat dit soort regelingen niet meer van deze tijd zijn. Wij vinden dat onze vertegenwoordigers binnen de twee besturen een discussie op gang moeten brengen naar de toekomstige levensvatbaarheid van de huidige bestuursvorm. Alternatieve bestuursvormen moeten onderzocht worden, vooral verzelfstandiging.
Wij verwachten van de portefeuille houder in de loop van 2005 een voortgangsrapportage ten aanzien van de voortgang van de bezuinigingen binnen de sector cultuur en sport.
Ten aanzien van de muziekverenigingen is het CDA van mening , dat er een structurele oplossing gevonden moet worden voor de verengingen die de eigen leerlingen opleiden. Het kan niet zo zijn, dat de verenigingen die voor lage opleidingskosten zorgen de dupe worden van fouten in het harmonisatieproces.
Ten aanzien van de beheersvorm zwembaden is het CDA van mening. Dat de kaderstellende notitie in het najaar 2005 moet verschijnen.
Programma 09
Sociaal/maatschappelijke zorg
De invoering van de wet WMO zal een aanzienlijk inspanning vergen van de ambtelijke organisatie. De keuze van het college voor een pragmatische scenario voor de invoering heeft onze voorkeur.
Het blijkt, dat de vergoeding van de rijksoverheid van de kosten WVG niet toereikend is. Tot op heden wordt dit opgevangen door een onttrekking uit de voorziening die hiervoor in het verleden is gevormd. Echter als deze trend zich doorzet zal op enig moment de voorziening ontoereikend zijn. Wij verwachten van het college dat deze samen met de ons omringende gemeenten tot een herijking van het huidige beleid komt.
Waar de raad van De Wolden onder aanvoering van het college van mening was dat de kosten van de GGD met tien procent zouden moeten dalen (naderhand terug gebracht tot 5 %) ontstaat in de werkelijkheid de omgekeerde situatie. In plaats van een kostendaling ontstaat er een kostenstijging van meer dan 10 %. Het gaat dan om ruim E 30.000, zelfs totaal E 45.000 door takenuitbreiding.
Het is voor het CDA niet acceptabel dat er voor individuele gemeenten zo weinig grip is op gemeenschappelijke regelingen. Een minimale vereiste is dat ook deze organisaties met een meerjaren begroting gaan werken.
Er zal bezien moeten worden of de GGD niet in andere structuren ingebed kan worden. Dit kan in het kader van de vorming van een veiligheidsregio, maar een breder gezichtsveld. Bijvoorbeeld, incorporatie in ziekenhuizen zou ook een alternatief kunnen zijn
Een aanzienlijk de voor de gemeente te beïnvloeden kosten worden gevormd door de gemeentelijke bijdrage aan de Stichting Welzijn De Wolden. Uit benchmark gegevens blijkt dat deze kosten binnen De Wolden aanzienlijk hoger zijn dan in andere gemeenten.
Het CDA is van mening dat een commissie uit de raad samen met de Stichting inzichtelijk moet maken welke taken er uitgevoerd worden en welke kosten dit met zich meebrengt. Het CDA wil als voorbeeld noemen het beheren van de welzijnscentra als De Tump, de Havezate en de Boerhoorn. Het is niet ondenkbaar dat een beheer van deze centra op basis van een stichting of particulier initiatief tot aanzienlijk lagere kosten kan leiden. Dit met behoud van hetzelfde voorzieningenniveau.
In dit kader verzoekt het CDA het college nu er in Ansen geen café meer aanwezig is om samen met de belangenverengingen van Ansen naar oplossingen te zoeken. Incidentele ( eenmalig ) ondersteuning door de gemeente is voor het CDA bespreekbaar.
Programma 10
Milieu
De Wolden is in de gelukkige omstandigheid, dat door de uitspraak in de "STIVAM-arbitrage" er E 1,1 mln. binnen de begroting overblijft.
Het CDA kiest ervoor dit bedrag in te zetten ten behoeve van vervangingsinvesteringen. Hierdoor kunnen tariefsstijgingen voor afvalinzameling gedempt worden, dan wel achterwege blijven.
Het CDA kiest er niet voor om de huidige mini afvalcontainers te vervangen en de overblijvende containers in te zetten voor papier inzameling. Wij zijn van mening dat er alleen vervangen moet worden als een container stuk is. Dit betekent eveneens , dat het CDA niet kiest voor de invoering van een diftar- systeem.
Het college maakt in de kadernota melding dat voorlichting en communicatie naar verwachting niet leiden tot meer inzameling van oud papier. Het CDA verwacht van het college een onderbouwing van deze verwachting omdat wij deze opmerking niet begrijpen.
Wij pleiten ervoor periodiek de afvalcontainers te analyseren op soorten afval en goede scheiding ervan door onze bewoners. Groene, gele en eventuele rode kaarten kunnen dan uitgedeeld worden.
Middels een onderzoek naar energiegebruik, dat E175.000 kost, denkt het college naar verwachting in 2008 E 17.500 te kunnen besparen.
Het CDA is van mening dat hier de baten en lasten niet in verhouding staan. Er zal eerst een goede probleem analyse moeten komen dat begint met een juiste verbruiksregistratie. Op basis van deze registratie zal met een installatiebureau (bij voorkeur op no-cure-no-pay basis) naar besparingsmogelijkheden gezocht moeten worden. In dit kader zien wij geen voordeel in samenwerking met andere gemeenten. De problematiek lijkt ons te verschillend.
Wij zijn met het college van mening , dat handhaving van het huidige composteerterrein de meest kosteneffectieve oplossing is. Het CDA wenst tevens een onderzoek naar gebruik van biomassa en vergisting. Voor een eventueel daar uit voortvloeiend nieuw beleid kan samenwerking met het project Het Hoge Wold gezocht worden. Eventueel kan het STIVAM-geld gebruikt worden.
Vervanging milieusoftware, deze vervanging vergt jaarlijks ca. E 32.000 aan kosten. De onderbouwing is: .tengevolge van ontwikkelingen... Dit is wel erg mager. De volgende vragen komen op
. wat kan hier samengewerkt worden met andere gemeenten?
. brengt de aanschaf geen lagere operationele kosten met zich mee?
Programma 11
Ruimte en wonen
In bijna elk besprekingsverslag met de belangenverenigingen komen de (beperkte) bouwmogelijkheden aan de orde. Als het college dan in deze kadernota geen enkel woord wijdt aan toekomstige bouwmogelijkheden, dan is dit een verkeerd signaal!
Er zijn de in dit jaar zeer interessante ontwikkelingen naar voren gebracht ( bijeenkomst in Ansen/Koekange en bureau B&O ). Wij zijn van mening, dat het college meer initiatief moet ontwikkelen. Het college is in deze te afwachtend.
Gezien de onzekerheden die er op dit moment zijn ten aanzien van het al dan niet handhaven van de OZB heeft het CDA geen behoefte aan verdere tariefdifferentiatie.
Programma 12
Financiering en dekkingsmiddelen
De afgelopen jaren is de raad van De Wolden geconfronteerd met minder kapitaalsuitgaven dan verwacht. Het college zal zich moeten bezinnen hoe de ambitie en de mogelijkheden in evenwicht gebracht kunnen worden. Dit aspect heeft consequenties voor het meerjarenperspectief.
Wij zijn met de accountant van mening, dat zolang niet duidelijk is in hoeverre de winstuitkering van RENDO niet structureel is hier in het meerjarenperspectief geen rekening mee gehouden moet worden.
Ten aanzien van het software pakket PAUW zijn wij van mening, dat eerst duidelijk moet worden wat het onderzoek samenwerking ICT met de omliggende gemeenten oplevert.
Bedrijfsvoering
Ten aanzien van de vraag of De Wolden een regie gemeente dan wel een uitvoeringsgemeente moet zijn is naar de mening van het CDA op dit moment geen eenduidig antwoord te geven. Te weinig informatie is beschikbaar om tot een gefundeerd oordeel te komen. Onze lichte voorkeur gaat vooralsnog uit naar een groei in de richting van een regiegemeente.
De insteek van het CDA is pragmatisch. De voor de burger de goedkoopste oplossing voor een product zal voor ons de insteek zijn. Veel zal dan ook afhangen van de uitkomsten naar de mogelijkheden van samenwerking (op deelterreinen) met buurgemeenten en het onderzoek naar de voor en nadelen van uitbesteding. Bij dit laatste zullen ook nadrukkelijk de kosten van het interne beheersapparaat betrokken moeten worden.
Het onderzoek naar de voor en nadelen van samenvoeging van de sociale diensten met Hoogeveen en Middenveld leidt niet tot financieel gunstiger oplossingen. Het CDA is van mening mede in het licht van de invoering WMO dat ook samenwerking met bijvoorbeeld Meppel onderzocht moet worden.
Uitbesteding
De kaders welke het CDA wil hanteren zijn;
. Vergelijking met derden op basis van langdurige contracten ( zoals voorgaand beschreven )
. Het kosten van het interne beheersapparaat moet betrokken worden in de totaal kosten van eigen beheer
. Werken met standaard producten als, kosten per km maaien/sloten reinigen etc.
. Het CDA is geen voorstander van het werken met een vergoeding voor het uitbrengen van een offerte. Voorwaarde is dat uitbesteding een serieuze optie moet zijn en beperkt blijft tot hooguit 3 tot 5 aanbieders. Duidelijk moet zijn wanneer er definitief beslist wordt. Daarna moet een werkelijke gunning plaatsvinden, mits voordeliger.
. De eigen organisatie twee jaar de tijd geven om tot lagere kosten te komen is voor het CDA geen optie. Uit het onderzoek moet duidelijk worden op welk niveau de kosten van de eigen organisatie kunnen komen. Dit is dan ook het niveau dat in de begroting behoort te komen.
. De desintegratie kosten moeten onderdeel van de totale kosten opstelling worden
. Naast de kostprijsvergelijking zal er ook een overzicht op basis van uitgaande kasstromen moeten komen.
Tractiefonds
Om schommelingen in het meerjarenperspectief zoveel mogelijk te voorkomen is de instelling van een tractiefonds gewenst. Het CDA is van mening, dat dit verder uitgewerkt moet worden. Deze uitwerking zal moeten plaatsvinden zodra er duidelijkheid is over uitbesteding en samenwerking met omliggende gemeenten.
Toename kosten werving en selectie
Het CDA heeft grote twijfels of E 20.000 extra voor werving en selectie wel gewenst is. Wij zijn van mening, dat eerst de uitkomst van uitbesteding/samenwerking duidelijk moet zijn. Verder hebben veel bedrijven de kosten van werving en selectie aanzienlijk weten te reduceren via internet oplossingen Ook het werken met tijdelijke contracten dan wel oplossingen via een uitzendbureauÂŽs bieden mogelijkheden. Een assesment is geen garantie.
Tariefaanpassingen
De tariefsaanpassingen voor OZB en leges moeten beperkt blijven tot maximaal correctie van het inflatieniveau. Deze keuze moet niet voor 1 jaar gelden maar voor een langere periode.
Meerjarenperspectief
Het CDA kiest voor een sluitende begroting met inzet (van een deel) van de incidentele rente. Dit is conform ons standpunt van voorgaande jaren.
Ook zonder de inzet van incidentele rente heeft het CDA oplossingen om het structurele tekort weg te werken. Dit kan door:
. Onderhoud wegen 150.000 euro
. Reductie van de kosten van bestuur 50.000 euro
. Aanpassing kosten werving en selectie 20.000 euro
. Geen verhoging kosten muziekscholen 15.000 euro
Met deze correcties is het meerjarenperspectief sluitend . Echter er is dan geen enkele ruimte om tegenvallers op te vangen en nieuw beleid te ontwikkelen.
Deze ruimte zal moeten komen uit:
1. kosten reductie van de gemeentelijke organisatie door uitbesteding/samenwerking etc.
2. beoordeling takenpakket stichting welzijn De Wolden
3. een beoordeling van het takenpakket van de gemeentelijke organisatie.
4. zekerheid ten aanzien van RENDO gelden.
Deze keuzes maakt het CDA voor de langere termijn:
. verhoging van tarieven met maximaal het inflatiepercentage
. behoud van het huidige voorzieningenniveau op gebied van sport/cultuur en welzijn.
. de toekomstige investeringsruimte moet primair ingezet worden voor het behoud van de huidige voorzieningen. Dit inclusief het op niveau houden van de infrastructuur in onze verschillende dorpen. De Wolden is op de kaart gekomen door het kleine kernenbeheer. Hiervoor moeten middelen beschikbaar komen.
De CDA fractie in de gemeenteraad van De Wolden.
2 juni 2005.
---- --
CHRISTENUNIE DE WOLDEN
Algemene Beschouwingen
n.a.v.
KADERNOTA 2006
9 JUNI 2005
Inleiding.
Vanavond behandelen we voor de 2e keer een Kadernota, waarbij het college de raad vraagt kaders aan te geven voor de periode 2006 t/m 2009.
Ook nu gaat het over de begroting van het volgende jaar, in meerjaren perspectief, daarom terecht de titel Kadernota 2006. Overigens, Kadernota 2005 is nooit aan de orde geweest.
De behandeling moet zorgvuldig gebeuren, het vraagt veel tijd en inzet.
Dit jaar is het de raad niet gemakkelijk gemaakt, de behandeling werd 1 week vervroegd, de nota echter niet 1 week eerder ontvangen. De seerste vervangerss kregen de kadernota pas ná de pinksterdagen, de onderliggende stukken lagen pas vanaf dinsdag 24 mei ter inzage. Alles oorzaak van veel tijdsdruk, bij de evaluatie tzt. komen we hierop terug.
In deze Algemene Beschouwingen zal de ChristenUnie haar zienswijze per programma geven en, waar mogelijk en verantwoord, de door het college gevraagde kaders stellen.
Uitgangspunten zijn daarbij dezelfde als bij de vorige kadernota:
. Verlaging/bevriezing uitgaven gemeente prioriteit.
. Sociale minima ontzien.
. Budget jeugdwerk behouden.
. Ouderenwerk continueren.
De overheid, ook de lokale, moet de samenleving dienen, beschermen en in goede banen leiden. Ons motief daarbij is: Werken vanuit onze basis de Bijbel, waarin God de Schepper goede regels heeft gegeven, ook voor onze samenleving. Wij worden geroepen onze naasten en vooral de zwakken in onze samenleving te beschermen. De aarde is ons in bruikleen gegeven, dat geeft ons als rentmeesters verplichtingen t.a.v. natuur en milieu.
HOOFDSTUK 3: Beoordelingscriteria ÂŽnieuwÂŽ geld.
De 4 criteria zoals het college op blz.6 voorsteld, zijn in principe accoord, tenzij alsnog door de raad gegronde bezwaren en/of aanvullingen worden ingebracht.
Het zogenaamde snieuw voor ouds- principe is voor de ChristenUnie een goed uitgangspunt.
HOOFDSTUK 4: Ontwikkelingen in meerjarenperspectief.
Programma 01 - Bestuur en Organisatie.
* Algemeen:
Wij missen in dit programma daadwerkelijke informatie over shet wel en wees van de organisatie. Punten als ontwikkelingen t.a.v. grootte, mutaties, opleidingen enz. zijn niet vermeld.
* Versterken kaderstellende rol raad.
Discussies in de raad over voorstellen moeten levendig zijn en tussen raadsleden plaatsvinden, voorkom een onnodig betrekken van collegeleden daarin.
. De ChristenUnie steunt het collegevoorstel om scenarioŽs met voor- en nadelen en financiële gevolgen toe te voegen aan beleidsterreinen, zodat de raad in een vroeg stadium een voorkeur kan aangeven.
De agendacommissie heeft o.i. reeds een sbewakende rols, die kan wel verbeterd en uitgebreid worden door te controleren of raadsvoorstellen zijn voorzien van scenarioÂŽs.
* Een duidelijker rolverdeling.
De door de raad ingestelde werkgroep heeft een voortrekkersrol in het verder ontwikkelen van de rol die de raad moet vervullen in het kader van het Dualistisch stelsel. De werkgroep kan een wethouder uitnodigen, als het noodzakelijk wordt geacht.
. De ChristenUnie vindt het ongewenst de werkgroep uit te breiden met een wethouder.
. Wel akkoord met het analyseren van een aantal raadsvergaderingen tbv. verbetervoorstellen, wel eerst afspreken waarop analyse betrokken wordt!
* Prioritering handhavingsbeleid.
De raad heeft de nota sHandhaving bij BV De Woldens vastgesteld. Er is een duidelijk spanningsveld tussen integraal en doelgericht werken. Alléén integraal werken kan over-organisatie veroorzaken, terwijl alléén doelgericht werken versnippering in de hand werkt.
Het is bijzonder lastig een voorkeur uit te spreken. Het college vraagt de raad antwoord op een 2-tal vragen, nl.
1. Instemming raad met de 3 keuzes van het college t.a.v. de prioriteiten?
2. Instemming raad met manier van opstellen handhavingsprogramma 2006?
. De ChristenUnie gaat akkoord met beide collegevoorstellen.
Programma 02 - Dienstverlening.
* Algemeen:
Bij het vorige programma zijn al enige opmerkingen over de organisatie gemaakt.
Vorig jaar hebben diverse fracties al gewezen op het erg grote aantal parttimers in de organisatie en mogelijkheden van duobanen. De raad is een onderzoek toegezegd o.a. over mogelijkheden en gevolgen vervanging parttime door duobanen, de ChristenUnie niet op de hoogte van de resultaten van genoemd onderzoek!
Vraag:
* Wanneer is het resultaat van het onderzoek over parttime- en duobanen klaar?
Jaarverslagen van zowel Commissie Bezwaar- en Beroepsschriften als Ombudsman geven aanleiding tot zorg, we rekenen erop dat de toegezegde aanpassingen verbeteringen geven.
* ICT-steunpunten:
De ChristenUnie-fractie is allerminst overtuigd van de noodzaak hiervan.
Bewoners moeten voor concrete producten als reisdocumenten e.d. persoonlijk naar het gemeentehuis komen. De digitale dienstverlening zal de komende jaren toenemen, veel documenten zijn via de gemeentelijke website beschikbaar en steeds meer inwoners zijn of komen in het bezit van een Internetaansluiting. Ook via pcÂŽs in de bibliotheken kan gemeentelijke informatie opgevraagd worden, mogelijk dat de medewerkers aanvullende informatie en training nodig hebben om digitale dienstverlening van de gemeente aan anderen door te geven.
. De ChristenUnie gaat niet akkoord met inrichten van ICT-steunpunten.
* Reisdocumenten en identificatiekaarten:
Het Rijk en Brussel stellen een 4-tal eisen aan genoemde documenten, gratis verstrekken identiteitskaart en bevriezing kosten voor 2 jaar betekenen minder leges voor de gemeente.
Vraag:
* Welk totaal financieel effect hebben genoemde maatregelen?
Programma 03 - Veiligheid en Openbare Orde.
* Veiligheidsbeleid:
September 2004 is a.h.v. nota sGewoon Veiligs een activiteitenplan vastgesteld, wij rekenen er op dat deze voornemens worden uitgevoerd.
Bij het veiligheidsbeleid zijn ook GOHR, RBD, Politie en gemeente betrokken.
De begrotingen van GOHR en BRD zijn besproken, hierbij heeft de raad meermalen verontrusting geuit over de minimale invloed op deze instanties. Aan hun bestaansrecht wordt niet getwijfeld, maar dergelijke Gemeenschappelijke Regelingen zijn erg autonoom.
* Professionalisering brandweerzorg:
Wij onderstrepen het uitgangspunt:
sLokaal wat lokaal kan en regionaal wat regionaal moet.s
Wij verwachten oktober a.s. het resultaat van het onderzoek van De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe en Westerveld naar nog efficiënter uitvoeren brandweerzorg. Wij herinneren het college aan de vraag (van de PvdA) naar de mogelijkheid van een gezamenlijk commando. Bij alle activiteiten en voornemens moet de raad alert zijn en blijven op de positie van vrijwilligers.
Een noodzakelijk tractieplan ontbreekt, daarom is het voorbarig nu al bedragen te noemen, vooral zolang resultaat onderzoek 5 gemeenten nog onbekend is, het heeft mogelijk invloed op tractie.
De internetsite Brandweer Kennisnet meldde 15 april jl. dat de brandweer De Wolden een concept materieelbeleidsplan van ca. 26 paginaÂŽs heeft gepresenteerd. Gelet op de moeizame verstrekking van rookmelders en beleid t.o.v brandputten, vraagt de ChristenUnie zich af of de juiste prioriteiten gesteld worden.
* Politie:
Onze gemeente staat in de top tien van de veiligste gemeenten in Nederland! Een verheugend bericht, een opsteker voor iedereen die met veiligheid te maken heeft.
De politie is één van de partners in het Veiligheidsbeleid, belast met een uitvoerende taak. Ook voor 2005 is een Korpsbeleidsplan opgesteld, waarin 7 speerpunten een goede uitgang vormen. Huiselijk geweld is een van de belangrijkste onderwerpen.
Ondanks het tot nu toe bereikte resultaat, heeft de ChristenUnie zorgen voor de toekomst.
Immers, minister Remkes (BiZa) vindt dat sde mate van onveiligheid straks bepaalt hoeveel politie in een regio werkts! Volgens ons is dat een slechte zaak en niet te accepteren!
Een regio die door gezamenlijke inzet en preventief optreden veiliger is geworden wordt dan sgestrafts door het weghalen van politie, die terug moeten komen als de regio weer svoldoende onveiligs is geworden. Een even bizar standpunt als de zgn. prestatiecontracten.
Programma 04 - Verkeer en vervoer / openbaar gebied.
* Wegen:
De onderhoudsplanning kan veel vroeger opgesteld worden, het overgrote deel van noodzakelijk onderhoudswerk is vroegtijdig bekend, voor onverwachte zaken kan ruimte ingebouwd worden. De aanbesteding kan voor het grootste deel z.s.m. na de jaarwisseling, daarbij extra aanvullend werk inplannen, dat uitgevoerd wordt als tijd en capaciteit beschikbaar zijn, zeker bij aanbestedingsvoordeel.
. De indeling in 4 categoriën is akkoord, punt 2. aanvullen met sfietspadens!
Van het restbedrag Rekening 2004 onderhoud wegen wordt E 72.000 gebruikt voor de Kerkweg Rwd, de resterende E 42.000 gebruiken voor extra onderhoud wegen in 2005.
T.a.v. het wegenonderhoud is het uitgangspunt van de ChristenUnie:
. Kwaliteitsniveau wegen op huidige niveau houden, structureel + E 162.000 akkoord.
. Extra budget van E 317.000 voor niveau 2.1 niet akkoord, tenzij uit overschot rekening 2004.
*N48 en verkeersstructuur Zuidwolde:
De afgelopen jaren heeft de ChristenUnie meermalen aangedrongen niet te wachten op de trage besluitvorming van RWS, maar voortvarend te beginnen met ontwikkeling van plannen voor de Hoofdstraat in Zuidwolde, uitgaande van 1 resp. 2 aansluitingen aan de N48.
We praten er al sinds begin 90-er jaren over en er zijn toezeggingen gedaan over het betrekken van burgers en ondernemers, bijvoorbeeld middels werkgroep.
. De ChristenUnie stelt de raad voor een budget van E 100.000 ter reserveren voor het z.s.m. ontwikkelen van plannen voor de Hoofdstraat in Zuidwolde, rekening houdend met 1 resp. 2 aansluitingen aan de N48. De financiering kan uit het bedrag van E 930.000 Algemene Reserve bouwgrondexploitatie t.b.v. rondweg Zuidwolde Zuidwest.
. Bij het onderzoeken en opstellen van plannen bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden vanaf het begin af betrekken.
* Strooibeleid:
Dit jaar wordt een automatisch signaleringssysteem in gebruik genomen, wij stellen voor ook huidige routes efficiënter te rijden en te overleggen met buurgemeentes over samenwerking in aangrenzende gebieden. In 2006 het resultaat daarvan gaan evalueren.
. De ChristenUnie is niet akkoord met een investering van E 100.000 voor aanpassing materieel.
* Uitbesteden in relatie met WSW:
Alescon en Reestmond hebben een zorgplicht voor hun medewerkers, in principe mogen ze hen niet ontslaan. Als ze wegens gebrek aan werk verplicht thuiszitten is doorbetaling verplicht, dat werkt uiteraard kostenverhogend voor beide organisaties die het doorberekenen aan deelnemende gemeenten.
Vooral in financieel-economisch slechte tijden kan een spanningsveld bestaan tussen de sociale doelstellingen van de wet en het bedrijfsmatig werken door de gemeente.
Door de gemeente uitgevoerde verlaging van het budget en anders onderbrengen van onderhoud begraafplaatsen bedraagt E 230.000 = 26,6% van huidige bijdrage.
Incidenteel voordeel voor de Gemeente De Wolden (slechts) E 45.000.
. De ChristenUnie geeft voorrang aan de sociale doelstellingen van de wet.
*GVVP:
Het huidige GVVP dateert van 2000 en moet geëvalueerd en geactualiseerd worden, o.a. in het kader van Duurzaam Veilig, waarbij de visie op aanbrengen verkeersremmende maatregelen veranderd is.
. De ChristenUnie wenst een evaluatie en actualisatie van het GVVP.
Programma 05 - Economische zaken en plattelandsontwikkeling:
Het januari 2000 ontwikkelde Landschapsbeleidsplan wordt omgevormd naar een Landschapsontwikkelingsplan met uitvoeringsplan en bijbehorende financiële vertaling.
De gemeente moet waarschijnlijk een aantal taken uitvoeren, naast meedoen betekent dit ook meefinancieren. Als de raad wil bijdragen aan de ontwikkeling van een vitaal en leefbaar platteland, dan heeft dit ongetwijfeld financiële gevolgen.
. De ChristenUnie is voorlopig akkoord met reservering van E 100.000, onder voorwaarde dat de raad op korte termijn inzicht krijgt in de verplichte taken voor de gemeente.
Programma 06 - Toerisme en recreatie:
In 2002, dus 3 jaar geleden, is het Beleidsplan Recreatie en Toerisme vastgesteld, evenals het bijbehorende actieprogramma en het Fietspadenplan Gemeente De Wolden, het uitvoeringsprogramma Samen over de Reest en het projectplan Oude Diep.
Het Jaarverslag 2004 constateert vertraging bij toekenning van subsidies fietspaden bij Koekange en de aanleg fietspad langs Hoogeveense Vaart is niet gestart tgv. werk Provincie.
Ziekte en vertrek van een medewerker heeft negatieve invloed gehad.
Binnen de meerjarenbegroting is echter geen financiële ruimte vrijgemaakt, in het kader van Leader is E 45.000 als cofinanciering te besteden.
. Het beleidsplan dient geactualiseerd te worden, o.a. aan de hand van de snota Landbouw en Plattelands.
. De ChristenUnie stelt als prioriteiten: Fietspaden / Rondje De Wolden / Werkzaamheden Stg.Reco / Bloemberg 30 Veeningen / Outdooroffensief Recreatieschap.
Programma 07 - Onderwijs en kinderopvang.
* Onderwijs:
Hoewel t.a.v. het onderwijs geen kaderstellende uitspraken van de raad worden gevraagd, toch een aantal opmerkingen.
In 2005 zal een evaluatie plaatsvinden van de vastgestelde directiestructuur, wij rekenen er op dat de raad geïnformeerd wordt over de bevindingen.
Er worden geen nadelige financiële effecten van de invoering van de lumpsumbekostiging verwacht, voor de voorbereiding van de invoering is een werkgroep samengesteld.
Vragen:
* Kan de protefeuillehouder de raad informeren over de voortgang in het algemeen en aangeven waarom geen financiële effecten worden verwacht.
* Zijn berichten over + 10% hogere bijdrage voor achterstandleerlingen juist en welke invloed heeft dit op begrotingen?
* Jeugdbeleid:
Op 31 maart jl. heeft de raad het programma Lokaal Jeugdbeleid vastgesteld, na een uitvoerige discussie is afgesproken een 1e prioriteit te geven aan
. Het ontwikkelen van een gedragcode keten en caravans.
. Het verminderen van overlast en probleemgedrag bij jongeren.
Over het onderwerp keten en caravans is tot nu toe al veel gediscussieerd, ongetwijfeld zal dit bij de bespreking van een gedragscode opnieuw gebeuren.
De ChristenUnie blijft van mening dat keten en caravans ongewenst zijn, maar uit onderzoek blijkt dat 87% van de raad NIET vindt dat keten gesloten moeten worden, of ze nu veilig zijn of niet. Wij vinden dat keten en caravans niet bijdragen aan vermindering van het buitensporig hoog drankgebruik van jongeren, waarover op andere momenten raadsbreed zorgen zijn geuit. Andere probleempunten zijn de Veiligheid in en Verantwoording voor keten en caravans? Wie zijn verantwoordelijk, eigenaars van de grond waarop ze staan of de gebruikers? Er zijn veel vragen.
De jeugd vraagt een eigen plek, daaom is het belangrijk ook te zoeken naar oplossingen om bestaande jeugdsoosen ook voor deze groep jongeren aantrekkelijk te maken.
. De ChristenUnie gaat akkoord met beschikbaar stellen van E 24.000 voor 2005 uit het jaarrekeningresultaat 2004, voor de volgende jaren op dit moment niet akkoord zolang geen concrete plannen gepresenteerd zijn.
In Ruinen is de peuterspeelzaal verhuisd naar het Kindercentrum, bij het zoeken naar een mogelijke herbestemming is het wenselijk de burgers van Ruinen er bij te betrekken.
Wij verzoeken het college te informeren naar de uitwerking van de bezuinigingsbesluiten voor dit programma.
Programma 08 - Cultuur en sport.
* Cultuur:
De subsidiëring van muziekverenigingen en zangkoren is geharmoniseerd en vastgelegd in beleidsregels. In het kader van bezuinigingen is de Muziekscholen een taakstelling gegeven. In het collegevoorstel t.a.v. de bestemming van het resultaat rekening 2004 staat dat de gemeente E 302.000 moet uitgeven om in 2011 de gewenste besparing te bereiken. In de raadsvergadering van 26 mei jl. is duidelijk geworden dat verdere bespreking dringend nodig is.
*Binnensport:
Het is een goede zaak dat harmonisatie tennisbeleid is vastgesteld, uitbreiding kleedkamers sportpark Zuidwolde is afgerond evenals binnenkort voor de korfbalvereniging De Wijk.
De kosten van de renovatie van het tennispark in Zuidwolde komen boven de gemiddelde norm uit, ondanks dat het binnen de bandbreedte blijft moet dit aanleiding zijn om alert te blijven en een goede nacalculatie op te stellen.
Bij de binnensportaccommodaties is een efficiencyslag bezig, voor de opstelling van een geformuleerd beheersniveau is het overleg met het bestuur van de Buddingehof in Rwd. over het beheer van de sporthal van invloed.
Dit is voor de ChristenUnie aanleiding tot de vraag:
* Welke invloed heeft genoemd overleg op de situatie van het dorpshuis De Alke in Alteveer/Kerkenveld en De Schakel in Koekange?
* Sportvelden:
Het merendeel van de betrokken verenigingen is van mening dat het huidige aantal sportvelden nodig is. De ChristenUnie blijft van mening dat de Gemeente De Wolden in vergelijking ca. 10 sportvelden meer heeft dan landelijk gemiddeld, waarbij er grote verschillen zijn in onderhoudskosten, variëren van E 2.400 tot E 7.100
De bezuinigingstaakstelling dient gehandhaafd te blijven, waarbij goede alternatieve voorstellen aanvaardbaar zijn.
* Zwembaden:
Het is verheugend dat de vrijwilligersactie resultaat heeft gehad, uitgangspunt is dat mede door hun inzet de taakstelling in 2006 wordt gerealiseerd. Wij nemen aan dat deze actie niet stopt, maar ook in 2006 en komende jaren voortgezet om voldoende vrijwilligers te activeren. Er wordt onderzoek gedaan naar een andere beheersvorm voor de 3 zwembaden, wij hebben daarover de volgende vraag:
* Hoever is het onderzoek naar een andere beheersvorm gevorderd, wanneer krijgt de raad een kaderstellende notitie hierover?
Programma 09 - Sociaal/maatschappelijke zorg.
* WMO:
In deze Kadernota wordt uitvoerig ingegaan op Doelstelling en Uitgangspunten, ook worden taken van de gemeente omschreven. Het Rijk verschuift taken naar de gemeente, de financiering gaat via de algemene uitkering uit het gemeentefonds, WMO is straks 30% van de uitkering uit het gemeentefonds. Verschuiving van taken Rijk naar de gemeente vaak geen 1 op 1 overheveling van geld, dit kan gevolgen hebben voor de toepassing.
De vraag is of gelden van de WMO geoormerkt zijn om gebruik voor andere doeleinden te voorkomen, bovendien kan gemeente eigen bijdragen vragen van de gebruikers. Wij zijn geïnformeerd over een artikel in het Ondersteunend Maandblad Diakonia voor diakenen waarin over deze 2 zaken zorg wordt uitgesproken, daarom de vragen:
* Is de verwachte 30% van de uitkering uit het gemeentefonds, bestemd voor uitvoering WMO, geoormerkt?
* Heeft de Gemeente De Wolden het voornemen eigen bijdrages te vragen aan burgers die gebruik maken van die voorzieningen, anders dan die nu al plaatsvinden?
Om de WMO goed te kunnen invoeren moet de raad aangeven welk scenario daarvoor gekozen wordt. Daarbij vindt de ChristenUnie dat rekening gehouden moet worden met de taken die de afdeling nu al moet uitvoeren met de bijbehorende lastendruk. Een totale herijking van het beleid rond wonen, zorg en welzijn is op dit moment ongewenst,
. De ChristenUnie kiest voor het pragmatische scenario omdat de burgers niet direct worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen en bovendien de organisatie diverse keuzescenarioÂŽs kan voorbereiden voor de gemeenteraad.
* WVG:
Bij de behandeling van het Jaarverslag 2004 van Sociale Zaken heeft de ChristenUnie en meerdere fracties ongerustheid uitgesproken over de invloed die de toekenning van de Kostenplaats heeft op het bedrag dat daadwerkelijk kan worden uitgekeerd, het college heeft toegezegd dit verder te gaan verduidelijken aan de raad. De ChristenUnie vindt het onaanvaardbaar dat in 1 jaar ca. E 88.000 meer aan kostenplaatsen wordt toegerekend, daarom wordt de raad gevraagd de volgende oproep aan het college te ondersteunen:
. De raad vraagt het college mogelijkheden te creëren de verhoging van de toerekening van kostenplaatsen aan de WVG achterwege te laten, dan wel compensatie daarvoor te bewerkstelligen.
* Jeugdzorg:
Er is meermalen zorg uitgesproken over de ontwikkeling van de jeugd, waarbij het belang van lokaal georganiseerde opvoed- en opgroeiondersteuning is benadrukt. Opvoeding is in de 1e plaats een taak van ouders en opvoeders, ook onderwijs en maatschappelijke instellingen leveren een belangrijke bijdrage. Uitgangspunt: cliënt en zijn/haar hulpvraag centraal, van aanbod- naar vraagsturing. De ambulante hulp wordt gefaseerd overgeheveld van Bureau Jeugdzorg naar het Algemeen Maatschappelijke Werk (AMW). Nog geen enkele informatie ontvangen over aanpak, planning en financiën, waardoor noodzaak en onvermijdelijkheid niet te bepalen zijn.
. Wij gaan niet akkoord met urenuitbreiding/extra subsidie ad E 30.0000 per jaar.
Dorpshuizen:
Er wordt in het kader van bezuinigingen gezocht moet worden naar bredere inzetbaarheid.
De Gemeente De Wolden heeft aangekondigd Rijksmaatregelen te gaan doorvoeren t.a.v. verkoop van sterke drank. Tegen gaan drankmisbruik is een goede zaak, maar toch de vraag:
* Welke invloed heeft e.e.a. op de functie van dorpshuizen als sociaal trefpunt?
Programma 10 - Milieu.
De raad wordt gevraagd een 4-tal kaderstellende uitspraken te doen:
* Dienstverlening versus kostprijsontwikkeling:
3 mogelijkheden, 1) kostprijs verlagen, 2) kostprijs zelfde niveau handhaven of
3) kostprijs mag stijgen.
Ad 1) Wij zijn van mening dat verlaging alleen op korte termijn effect zal hebben. Verwacht wordt een verdere aanscherping van de wetgeving, zeker de Europese. Aanbieding grof vuil heeft weinig invloed, immers dit gebeurt 1x per jaar per adres.
Ad 3) Gelet op de lastendruk ten gevolge van de gemeentelijke heffingen, waarmee de Gemeente De Wolden een van de hoogste in Drenthe is, achten wij een verdere stijging ongewenst. Ruimere openingstijden voor het aanbieden van grof afval heeft geen effect gelet op het aantal aanbiedingen per adres.
Ad 2) De kostprijs voor de burger dient op hetzelfde niveau te worden gehandhaafd, daarvoor zijn maatregelen nodig, o.a. opheffen mobiele afvalstations, bedrijfsafval niet meer inzamelen. Vraag:
* Wat is het resultaat van nader onderzoek door het college naar een ander alternatief voor alle afval aanbieden in Zuidwolde?
. De ChristenUnie kiest voor mogelijkheid 2 = Kostprijs op zelfde niveau handhaven.
* Tariefsysteem:
De ChristenUnie en de PvdA hebben in het recente verleden aangedrongen onderzoek te doen naar mogelijkheden tot het invoeren van een gedifferentieerd tarief (Diftar).
De meerderheid van de raad wees dit af, om verschillende redenen. In deze Kadernota wordt gesteld dat de keerzijde van het systeem de toename van zwerfvuil is en in de presentatie over Huisvuilinzameling werd 1 gemeente (Staphorst) ter vergelijking aangevoerd.
Dit is voor de ChristenUnie onvoldoende om te besluiten het huidige tariefsysteem de komende jaren te handhaven. Wij zijn van mening dat er onvoldoende onderzoek gedaan is en dat aan de raad over deze zaak geen enkel scenario met voor- en nadelen en consequentie is aangeboden. Dit is in tegenstelling tot het geen het college over voorstellen opmerkt.
Onze mening is:
. Het tariefsysteem blijft in 2006 ongewijzigd, daarnaast voert het college een gedegen onderzoek uit naar mogelijkheden voor Diftar. De resultaten van dat onderzoek worden op de door het college heden in Programma 01 voorgestelde wijze aan de raad voorgelegd.
. Gelet op recente prijsontwikkeling in de markt moeten voor de uitbesteding van afvalinzameling meerdere offertes gevraagd worden, om de lasten voor de burgers te beperken.
* STIVAM:
Het gereserveerde bedrag van E 1,1 miljoen moet weer ten goede komen van de afvalbegroting en daarmee indirect aan de burgers.
Aanwenden voor een tijdelijke verlaging van de tarieven heeft slechts effect op korte termijn, tarieven zullen toch weer beïnvloed worden door noodzakelijke investeringen.
Gebruiken voor aanpak van zwerfvuil is voor ons geen optie, dit voorstel is niet voorzien van een scenario met voor- en nadelen en consequenties, wordt door de ChristenUnie niet overgenomen.
Hoewel voorstel 2 op het eerste gezicht sympatieker overkomt dan voorstel 1 komt het op hetzelfde neer, eerst tijdelijk verlagen en later t.g.v. investeringen weer verhogen.
. Wij stemmen in met optie 3, omdat daarmee nieuwe containers met chip kunnen worden aangeschaft en de oude gebruikt voor inzamelen papier zodat het aandeel papier in het restafval verminderd wordt.
* Milieudoelstelling:
Doelstelling is de hoeveelheid afval met 1.100 ton terug te brengen. Een mogelijkheid daarvoor was het werken met aparte papier containers, een voorstel daarover is door de raad afgewezen.
In het restafval zit nu nog 14,6% papier zit, met apart inzamelen wordt een besparing van
E 30.000 per jaar verwacht.
Andere instrumenten zijn verbetering inzamelstructuur, communicatie en handhaving.
Vragen:
* Is het juist dat de Gemeente De Wolden tot 2016 contractueel verplicht is tot gescheiden inzamelen afval?
* Welke invloed heeft dit op genoemde doelstelling?
. De ChristenUnie doet geen kaderstellende uitspraak vóórdat deze vragen beantwoord zijn.
* Project liberalisering energiemarkt Drenthe:
Door de raamovereenkomst met RENDO, provincie en gemeenten is een aanzienlijke besparing op energiekosten bereikt. Echter de besparing is teniet gedaan door de hoeveelheid energie die gebruikt is.
Als oorzaak wordt genoemd sde wijze van verwarming van het nieuwe gemeentehuiss , hoewel het gasverbruik aanzienlijk is teruggebracht wordt veel meer elektriciteit gebruikt.
Vragen:
1. Door wie en op welke wijze zijn offertes voor het verwarmingssysteem beoordeeld ten aanzien van het specifieke energieverbruik? Zijn alternatieven onderzocht?
2. Is de informatie juist dat het elektriciteitsverbruik straatverlichting E 20.000 en pompen en gemalen E 70.000 hoger is?
3. September 2004 is een Duurzame Energiescan uitgevoerd, wat is daarmee gedaan?
4. Heeft de Gemeente De Wolden een Energiebeheersplan waarin o.a. besparingen zijn opgenomen?
5. Wat zijn de snieuwe projectens waar het college naar heeft gekeken?
. Wij doen geen uitspraak over beschikbaar stellen van incidenteel geld voor uitvoering LED, in afwachting van beantwoording gestelde vragen.
* Composteerterrein:
Het is onzeker of in de toekomst producten van het composteerterrein op de huidige wijze afgevoerd kunnen worden. Uitbesteding kost E 38.100 extra op jaarbasis.
De ChristenUnie acht uitbreiding in ieder geval onverantwoord, uitbesteding is kostenverhogend.
. De ChristenUnie gaat voorlopig akkoord met op dezelfde voet doorgaan, maar acht het gewenst dat onderzocht wordt wat de gevolgen zijn van veranderde wetgeving.
* Verdrag van Arhus:
Volgens dit verdrag moeten milieuvergunningen vanaf 1 januari 2006 digitaal ontsloten zijn voor de burgers, het is een verplichting n.a.v. afspraken op Europees nivo.
. Wij gaan akkoord met opvoeren van E 7.500 structureel.
* Vervanging software Milieu en BCS:
Hierop komen wij terug bij hoofdstuk 5 Bedrijfsvoering.
Programma 11 - Ruimte en wonen.
* Wonen:
In een memo van college aan de raad wordt op 25 april jl. gemeld dat de Gemeente De Wolden koploper is bij het presenteren van een Woonvisie. De ChristenUnie is daar niet
trots op, onze gemeente bestaat inmiddels 7 jaar en we zijn nog niet verder dan een Visie.
De ChristenUnie beschouwt de Woonvisie als een visie die basis is voor WoonPlannen.
Wij dringen al jaren aan op het maken van concrete plannen, Gedeputeerden en Statenleden reageren op onze klachten steeds met opmerkingen als: Wanneer komt de Gemeente De Wolden nu eens met concrete plannen!
Ook in de Deskundigenbijeenkomst over de Visie-ontwikkeling is door vertegenwoordigers van de Provincie duidelijk gezegd:
sKom met plannen en als het beschikbaar contingent vol is praten we verders.
De in de meerjarenbegroting aangegeven gemiddelde groei van 60 woningen per jaar wordt gehaald, maar is absoluut onvoldoende, want met de Woonvisie heeft de raad vastgesteld dat er gemiddeld 110 woningen per jaar nodig zijn!
Alle reden dus om voortvarend te werk te gaan en met spoed projecten te ontwikkelen!
Het is de hoogste tijd met corporaties en particulier initiatief te gaan werken aan plannen, met als insteek: Het kan, tenzij........en niet: het kan alleen als.
Renovatieplannen voor huurwoningen zijn prima voor verbetering woongenot, maar er wordt daardoor nagenoeg niets extra gebouwd.
De ChristenUnie heeft in het verleden een aantal mogelijkheden voor goedkope woningbouw onder de aandacht gebracht, de reactie was: is bekend! Helaas is niets gebeurd met welke mogelijkheid dan ook.
In Koekange en Ansen zijn presentaties geweest over Alternatief Bouwen, de bewoners reageerden enthousiast, de kern Ansen heeft zelfs een voorstel gedaan.
Landelijk wordt aandacht gevestigd op verschillende financieringsvormen voor Starters woningen. Hoogeveen heeft een speciale lening voor starters, Steenwijkerland heeft een kompleet uitgewerkte Notitie Huisvestingsfonds, verder is het mogelijk startersleningen te verkrijgen via de Stg. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.
Mogelijkheden genoeg, ze zijn waard te onderzoeken.
De ChristenUnie heeft bij het vaststellen van de Bezuinigingen en de begroting "005 geprotesteerd tegen het gelijktrekken van grondprijzen kleine kernen, onze houding wordt gesterkt door een recente publicatie van het Bouwfonds MAB over betaalbare koopwoningen. Daarin wordt gesteld dat, om een bijdrage te leveren aan een gezond leefklimaat, de grondprijs zou moeten zakken tot 20% van de kostprijs.
Volgens de Nota Reserves en Voorzieningen 2006 wordt op 01-01-2006 verwacht dat de Algemene Reserves Bouwgrondexploitatie E 949.715 bedragen en de Voorziening Verliezen Bouwgrondexploitatie E 1.152.253.
De raad moet het college opdracht geven:
. Onderzoek te doen naar financieringsvormen die geschikt zijn voor het realiseren van voldoende starters woningen in de Gemeente De Wolden.
. Onderzoek te doen naar mogelijkheden de grondprijs als skruipolies te gebruiken voor het bevorderen van woningbouw.
. Ansen als experimenteergebied voor Landschappelijk Bouwen aan te wijzen en een Pilotproject te starten onder de noemer shet boerenerf als bouwsteen voor dorpsuitbreidings
. Met voortvarendheid nieuwe plannen te ontwikkelen, om de woningbehoefte die de raad in de Woonvisie heeft vastgesteld, te realiseren.
Programma 12 - Financiering en algemene dekkingsmiddelen.
* Ontwikkeling WOZ:
Gesteld wordt dat de stijging van de tarieven van niet-woningen onder het Nederlands gemiddelde zit, de vraag is of dit ook geldt voor woningen.
Gelet op de grote stijging van de waarde van de woningen in onze gemeente is de stijging of daling van tarieven o.i. niet maatgevend, maar wat uiteindelijk betaald moet worden aan de hand van getaxeerde waarde en tarief.
* ICT-kosten:
Het WOZ-softwarepakket moet vervangen worden, daarbij heeft de ChristenUnie de vragen:
* Wanneer is het huidige pakket aangeschaft, hoelang heeft de leverancier ondersteuningsplicht.
* Is onderzocht of dit pakket samen met buurgemeenten aangeschaft kan worden, immers WOZ wordt ook daar uitgevoerd.
. De ChristenUnie is op dit moment niet overtuigd van de noodzaak tot directe aanschaf van een nieuw WOZ-pakket.
* Tariefsdifferentiatie:
Het kabinet heeft het voornemen de OZB gebruikersheffing woningen af te schaffen en de commissie Eenhoorn adviseert VNG, Provincies en regering om vanaf 2008 de OZB te vervangen door een gemeentelijke inkomstenbelasting.
. Gelet op genoemde ontwikkelingen achten wij op dit moment invoering van tariefsdifferentiatie niet gewenst.
Hoofdstuk 5 - Bedrijfsvoering.
* Organisatieontwikkeling:
De ChristenUnie heeft met genoegen gelezen dat er sprake is van een positieve groei, waarbij grenzen tussen werkgebieden verdwijnen. Een goede stap in de richting van Integraal Werken.
Wij rekenen er op dat de opmerkingen in de jaarverslagen, van Cie. Bezwaar- en beroepsschriften en van de Ombudsman, daadwerkelijk worden vertaald in maatregelen zoals in reacties daarop zijn weergegeven.
* Regie- of uitvoeringsgemeente:
De raad heeft in het recente verleden uitgesproken dat de Gemeente De Wolden een beheers+ gemeente zou moeten zijn. Hoe dit ingevuld moet worden blijft voorlopig een open vraag, we zijn eindelijk, na 7 jaar, gestart met het ontwikkelen van een Visie. De ChristenUnie was, is en blijft van mening dat het type gemeente onlosmakelijk verbonden is met een Visie.
Zolang we hiermee bezig zijn, moeten we inderdaad primair uitgaan van de producten die de gemeente levert, waarvoor gewenste kwaliteit en kwantiteit door de raad wordt bepaald.
* Tractiefonds:
Wij achten vormen van een tractiefonds een goede en gewenste zaak. Daardoor worden kosten beter zichtbaar en investeringen beter gespreid.
T.a.v. de buitendienst zal de discussie over de Notitie Uitbesteden eerst afgerond moeten zijn en bij de brandweer zijn ontwikkelingen in regionaal verband van belang.
Aangegeven wordt dat de raad hiervoor in 2004 een bedrag van E 75.000 heeft gereserveerd, dit is niet terug te vinden in de Nota Reserves en Voorzieningen 2006.
* ICT:
Alvorens een uitspraak te doen over ICT-investeringen, acht de ChristenUnie het gewenst dat de raad een overzicht ontvangt van de investeringen die op dit terrein de laatste 4 jaren zijn gedaan, welke pakketten voor welke doelen, is gezocht naar gezamenlijke inkoop met andere gemeenten. Wij vinden het een onoverzichtelijk, veel geld vragend onderwerp.
* Uitbesteding taken buitendienst:
De Notitie Uitbesteding is pas op dinsdagmiddag 24 mei jl. ter inzage gelegd, waardoor onvoldoende tijd beschikbaar was om deze notitie te bestuderen.
. De ChristenUnie wenst op dit moment hierover geen uitspraak te doen, wij een aparte behandeling van dit onderwerp door de raad is dringend gewenst.
* Beheersplannen:
Hoewel deze notitie iets eerder ter inzage lag, dezelfde opmerkingen als bij Uitbesteding.
Hoofdstuk 7 - Overige financieel-technische aspecten.
*7.3.5 Rekeningssaldo 2004:
In de vergadering van 26 mei jl. heeft de raad over de behandeling afspraken gemaakt.
* 7.3.7 Heffingen en tarieven:
Deze kunnen op een later tijdstip worden besproken en/of vastgesteld. De invloed van de behandeling van de Kadernota 2006 is nog niet bekend.
De ChristenUnie is wel van mening dat het standpunt van het college dat seen trendmatige verhoging van de OZB met 2% minimaal noodzakelijk iss, alleen een rekenkundige uitspraak kan zijn.
. Over de hoogte van het OZB-tarief doen wij op dit moment geen uitspraak.
Hoofdstuk 8 - ScenarioÂŽs in meerjarenperspectief.
Ten gevolge van besluitvorming bij de behandeling van de Kadernota 2006 kunnen de bedragen in de 3 onder 8.2, 8.3 3n 8.4 weergeven scenarioÂŽs gaan afwijken.
. Aan de hand van de nu ingevulde getallen kiest de ChristenUnie voor een scenario met een realistische uitzetting.(8.3)
---- --
VERKEERSSTRUCTUUR HOOFDSTRAAT ZUIDWOLDE
QUICKSCAN NAAR DE MOGELIJKHEDEN
VOOR DE VERBETERING VAN DE SITUATIE
Fractie Gemeentebelangen De Wolden
Inleiding
Aanleiding
De fractie van Gemeentebelangen De Wolden is van mening dat de verkeerssituatie in de Hoofdstraat in Zuidwolde dient te worden verbeterd. De Hoofdstraat wordt als erg druk ervaren en er zijn onveilige situaties voor de zwakkere verkeersdeelnemers: fietsers, voetgangers, gehandicapten. Deze situatie moet volgens de fractie worden aangepakt, waarbij niet behoeft te worden gewacht op de aanleg van de nieuwe aansluiting van de Oosterweg op de N48 en de (mogelijk) daaraan te koppelen aanleg van de nieuwe parallelweg langs de N48 tussen de Oosterweg en de Steenbergerweg.
De fractie vraagt zich af of los van de aansluiting op de N48 toch al gekeken moet worden naar de problematiek in de Hoofdstraat zonder dat daarbij de toekomstige oplossingen in relatie tot de aanleg van een nieuwe aansluiting op de N48 in de weg worden gestaan. Daarbij is de vraag gesteld of het instellen van éénrichtingsverkeer nu al kan worden geïntroduceerd met afvoer van het verkeer via De Vennen en De Marsen. Ook is gevraagd een oordeel te geven of de oplossingen ten koste gaan van het aantal parkeerplaatsen voor de winkels of dat het er meer kunnen worden.
De fractie heeft Gert Wonink Organisatieverbetering gevraagd hierover een oordeel te geven in de vorm van een Quickscan.
Omvang Quickscan
De situatie van de Hoofdstraat is beoordeeld op het gedeelte tussen de Steenbergerweg en de Molenstraat. Gekeken is naar de inrichting van de straat, naar de afwerking van de stroken naast de rijbaan en naar de verharding. De situatie is ter plekke opgenomen.
Het onderzoek is van een zeer beperkte omvang en is daarom te beschouwen als een Quickscan. Er is alleen gekeken naar de mogelijkheden om de knelpunten in de Hoofdstraat op te lossen, waarbij in globale zin wordt aangegeven wat de consequenties ervan kunnen zijn op het gebied van de veiligheid en de infrastructuur.
Er is tenslotte een aantal conclusies en aanbevelingen geformuleerd.
Inventarisatie situatie
1 Korte beschrijving Hoofdstraat te Zuidwolde
De Hoofdstraat in Zuidwolde bestaat uit 3 gedeelten:
- het noordelijke deel, vanaf Steenbergerweg richting Hoogeveen
- het centrumgedeelte van Steenbergerweg tot Oosterweg / De Vennen
- het zuidelijke gedeelte van Oosterweg / De Vennen tot Ommerweg
De Hoofdstraat tussen de Steenbergerweg en de Oosterweg/De Vennen is een erftoegangsweg (woon-winkelstraat) waarin een 30 km/u-zone is ingesteld. De zone is echter niet gemarkeerd door middel van een duidelijke overgangsmarkering. Ook zijn geen fysieke snelheidsremmende voorzieningen aangebracht of is de straat op enige andere wijze afgestemd op het 30 km/u-regime.
Dit gedeelte van de Hoofdstraat is volledig gesloten voor vrachtauto's (met uitzondering van bestemmingsverkeer). Het gedeelte van de Hoofdstraat ten zuiden van de Oosterweg / De Vennen kent geen beperkingen en heeft het karakter van een gebiedsontsluitingsweg.
Parkeren is aan weerszijden toegestaan, waarbij de parkeervakken soms zijn aangeduid door middel van een andere en contrasterende verharding. Daar waar de Hoofdstraat te smal is bevonden om te parkeren zijn paaltjes geplaatst.
De verharding van de straat bestaat uit klinkers, afgewisseld met vlakken met asfalt.
De Hoofdstraat kent een afwisselende bebouwing met winkels, kantoren en woonhuizen. Met name het centrale gedeelte tussen Steenbergerweg en Oosterweg is een belangrijk winkelgebied.
Er zijn geen fietspaden en geen voetpaden aangelegd, ook niet in de vorm van een andere verharding. De ruimte tussen molgoot en de bebouwing of erfgrens wordt voor een belangrijk deel gebruikt als parkeerruimte.
De weg is niet voorzien van een belijning, behalve op een paar plaatsen in het zuidelijke gedeelte van de Hoofdstraat, waar op sommige plaatsen nog een zijstreep aanwezig is.
2 Veiligheid en veiligheidsbeleving
Voor de beoordeling van de veiligheid van de Hoofdstraat is in het kader van deze Quickscan geen onderzoek verricht. Daarom zal ook geen uitspraak worden gedaan over de veiligheid in absolute zin.
De beleving van de veiligheid wordt hier vooral bezien vanuit het perspectief van de zwakkere verkeersdeelnemer: fietsers, voetgangers, mensen met rolstoelen en rollators.
De structuur en de inrichting van de Hoofdstraat hebben tot gevolg dat alle verkeersbewegingen op de rijbaan plaats hebben. Voetgangers en mensen met rollator of rolstoel moeten gebruik maken van de rijbaan, omdat aan weerszijden meestal auto's geparkeerd staan. Het in- of uitstappen van auto's gebeurt via de rijbaan. Dit geeft conflicten met de overige weggebruikers (openslaande deuren, in- en uitladen op de rijbaan) en geeft aanleiding tot potentieel gevaarlijke situaties.
In het centrale deel van de Hoofdstraat zullen door het 30 km/u-regime de snelheden niet hoog liggen, en door het daar geldende verbod voor vrachtauto's rijdt er een minimum aan zwaar verkeer, waardoor in de praktijk potentiële conflictsituaties niet snel leiden tot ongevallen met (letsel)schade. Er wordt echter wel een groot beroep gedaan op het vermogen van de weggebruiker om heel alert en anticiperend aan het verkeer deel te nemen. Zeker de al genoemde zwakkere en kwetsbare gebruikers zullen hierdoor in problemen kunnen komen en zich onveilig voelen.
In het zuidelijke deel van de Hoofdstraat zal de verkeersdruk aanmerkelijk lager liggen (dit is echter niet onderzocht), waardoor conflictsituaties veel minder frequent zullen optreden. Dit kan echter veranderen als t.z.t. een nieuwe woonwijk (Middelveen 4) wordt ontwikkeld. Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de verkeersbewegingen zullen toenemen.
Over het traject De Marsen - De Vennen - Oosterweg - bedrijventerrein gaat veel "zwaar" vrachtverkeer (gebaseerd op waarneming, niet op basis van meetgegevens). Het verkeer op dit traject heeft bij de kruising met de Hoofdstraat voorrang op het verkeer op de Hoofdstraat en heeft daarmee in feite "ruim baan" en wordt niet gedwongen snelheid te verminderen. De wegverharding geeft evenmin stimulansen om de snelheid te verminderen.
Vanuit het centrumdeel van de Hoofdstraat is de voorrangssituatie geregeld met een stopbord, vanaf het zuidelijke gedeelte met alleen een voorrangsbord. Net na de kruising zijn op De Vennen enige snelheidsbeperkende voorzieningen aangebracht. Voor de snelheid op de kruising hebben ze waarschijnlijk te weinig effect, de veiligheid voor het kruisende verkeer wordt er niet noemenswaardig door vergroot.
Mogelijke oplossingen
1 Inrichting van de 30 km/u-zone
De veiligheid kan worden vergroot door het gebied met de 30 km/uur-zone consequent als zodanig in te richten. Daarvoor is aantal mogelijkheden aanwezig.
Poortconstructie
Maatregelen die kunnen worden getroffen zijn het aanbrengen van zogenaamde poortconstructies die het begin van de zone duidelijk markeren. Hiervoor bestaan vele mogelijkheden, van een landelijk uniforme aanpak is (nog) geen sprake. Dat geeft echter ook mogelijkheden om maatwerk te leveren voor specifieke situaties. Voorbeelden zijn het aanbrengen van 2 dikke witte strepen dwars op de weg, wegvlak- of kruispuntplateaus, uitritconstructies.
Het kruispunt Hoofdstraat - Steenbergerweg is op zichzelf een goed overzichtelijk kruispunt. Hier is een kruispuntplateau te overwegen, gecombineerd met een snelheidsverlaging op de Steenbergerweg tot 30 km/u, danwel uitbreiding van de 30 km/u-zone tot 100m voor en na de kruising. In combinatie hiermee kan worden overwogen om de voorrang van de Steenbergerweg op te heffen en er een gelijkwaardige kruising van te maken. De combinatie van deze maatregelen maakt dat de verkeersdeelnemer extra alert wordt, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Een plateau is echter een relatief dure voorziening. Ook zonder plateau wordt de veiligheid al aanzienlijk vergroot. De overgang naar de 30 km/u-zone moet goed worden gemarkeerd met in ieder geval een dubbele witte streep.
Voor het kruispunt Hoofdstraat - Oosterweg - De Vennen zijn in feite dezelfde maatregelen te overwegen. Hier is zeker een plateau te overwegen om de veiligheid verhogen. Het (vracht-)-verkeer moet echt, vanwege elkaar kruisende verkeersbewegingen, in snelheid worden geremd, uitbreiding van de 30km/u-zone is hier zeker te overwegen. Wellicht worden de vrachtauto's daarmee gestimuleerd een andere route te nemen. Het begin van de zone moet worden gemarkeerd, aan te bevelen is ook hier een dubbele witte streep toe te passen.
Voor het zuidelijke deel van de Hoofdstraat is het niet noodzakelijk er een 30km/u-zone van te maken. De inrichting van de weg is vergelijkbaar met het centrale gedeelte en er is een lagere concentratie winkels, en dus minder winkelende verkeersdeelnemers. Het huidige regime kan onveranderd blijven.
Wegvakmaatregelen
Een 30km/u-zone dient in beginsel zo te zijn ingericht dat harder rijden feitelijk niet mogelijk is. In bestaande gebieden is dat niet zonder infrastructurele maatregelen te realiseren. Vaak worden verkeersdrempels e.d. toegepast. In de Hoofdstraat zijn wel plekken aan te wijzen waar een drempel zou kunnen komen, maar in een winkelgebied als de Hoofdstraat is dit niet aan te bevelen. De straat kent een afwisseling van wegverharding en van aankleding: stukken met en stukken zonder bomen, op de ene plek is de weg breed, op een andere weer smaller. Ook maakt de weg een "slinger", er zijn weinig rechte stukken. Dat maakt de weg niet uitnodigend om harder te rijden. De snelheid is daarom ook niet een zodanig punt dat hiervoor maatregelen moeten worden genomen.
De maatregel die zou kunnen worden overwogen is het aanbrengen van herinneringen in de vorm van een mottobord of het aanbrengen van "30" op het wegdek.
Er moet naar worden gestreefd gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd gezamenlijk met een vrij lage snelheid gebruik te laten maken van het zelfde weggedeelte. De automobilist moet zich bij wijze van spreken gast voelen in het gebied.
2 Instellen eenrichtingsverkeer
Het instellen van eenrichtingsverkeer voor motorvoertuigen heeft tot gevolg dat het verkeersbeeld rustiger wordt. De verkeersbewegingen van met name de auto's zullen zich meer naar het midden van de weg verplaatsen, zodat meer ruimte ontstaat voor de andere weggebruikers. Voetgangers en andere zwakkere verkeersdeelnemers kunnen een groter deel van de weg gebruiken. Parkeren aan weerszijden van de weg blijft mogelijk. Alle winkels, kantoren en woningen blijven goed bereikbaar. Het gevolg zal zijn dat minder potentieel gevaarlijke situaties zullen optreden.
Ondanks deze voordelen is het rendement voor de veiligheid nog niet erg groot, daarvoor zou het gehele wegprofiel moeten worden aangepast. Zo zouden voetgangersstroken aan weerszijden of aan 1 kant van de weg kunnen worden aangebracht, zodat er een betere scheiding komt van de diverse verkeersdeelnemers. De parkeerstroken zouden dan iets meer naar het midden kunnen verschuiven. De rijbaan wordt dan versmald, maar gezien de breedte behoeft dat zeker geen probleem te zijn. Een dergelijke ingreep is echter zeer kostbaar.
Gezien de voordelen is het niettemin te overwegen voor het centrale deel van de Hoofdstraat eenrichtingsverkeer in te stellen voor gemotoriseerd verkeer, en wel met de rijrichting van noord naar zuid, en wel zonder dat daarvoor grote infrastructurele maatregelen moeten worden getroffen. Gekoppeld aan de maatregelen in het kader van de 30 km/u-zone zal de veiligheid verbeteren.
De aanbevolen rijrichting is gebaseerd op de huidige situatie, waarbij de Steenbergerweg een belangrijke route is van N48 naar de dorp. Het is dan beter vanaf de Steenbergerweg de Hoofdstraat in te rijden dan andersom. Er moet dan ook zeker worden overwogen om aanvullende maatregelen op de kruising met Oosterweg - De Vennen te realiseren om de veiligheid te kunnen borgen.
De verwachting is dat de huidige parkeervoorzieningen kunnen blijven bestaan, hoewel op een aantal plaatsen overwogen moet worden om de parkeerplaatsen op te heffen. Dit geldt met name op de plaatsen waar voetgangers te weinig ruimte hebben of waar de overzichtelijkheid in het geding is.
Het instellen van eenrichtingsverkeer op het zuidelijke gedeelte van de Hoofdstraat biedt geen voordelen voor de verkeersveiligheid. In het kader van de Quickscan zijn geen argumenten gevonden om dit regime hier in te voeren. Er zijn veel minder winkels dan in het centrale deel, zodat er veel minder wordt geparkeerd. De zwakkere weggebruiker kan zich goed en zonder speciaal gevaar over de straat begeven. De inrichting van de weg geeft ook geen aanleiding om maatregelen voor te stellen.
Door het instellen van het eenrichtingsverkeer in het centrale deel van de Hoofdstraat in de richting noord - zuid wordt het zuid - noord verkeer belemmerd. De vervangende zuid - noord route via De Vennen en De Marsen is logisch, maar laat zich niet gemakkelijk afdwingen. De kans is groot dat er sluipverkeer ontstaat in nabijgelegen wegen. Deze wegen zijn niet altijd voldoende ingericht op het verwerken van doorgaand verkeer. Er zijn vrijwel zeker aanvullende maatregelen nodig om deze ongewenste bij-effecten te voorkomen. In het kader van deze Quickscan wordt hier verder niet op in gegaan, nader onderzoek zal nodig zijn om deze gevolgen in beeld te brengen.
Bedacht moet worden dat de situatie anders wordt zodra de nieuwe aansluiting op de N48 wordt gerealiseerd. De verkeersstromen worden dan meer geconcentreerd op de Oosterweg in plaats van via de Steenbergerweg. In die situatie is wellicht een verkeersrichting zuid - noord aan te bevelen. De investeringen voor het instellen zijn het eenrichtingsverkeer zijn van zodanig beperkte aard dat niet behoeft te worden gevreesd voor desinvesteringen.
Conclusies en aanbevelingen
Uit de Quickscan is naar voren gekomen dat het zeker zinvol kan zijn om maatregelen te nemen om de veiligheid in de Hoofdstraat te verbeteren. Omdat de Quickscan niet een volledig onderzoek naar mogelijkheden is moeten de conclusies en aanbevelingen worden beschouwd als richtinggevend en gedachtenvormend. Nader onderzoek kan nodig zijn om in detail op de problematiek in te gaan.
In de Quickscan is gekeken naar de redenen waarom er in de Hoofdstraat onveilige situaties zijn, althans waarom ze zo worden ervaren.
Om de veiligheid in de Hoofdstraat te verbeteren kunnen de maatregelen worden overwogen.
A. Verbetering van de overgang naar de bestaande 30 km/u-zone in de Hoofdstraat. Beide overgangen dienen optisch te worden gemarkeerd (dubbele witte streep), door het aanbrengen van plateaus wordt de snelheid naar beneden gebracht.
B. Aanbrengen van mottoborden en aanbrengen van "30" op de weg. Hierdoor worden de verkeersdeelnemers nogmaals geattendeerd op de 30 km/u-zone.
C. Instellen eenrichtingsverkeer in het centrale deel van de Hoofdstraat. Deze mogelijkheid maakt het verkeersbeeld rustiger (auto's komen van 1 kant) en er ontstaat daardoor meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Om het optimale rendement uit deze maatregel te halen zal de infrastructuur moeten worden aangepast. Dit is echter een zeer kostbaar werk.
Aanbevolen wordt verder om voor het zuidelijke deel van de Hoofdstraat geen verdere maatregelen toe te passen, zoals het instellen van een 30 km/u-zone of het instellen van eenrichtingverkeer.
Totdat een nieuwe aansluiting op de N48 wordt gerealiseerd kunnen de aanbevolen maatregelen van kracht blijven. Daarna dient de situatie te worden herzien en te worden ingericht volgens de dan geldende hoofdverkeersstromen. De voorgestelde maatregelen voor de poortconstructie kunnen in beginsel ook in die situatie van kracht blijven.
-----------------------
Gert Wonink Organisatieverbetering
Adviesbureau Gert Wonink B.V.
Diepmaat 6 ( 9431 MP Westerbork
Telefoon 0593-370070 ( 0655766147 ( Fax 0593-370071
www.gertwonink.nl ( e-mail info@gertwonink.nl
KvK Meppel 04058884
---- --
KADERNOTA 2006
JAN VAN 'T ZAND
HAROLD BENNING
JAN TEN KATE
GEA LEFFERS
MARGRIET MEIJER
HENDRIK JAN SCHEPER
INHOUDSOPGAVE
Inleiding........................3
Programma 1. Bestuur en organisatie..............4
Programma 2. Dienstverlening..................5
Programma 3. Veiligheid en openbare orde...........5
Programma 4. Verkeer en vervoer - openbaar gebied .......5
Programma 5. Economische zaken en plattelandsontwikkeling......7
Programma 6. Toerisme en recreatie................7
Programma 7. Onderwijs en kinderopvang............7
Programma 8. Cultuur en sport..................8
Programma 9. Sociaal en maatschappelijke zorg...........8
Programma 10. Milieu....................9
Programma 11. Ruimte en wonen...............10
Programma 12. Financiering en algemene dekkingsmiddelen.....10
Bedrijfsvoering.......................11
Bijlage: Quikscan verkeersstructuur Hoofdstraat Zuidwolde.
inleiding
Bij de vaststelling van de kadernota 2006 realiseren wij ons dat deze voorjaars algemene beschouwingen de laatste zijn van deze raad. Binnen onze democratische spelregels is bepaald dat er in maart 2006 gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Dat betekent dat een periode van 4 jaar wordt afgesloten.
Op rijksniveau wordt nog voortdurend gesleuteld aan de algemene uitkering. Dat daarbij de kleinere gemeenten worden benadeeld ten opzichte van de grotere gemeenten is zorgelijk. Een kabinet dat zegt oog te hebben voor de specifieke problemen van kleinere, meestal plattelandsgemeenten en vervolgens de geldkraan dicht draait, komt niet erg geloofwaardig over.
In onze bijdrage van vorig jaar heeft Gemeentebelangen nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het verschuiven van taken van het rijk naar de gemeenten. Daarbij wordt veelal ŽvergetenŽ om de benodigde financiële middelen bij te leveren. In 2006 gaat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van start. Wederom een voorbeeld van het verschuiven van een taak van het rijk naar de gemeente. Gemeentebelangen wil de uitdaging aan gaan om via een efficiënte en creatieve manier van werken hier een succes van te maken.
Dat alles maakt dat de financiële positie van ons type gemeenten wankel blijft. Gelukkig is er voor 2006 weer enige investeringsruimte. Uiteraard is er meer dan alleen financiën.
In zÂŽn algemeenheid vindt Gemeentebelangen dat er de afgelopen vier jaar goed is gewerkt aan het tot stand komen van allerlei lokale oplossingen om de kloof tussen burger en bestuur te verkleinen. De verenigingen van plaatselijk belang spelen daarin een belangrijke en positieve rol.
Toch slagen we er nog niet altijd in om de dingen die goed gaan in onze gemeente, voor het voetlicht te brengen. Het gevoerde beleid kan beter worden uitgevent. Communicatie volstaat niet alleen bij het schrijven van een persbericht. Hier ligt een taak voor zowel de raad als het college. Gemeente doe iets aan je imago, is ook een van de uitkomsten van het jaarlijkse overleg tussen de belangenverenigingen en de raad. Een uitspraak die we als Gemeentebelangen dus onderschrijven. Van onze buurgemeente Westerveld stond onlangs een lovend item in de krant over de begrotingspositie van die gemeente. Een vergelijking van de woonlasten in Drenthe leert ons dat ze in de gemeente Westerveld hoger zijn dan in de gemeente de Wolden. Het is het bekende verhaal van hoe verpak je de boodschap. In onze gemeente kan dit beter. Daarnaast zie je duidelijke verschillen in aanpak tussen mensen die de boodschap moeten brengen. We zullen met elkaar meer ons gezicht moeten laten zien in de lokale gemeenschap, de uitvoerders en uitdragers van het beleid voorop.
1. bestuur en organisatie
De kaderstellende rol van de raad
De invoering van de nieuwe vergaderstructuur, het model Tytsjerksteradiel, wordt algemeen erkend als een zeer werkbare methode, sterker nog, er komen collega gemeenteraden in de Wolden kijken en discussiëren over de invoering van de bestuurlijke vernieuwing. Het college is volop in de slag met het verder gestalte geven van het dualisme en wil de kaderstellende rol van de raad versterken. Het invoeren van diverse scenarioŽs bij beleidsdiscussies is een prima gedachte. Zeker wanneer dit kan bijdragen tot een discussie op hoofdlijnen, hetgeen de wens is van het college, maar in zekere zin ook van Gemeentebelangen. Het instellen van beheersplannen ziet Gemeentebelangen als een verdere uitwerking van de bestuurlijke vernieuwing. (zie ook hoofdstuk bedrijfsvoering, tractiefonds)
Rolverdeling
Over de rolverdeling tussen raad en college wil Gemeentebelangen duidelijk zijn. De gemeenteraad van De Wolden heeft zich gepositioneerd als een eigenstandig speler in het duale spel. Dat de raad hier aardig mee op weg is, we noemen het nogmaals, blijkt ook uit de belangstelling vanuit andere gemeenten voor onze werkwijze. Ook uit de Quikscan blijkt dat de raad van De Wolden redelijk gedualiseerd is waarbij de rol van de raadsgriffier zeker geen onderschikte is. Dat er hier en daar overlappingen zijn tussen kaderstellende en uitvoeringsdiscussies is overigens niet altijd te voorkomen wat niet wil zeggen dat Gemeentebelangen hier niet aan wil werken. Het toevoegen van een wethouder aan de commissie bestuurlijke vernieuwing is voor Gemeentebelangen vooralsnog niet aan de orde. Daar waar zaken aangaande de relatie tussen raad en college op de agenda staan, is het vanzelfsprekend dat het college uitgenodigd wordt door de commissie bestuurlijke vernieuwing Het analyseren van een aantal raadsvergaderingen is een mogelijkheid, het oordeel hierover laat Gemeentebelangen over aan de commissie bestuurlijke vernieuwing. De agendacommissie heeft ondermeer de taak om slecht geformuleerde raadsvoorstellen aan de afzender retour te zenden. Toetsingskaders dienen hiervoor opgesteld te worden.
Gemeentebelangen vindt dat er ruimschoots voor de verkiezingen een protocol moet zijn waarin is vastgelegd wat de rol van de griffier is, rondom de verkiezingen en in het bijzonder tijdens de onderhandelingen over de vorming van een college
Handhavingsbeleid
Ook Gemeentebelangen is blij met de integratie van een aantal clusters tot de nieuwe afdeling VROM.. Als het gaat om handhaving heeft Gemeentebelangen moeite met het maken van een prioritering. Kleine zaken zijn voor burgers ook van belang, wanneer hier geen aandacht aan wordt geschonken verliest men het vertrouwen in de overheid. Regels zijn er om nageleefd te worden en we stellen ze niet voor niets. Wanneer er geen handhaving plaats vind dan moeten we ons afvragen of de regels zelf gehandhaafd moeten worden. Gemeentebelangen kiest er daarom voor om in 2006 de achterstanden weg te werken, eventueel door inzet van tijdelijke krachten en vervolgens handhaven.
2. Dienstverlening
ICT-steunpunten in de dorpen
Gemeentebelangen vind het een interessant idee om te starten met ICT-steunpunten in de dorpen. Overigens vragen wij ons wel af of de doelgroep, mensen die thuis nog niet beschikken over een PC en internet, wel de mogelijkheden hiervan onderkennen. Daarnaast zal er uitleg gegeven moeten worden, hiervoor moeten we mensen rekruteren. Ook tijdens het overleg met de verenigingen van dorpsbelangen zijn deze bedenkingen naar voren gebracht. Dit neemt niet weg dat Gemeentebelangen dit initiatief wil ondersteunen. Wij denken aan een proef op kleine schaal om ervaringen op te doen.
3. Veiligheid en openbare orde
Rampenbestrijding
Professionalisering is het basiswoord als het gaat om openbare orde en veiligheid. Begrijpelijk in een tijdsvak waarin de bedreigingen ook steeds professioneler worden. Denk aan terrorisme en internationale criminaliteit maar ook de enorme toename van de verkeersintensiteit. Het zijn allemaal bedreigingen waar de maatschappij antwoord op zal moeten hebben. Daarbij is het grote gevaar, dat waar vrijwilligers de kastanjes uit het vuur moeten halen, er verwijdering ontstaat tussen professionals en vrijwilligers. Hierdoor ontstaat er ook een veiligheidsrisico Het is de taak van de bestuurders om dat in goede banen te leiden. Zolang er niets aan de hand is zal er altijd discussie zijn over de vraag of kosten en resultaat in balans zijn.
4. Verkeer, vervoer en openbaar gebied
Beheersplan bruggen en kunstwerken
Het onderzoek naar de bruggen en kunstwerken is afgerond en hieruit blijkt dat er meer aandacht besteed moet worden aan het reguliere onderhoud, daarnaast geeft de kadernota aan dat op termijn bruggen moeten worden vervangen. Gemeentebelangen huldigt het standpunt, wat moet dat moet, zeker wanneer de juridische aansprakelijkheid van de gemeente in het geding komt. Echter de boodschap is wel, zoek naar goedkope alternatieven. Duikers in plaats van bruggen (zeker tot een diameter van 1 meter) geven voor de toekomst minder onderhoudskosten. Daar waar grotere diameters gewenst zijn is het leggen van twee duikers naast elkaar het overwegen waard.
Het onderhoudsniveau van de wegen in De Wolden is een regelmatig terugkerend punt van discussie, ook tijdens de gesprekken die we voeren met de inwoners van onze gemeente. Gemeentebelangen spreekt nogmaals haar zorgen uit over het feit het onderhoud voor 2005 veel te laat wordt aanbesteed. Dit kost de gemeente geld, hierover hebben we al eerder vragen gesteld. Vroeg in het jaar aanbesteden betekent een betere spreiding van het werk (en overlast) en geeft aannemers kans een betere planning te maken wat resulteert in een lagere prijs voor het werk. Dat er dit jaar veel mankracht is gaan zitten in het waterproject Ruinen klopt, maar dat mag nooit ten koste gaan van het reguliere werk. Gemeentebelangen had verwacht dat het college hiervan bij de discussie over het waterproject melding had gemaakt. Nu vraagt de kadernota uitspraken te doen over uitgangspunten van het onderhoudsniveau van de wegen, maar Gemeentebelangen wil eerst stellen dat het onderhoud ieder jaar voor half april aanbesteed dient te zijn.
. Wegenbeheersplan
Gemeentebelangen heeft met instemming kennis genomen van het voorstel om een wegencategorisering op te stellen naar gebruiksintensiteit en aslast. Fietspaden worden niet genoemd in de 5 categorieën, maar we hebben begrepen dat deze onder categorie 2 vallen, ook hier gaan we mee akkoord.
Gemeentebelangen is van mening dat het onderhoud van de doorgaande wegen (cat. 1) op het optimale niveau (2.1 volgens de crow-systematiek) gebracht dient te worden. De kadernota geeft aan dat wanneer er geen extra geld beschikbaar komt dit dan ten koste gaat van de overige asfalt en elementverhardingen. Willen we deze op het huidige niveau houden dan gaat dit E479.000 extra kosten. Dit gaat Gemeentebelangen vooralsnog te ver, maar willen we dit jaarlijks af laten hangen van het rekening resultaat van het voorgaande jaar
Aansluiting op de N48 en verkeersstructuur Zuidwolde
De plannen met betrekking tot de ongelijkvloerse aansluiting op de N48 laten vooralsnog op zich wachten. Tot nu toe hebben de raad en het college de aanpak van de Hoofdstraat in Zuidwolde af laten hangen van de ontwikkelingen met betrekking tot de N48. De verkeerssituatie in de Hoofdstraat is verreweg van optimaal, zeker als het gaat om de zwakkere verkeersdeelnemers. (Fietsers, voetgangers, rolstoel en rollator gebruikers) Daarom heeft Gemeentebelangen een Quikscan laten maken met het doel te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om alvast maatregelen te nemen in de Hoofdstraat, zonder dat daarbij de toekomstige plannen met een ongelijkvloerse aansluiting van de N48 worden gefrustreerd. Het plan is als bijlage bijgevoegd.
Gemeentebelangen komt op basis van de Quikscan tot de conclusie dat het mogelijk moet zijn aanpassingen te doen in de Hoofdstraat van Zuidwolde zonder de toekomstige plannen ten aanzien van de N48 te frustreren. Dit hoeft niet ten koste te gaan van het aantal parkeervoorzieningen., maar kan wel goede mogelijkheden bieden om meer ruimte te creëren voor de zwakkere verkeersdeelnemers. . Daarom vragen wij het college in 2006 met nadere plannen te komen tot een aanpassing van de Hoofdstraat. Financiële middelen hiervoor kunnen worden gehaald uit de resultaatrekening 2004
Relatie WSW en marktconform aanbesteden
Zoals al reeds bekend was, geeft de kadernota terecht aan dat er een spanningsveld is tussen het zo goedkoop mogelijk (marktconform) willen aanbesteden en het werk dat door de WSW-bedrijven wordt uitgevoerd. Gemeentebelangen heeft in de voorgaande kadernota en begrotingsbehandeling al duidelijk aangegeven veel te zien in marktconform uitbesteden en dat is nog steeds zo. Dat betekend overigens niet dat er geen oog is voor het bovenstaande spanningsveld. Kort gezegd komt het standpunt van Gemeentebelangen hier op neer dat we staan voor die inwoners uit onze gemeente die bij de WSW-bedrijven werkzaam zijn. Wij voldoen hiermee aan onze sociale verplichting en kan er ons inziens geen sprake zijn van een boete (males)
Het GVVP
In de grote kernen moeten de 30-kilometer zones nog uitgevoerd worden althans dat geeft het GVVP aan. Voor Gemeentebelangen is het duidelijk, dit kan achterwege blijven. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er op bepaalde plaatsen 'knelpunten' zijn waarvoor oplossingen moeten worden gevonden. Het een op een uitvoeren van de 30-kilometer maatregelen kan wat ons betreft achterwege blijven.
5. Economische zaken en plattelands ontwikkeling
Investeringsbudget landelijk gebied (ILG)
Door veranderde bestuurlijke verhoudingen en de komst van een nieuw financieringssysteem voor het landelijk gebied komen een aantal zaken op de gemeente af. Hierdoor moet de gemeente vaker als co-financier optreden. Er wordt voorgesteld hier E 100.000 voor vrij te maken. Gemeentebelangen wil dit graag ondersteunen gezien het landelijk karakter van onze gemeente. In onze plattelandsgemeente zijn op dit moment grote veranderingen gaande. Het aandeel van de agrarische sector loopt terug, een stimulering van recreatie en toerisme kan in sommige gevallen als alternatief dienen.Voorwaarde is wel dat de haalbaarheid van projecten goed wordt onderzocht. Wij verwachtten dat op deze manier het landelijk gebied van de broodnodige economische impulsen kan worden voorzien.
6. Toerisme en recreatie
Recreatieve plannen
Recreatie en toerisme is economisch gezien een steeds belangrijker wordend onderdeel van onze gemeente. De verwachting is dat dit in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen. Gemeentebelangen wil dit ondersteunen Het beleidsplan Recreatie en Toerisme en het daarbij behorende actieplan dient vertaald te worden in concreet beleid. De kadernota vraagt nu prioriteiten te stellen ten aanzien van de activiteiten plannen. Gemeentebelangen vindt het belangrijk om inzicht te hebben in de te maken kosten in verhouding tot de "recreatieve winst" wat een plan heeft voordat we een keuze maken. Zo verwachten we meer effect van een goed recreatief fietspadennet dan een particuliere beeldentuin. Overigens staat het voor Gemeentebelangen vast dat er in de toekomst geïnvesteerd moet worden in toerisme en recreatie in de Wolden, ook door de gemeente.
7. Onderwijs en kinderopvang
Invoering lumpsum
In 2006 wordt de zogeheten lumpsumbekostiging voor het primair onderwijs ingevoerd. Door de invoering neemt de eigen verantwoordelijkheid van het schoolbestuur toe, maar ook komt er een nieuw verantwoordingsmodel wat ongetwijfeld een toename zal betekenen van de bureaucratische rompslomp.
Het lijkt Gemeentebelangen een goede zaak om parallel aan deze invoering de omvang van de onderwijsreserves(voorzieningen) onder de loep te nemen. Daarnaast zal ook het doel en het verloop (de mutaties) beter inzichtelijk moeten worden gemaakt. Gezien de ontwikkelingen die mogelijk binnen het openbaar onderwijs zullen plaatsvinden zijn deze reserves een mooie bruidschat.
Lokaal jeugdbeleid
De fractie van Gemeentebelangen wil, als gevolg van de inbreng op 31 maart bij de discussie over het lokaal jeugdbeleid, haar verantwoordelijkheid nemen. In de raadsvergadering van 26 mei jl. is het bedrag van E25.000 hiervoor toegekend. Het lokaal jeugdbeleid kan voor wat betreft de punten, gedragscode keten en verminderen van overlast en probleemgedrag, ten uitvoer gebracht worden.
8. Cultuur en sport
Muziekschool
De discussie op dit programma spitst zich wat Gemeentebelangen betreft volledig toe op het muziekonderwijs. De relatie tussen muziekverenigingen en de muziekscholen is niet alleen een organisatorische maar bovenal een financiële. Het feit dat het muziekonderwijs wordt verzorgd bij de beide muziekscholen in Hoogeveen en Meppel door middel van verlengd lokaal bestuur (gemeenschappelijke regeling) brengt de raad van De Wolden in een schier onmogelijke positie. Het blijkt niet mogelijk om hier ook maar enige invloed op uit te oefenen. Het belang van docenten gaat kennelijk boven het belang van leerlingen.
Een gemeenschappelijke regeling als de muziekscholen is naar de mening van Gemeentebelangen een regeling uit het oude monistische tijdperk. Het zet de raad in een keurslijf, waar het de kaderstellende rol die de raad heeft volstrekt niet kwijt kan. Het zou het bestuur sieren de harte kreten van de diverse gemeenteraden op te pakken, in tegenstelling tot de defensieve houding die zij thans aanneemt. In het kader van haar kaderstellende taak kan Gemeentebelangen ook niet uit de voeten met de brief van de hafabra-docenten
In het kader van het bovenstaande doet Gemeentebelangen een oproep aan het adres van de vertegenwoordigers van de raad in beide besturen van de muziekscholen om zich in te zetten een cultuur wijziging tot stand te brengen. Daarnaast vind Gemeentebelangen dat beide vertegenwoordigers vanuit hun positie een overleg situatie moeten creëren met bijvoorbeeld de vertegenwoordigers van Westerveld om te trachtten het gezamenlijke probleem scherper neer te zetten. Er bestaat bij Gemeentebelangen weinig bereidheid om aan de ene kant afkoopsommen te betalen en aan de andere kant extra bij te dragen aan nieuwbouwplannen in Meppel. Overigens had Gemeentebelangen tijdens de begrotingsbehandeling van 2005 begrepen dat er enige ruimte was om te bezuinigen voordat er direct sprake zou zijn van afkoopsommen. Daarnaast moeten er andere mogelijkheden onderzocht worden zoals fusie en efficentieverbetering, meer groepslessen of een andere structuur.
De voorziening frictiekosten is ingesteld om personele taakstellingen in het kader van de bezuinigingen op te vangen. In het kader van het al genoemde verlengde lokaal bestuur is, de reeds geopperde gedacht om de lasten van de afkoopsommen toe te rekenen aan de frictiekosten, mocht het ooit zover komen, bespreekbaar.
9. Sociaal en maatschappelijke zorg
Invoering WMO
Invoering van de WMO is de grote uitdaging voor gemeenten de komende jaren op het terrein van sociaal/maatschappelijke zorg. Gemeentebelangen kiest vanzelfsprekend voor het invoeren middels een pragmatisch scenario als het gaat om de invoering van de WMO. Het zal op termijn een uitdagende klus zijn om het geheel te coördineren en het WMO loket te ontwikkelen.
10. Milieu
Afvalvraagstuk
Gemeentebelangen wil voor de begroting van 2006 aangeven dat ook wij het liefst de kostprijs voor de burger van de afvalstoffenheffing omlaag zagen gaan, maar dat lijkt onrealistisch. Het is natuurlijk zo dat op korte termijn de STIVAM-gelden via de afvalstoffen heffing verrekend zou kunnen worden maar op termijn geeft dit een grote stijging en ook daar zijn onze inwoners niet bij gebaad. Daarom geven wij aan dat de kostprijs op het zelfde niveau gehandhaafd dient te worden en dat de STIVAM-gelden aangewend dient te worden voor efficiëntie maatregelen zodat ook voor de toekomst forse verhogingen van de kostprijs achterwege kunnen blijven. De voorstellen die de kadernota doet voor de inzet van de STIVAM-gelden kunnen we onderschrijven. Wel willen we opmerken dat we blij zijn destijds niet met een proef met blauwe containers hebben ingestemd, nu dit met de oude grijze afgeschreven containers ook blijkt te kunnen. Door de inzet van deze óude' grijze minicontainers kan de in het afvalbeleidsplan vastgestelde doelstelling alsnog gehaald worden. (- 1.100 ton afval dmv minder papier in restafval)
Ten aanzien van de uitleg die de kadernota geeft over motie 10 van vorig jaar het volgende: Gemeentebelangen stemt in met het afschaffen van de mobiele afvalstations, het geeft kansen tot een betere afvalscheiding, en inwoners geven aan dat men vaak per direct van hun afval afwil en dus naar het bordes in Zuidwolde gaan. De kadernota geeft aan dat het college nog op zoek is naar andere alternatieven dan alleen Zuidwolde. Mocht het zo zijn dat hiervan de kosten sterk hoger zijn dan alleen aanbieden in Zuidwolde dan is dat niet de keuze van Gemeentebelangen. Voor ons is het dan duidelijk dat we moeten zorgen voor eén goed afvalstation met ruime openingstijden zodat de inwoners in principe elke dag op kantooruren hun afval kwijt kunnen.
Tariefsysteem
Het mag duidelijk zijn dat Gemeentebelangen bij hun al reeds eerder ingenomen standpunt blijft dat er geen verdergaande vorm van diftar ingevoerd hoeft te worden. De vergelijking tussen de gemeenten Staphorst en de Wolden die in de raadsvergadering van 12 mei jl. zijn gepresenteerd sterken ons in deze gedachte.
Gevolgen project LED
In het kader van het energieproject LED, zal het voordeel van gezamenlijk inkoop voor een deel aangewend moeten worden voor dekking van nieuwe milieu projecten. Wat blijkt?: Het voordeel van gezamenlijke inkoop gaat verloren aan het nieuwe systeem van verwarming van het vernieuwde gemeentehuis. (warmte wordt in de bodem opgeslagen) Het systeem kost aanzienlijk meer elektriciteit dan voorheen. Over milieu vriendelijk gesproken!! Nu er geen sprake is van voordeel lijkt het Gemeentebelangen dan ook niet dat we gehouden zijn aan de raamovereenkomst.
Composteerterrein
In de kadernota wordt voorgesteld, na onderzoek, dat er op dezelfde voet doorgegaan kan worden met het composteerterrein, met die kanttekening dat er voor een optimaal gebruik een uitbreiding wenselijk is. Mogelijk komt er in de toekomst veranderde wetgeving, dit zal betekenen dat de kosten toenemen tot een niveau dat eigen beheer van het terrein niet meer mogelijk is. Gemeentebelangen kan instemmen met het voorstel om op de huidige voet door te gaan waarbij wij er van uit gaan dat uitbreiding dus niet aan de orde is.
11. Ruimte en wonen
Woningbouwplanning 2005/2006
Het belangrijkste punt binnen het programma ruimte en wonen is het bouwen van nieuwe woningen. In de kadernota worden de te verwachtten aantallen woningen voor 2005 en 2006 genoemd. Tot nu toe wordt in de meerjarenbegroting met een aantal van 60 woningen per jaar gerekend. De komende twee jaar halen we dus de planning van 60. Gemeentebelangen vind dit te weinig voor een gemeente van bijna 25000 inwoners. Van deze 120 stuks in 2005/2006 worden er de helft gebouwd in plan Dunnningen in De Wijk. Een plan wat ver voor de herindeling al is ontwikkeld. Binnenkort is plan Dunningen echter afgerond. Als we deze woningen niet meetellen halen we het aantal van 60 bij lange na niet. Stel dat in het overleg met de provincie het aantal te bouwen woningen uitkomt uit het volgens het woonplan gewenste aantal. Waar moeten deze gebouwd worden?
Kortom er moeten plannen ontwikkeld worden, de gemeente zal actief de grondmarkt op moeten.
12. Financiering en algemene dekkingsmiddelen
Algemene uitkering
De ontwikkeling van de algemene uitkering baart bij ons allen de nodige zorg. Om deze algemene uitkering op een goede en snellere wijze bij onze eigen besluitvorming te kunnen betrekken zou het programma Pauw een goed hulpmiddel zijn en dus stemt Gemeentebelangen hier mee in. De mutaties van de algemene uitkering van het rijk laten forse correcties zien op een aantal onderdelen. We denken dan aan onderwijshuisvesting, bijzondere bijstand en de wet voorzieningen gehandicapten. Het gaat hier om forse bedragen en we zullen er niet aan ontkomen dat we middels beheersmatige planning meer grip krijgen op deze onderdelen. Om duidelijk te zijn: Wanneer de rijksuitkering op deze onderdelen toeneemt, zal men er terecht van uitgaan dat de gelden ook bij deze doelen terecht komen. Nu er specifieke kortingen plaats vinden moet ook de omgekeerde beweging kunnen worden gemaakt. Daarom ondersteunt Gemeentebelangen de gedachte van het een op een vertalen van de opbouw van kortingen naar de gemeentelijke begroting.
WOZ
Als het gaat om tariefsdifferentiatie in het kader van de OZB wacht onze fractie de landelijke discussie over het al of niet afschaffen van de gebruikersheffing af. Daarmee is niet gezegd dat deze discussie niet gevoerd kan worden. Een goed moment lijkt ons de behandeling van de begroting. In dit kader past ook een discussie over de mogelijkheden tot uitbreiding van het gemeentelijk belastinggebied. Onze fractie heeft altijd gepleit voor een terughoudend beleid als het gaat om de stijging van heffingen en tarieven. De verantwoordelijkheid voor een degelijk en verantwoordelijk financieel beleid van de gemeente hebben wij daarbij als richtsnoer gebruikt. De mogelijkheid om de stijging van het OZB tarief te bepreken tot 2 procent sluit aan bij het pleidooi wat we daar vorig jaar hebben gehouden. Gezien alle geschetste financiële ontwikkelingen kan het bijna niet anders dan te kiezen voor een realistische begroting en meerjarenraming. Daarbij willen we opmerken dat er gelukkig enige ruimte is voor nieuw beleid.
bedrijfsvoering
Meerjarig investeringsplan
Uit deze algemene beschouwingen op de kadernota van Gemeentebelangen mag duidelijk zijn geworden dat voor ons de aanpak van de Hoofdstraat in Zuidwolde en het wegenonderhoud als zeer belangrijk mag worden aangemerkt. Verder lijkt het Gemeentebelangen een goed punt om in 2006 een bijlage op het rapport De kernen Kernachtig te maken waarin is aangegeven wat de wensen per dorp in de Wolden zijn met daarbij een financiële vertaling. Het is daarna aan de raad om hieraan een prioritering te geven. Investeringen die de opkomende tak recreatie en toerisme kunnen ondersteunen en bevorderen dienen een voorkeur te hebben.
Het rekeningresultaat 2004.
In de raadsvergadering van 26 mei j.l is besloten om op onderdeel b van de bestemming van het rekeningresultaat tijdens de behandeling van de kadernota terug te komen. Van de voorstellen waar Gemeentebelangen niet haar akkoord over uit kan spreken geven wij een toelichting. Ten aanzien van het voorstel muziekscholen en het LED-project verwijzen wij naar onze bijdragen bij programma 8 en 10. Wanneer het gaat om het voorstel Klant-en raadgericht communiceren is het standpunt van Gemeentebelangen dat hiervoor het budget opleidingen aangesproken kan worden. Het voorstel om geld vrij te maken voor het actualiseren van bestaande beheersplannen dan is Gemeentebelangen van mening dat dit thuis hoort in de interne bedrijfsvoering. Vanwege het positieve rekeningresultaat 2004 vinden we ook dat er incidenteel extra geld naar het wegenonderhoud kan, dit is in de lijn van de gedachte die we bij het hoofdstuk wegenbeheersplan hebben neergelegd.
Tractiefonds
Het instellen van een beheersfonds voor diverse zaken binnen de gemeente spreekt Gemeentebelangen aan. Het geeft inderdaad rust op de begroting en past binnen de huidige structuur van bestuurlijke vernieuwing namelijk de raad geeft de kaders aan en het college gaat over de bedrijfsvoering. Dit geld zeker voor de tractie van de buitendienst van openbare werken. Gemeentebelangen wil net als ook in de kadernota staat vermeld eerst de discussie over uitbesteding afwachten voordat wordt overgegaan tot definitieve vaststellen van het tractiefonds, maar de systematiek spreekt ons aan.
Uitgangspunten en plan van aanpak uitbesteden
Gemeentebelangen heeft bij de begroting 2005 duidelijk naar voren gebracht een voorstander te zijn van uitbesteden. Kennelijk heeft dit al effecten gehad op de buitendienst gezien de effecten die op blz. 49 staan vermeld. Gemeentebelangen juicht deze houding van de buitendienst toe en wil daarvoor haar waardering uitspreken. De kadernota vraagt nu uitspraken over de uitgangspunten met betrekking tot het uitbesteden. Het vragen van second opinion bij een extern bureau kan op onze steun rekenen, deze zaken kunnen vergaande gevolgen hebben, er moeten dus degelijke berekeningen als uitgangspunt genomen worden. Het vergelijken met niet alleen offertes maar ook met normkosten is een mogelijkheid. We moeten ons het volgende wel realiseren: Wanneer we de markt vragen om offertes te maken en deze offertes zijn lager dan de normkosten, en als de markt daarbij aangeeft dit werk voor meerdere jaren te willen aannemen is het voor ons wel duidelijk . Gun je dan het werk niet aan de marktpartijen, dan kun je maar beter niet aan deze exercitie beginnen. Het lijkt Gemeentebelangen ook verstandig om bij de marktpartijen te vragen of men aan kan geven als het ook mogelijk is (een deel van) de tractie en eventueel personeel over te nemen. Dat geeft een goed beeld voor de desintegratie kosten. De suggestie om schrijfgeld te betalen is een goede daarmee blijft het recht om niet te gunnen behouden en worden partijen beloont voor hun inzet. Ten aanzien van het plan van aanpak is gemeentebelangen akkoord, met dien verstande dat wij een zwaar gewicht geven aan de offertes van de marktpartijen.
Scenario's
Gemeentebelangen kiest voor het realistische scénario. Overigens zal er los van de scenarioŽs een sluitende (meerjaren)begroting dienen te worden aangeboden.
Regie of uitvoeringsgemeente
De tekst hieromtrent roept bij de fractie van Gemeentebelangen meer vragen op dan dat er beantwoord worden. In de eerste plaats is het logisch om de uitkomsten en resultaten van de werkgroep toekomstvisie af te wachtten alvorens hierover uitspraken te doen. En in de tweede plaats klinkt het wel als een heel bedrijfsmatige benadering wat niet overal in de gemeentelijke organisatie toepasbaar is.
---- --
PARTIJ VAN DE ARBEID
FRACTIE GEMEENTERAAD DE WOLDEN
Algemene Beschouwingen
Kadernota 2005
Juni 2005
Inleiding:
De gemeenteraad van de gemeente De Wolden staat, evenals vorig jaar, voor de moeilijke beslissing om de meerjarenbegroting 2006-2009 sluitend te maken. Aan de raad de taak om aan het college de kaders mee te geven, waar binnen zij tot het maken van concrete voorstellen kan komen.
De fractie van de Partij van de Arbeid deelt de mening van het college dat het een goede zaak is om een toekomstvisie voor onze gemeente te ontwikkelen. Door het college zijn beoordelingscriteria " nieuw " geld ontwikkeld. Deze criteria worden door ons onderschreven en zijn een goede ondersteuning bij het maken van keuzes.
Bestuur en organisatie:
De mening van het college om de kaderstellende rol van de raad te versterken kunnen wij onderschrijven. Het college is in deze van mening dat als de kaderstellende rol van de raad versterkt moet worden, de ambtelijke organisatie een training " raadsgericht communiceren " moet volgen. Wij zijn deze mening niet toegedaan en vinden dat binnen de ambtelijke organisatie voldoende potentie aanwezig is om deze vaardigheid op " eigen kracht " eigen te maken. Wij zullen dan ook niet akkoord gaan om daar gelden voor ter beschikking te stellen.
De fractie van de Partij van de Arbeid vindt het niet noodzakelijk om een lid van het college aan de werkgroep bestuurlijke vernieuwing toe te voegen. De werkgroep is een commissie vanuit de gemeenteraad met een eigen verantwoordelijkheid. Wij zien het niet als een probleem wanneer een collegelid op uitnodiging van de werkgroep op een vergadering aanwezig is.
Wij nemen kennis van de suggestie van het college om een aantal raadsvergaderingen te analyseren. Deze suggestie nemen wij echter niet over. De quick scan levert voldoende aanknopingspunten op om werkwijze van raad en college te verbeteren. Wij betreuren het dat een dergelijke passage in de kadernota staat en dat daarover geen enkel overleg is geweest met de griffier.
Wij vinden dat raadsvoorstellen zonder meer aan vooraf vastgestelde uitgangspunten moeten voldoen. Voor onze fractie houdt dit in dat de voorstellen "SMART" proof moeten zijn. Het college dient aan te geven, wat zij onder Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden verstaat.
Onze fractie kan instemmen met de keuzes die het college heeft gemaakt ten aanzien van het handhavingsbeleid. De wijze waarop het college het handhavingsprogramma voor 2006 wil opstellen heeft eveneens onze instemming.
Veiligheid en openbare orde:
Het mag als bekend worden verondersteld dat de fractie van de Partij van de Arbeid voorstander is van samenwerking lokale brandweerorganisaties . Eén commando. We willen hierover graag meer duidelijkheid. Wij zien het rapport daaromtrent dan ook graag tegemoet.
Dienstverlening:
Gezien de snelle ontwikkelingen op het terrein van ICT, lijkt het ons niet zinvol om in alle kernen ICT steunpunten in te richten. Met name de praktische uitvoering zal de nodige problemen opleveren. Wij moeten realistisch zijn en aanvaarden dat de "digibeten" een uitstervend ras is. ICT- "mantelzorg" zou een goed alternatief zijn.
Verkeer en vervoer / openbaar gebied:
De fractie van de Partij van de Arbeid kan instemmen met de categorisering van wegen zoals die door het college is aangegeven.
Wij zijn van mening dat het kwaliteitsniveau van de wegen op optimaal niveau dient te zijn. Wij beseffen dat daar extra budget voor vrijgemaakt moet worden. Wegen zijn een visitekaartje voor onze gemeente. Bij het vaststellen van de begroting zien wij dan ook concrete voorstellen op dit terrein tegemoet. Gezien het belang dat onze inwoners aan deze voorziening hechten, gaan wij er vanuit dat zij daar dan ook hun steentje aan willen bijdragen.
De oplopende bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling Alescon heeft naar onze mening meer te maken met de stijgende tekorten binnen de gemeenschappelijke regeling dan met afname van werk ( groen) . Onze fractie ziet op dit moment dit nog niet als een probleem.
De Partij van de Arbeid is altijd een fervente aanhanger geweest van het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Het aanpassen van dit plan is naar onze mening een gewenste richting. Wij zijn bereid om te heroverwegen of in alle kernen 30 kilometer zones gerealiseerd dienen te worden. Het zou onze voorkeur genieten om een eventuele herziening van dit plan, te combineren met de evaluatie van het plan.
Economische zaken en plattelandsontwikkeling, toerisme en recreatie.
Gezien de zorgelijke ontwikkeling in de landbouw, kan toerisme en recreatie een alternatief zijn. Als de hogere overheid met voorstellen als wettelijke verplichting richting onze gemeente, komt zou een andere prioritering gewenst zijn. De vraag is of het op dit moment gewenst, dan wel noodzakelijk is om nu al een bedrag van E 100.000 op te nemen. Op dit moment is de discussie in volle gang over de Toekomstvisie van onze gemeente. Het lijkt ons wenselijk om de conclusies vanuit de Toekomstvisie te betrekken bij besluitvorming over dit onderwerp. In oktober van dit jaar zal daar besluitvorming over plaatsvinden en onzes inziens is er dan nog voldoende ruimte om bij het vaststellen van de begroting daar rekening mee te houden.
Voor het vaststellen van de prioriteiten betreffende de realisatie van de recreatieve plannen, merken wij het volgende op. Het plan Bloemberg 30 Veeningen dient geschrapt te worden. Ook het plan om de fietspaden verder uit te breiden is onzes inziens niet echt noodzakelijk, gezien het ruime aanbod fietspaden dat in De Wolden al bestaat. Om meer recreanten te trekken en deze langer in De Wolden vast te houden, is differentiatie van het toerisme- en recreatieaanbod gewenst. (bijvoorbeeld "slecht-weer" accommodaties / activiteiten).
Onderwijs en kinderopvang:
Gezien de besluitvorming in de raadsvergadering van 31 maart jl. aangaande het jeugdbeleid, stemmen wij in met het voorstel, zoals dat door het college is voorgelegd. Onze voorkeur gaat er naar uit om de uitvoering te laten verzorgen door de Stichting Welzijn De Wolden.
Sociaal / maatschappelijke zorg
De invoering van de WMO zal weer veel vragen van de ambtelijke organisatie. De keus aan de politiek om te kiezen voor het pragmatisch scenario dan wel het ideale scenario. Het lijkt voor de hand liggend om te kiezen voor het pragmatische scenario. Op korte termijn ook heel aannemelijk. Voor ons geniet het ideale scenario de voorkeur. Het kan ook als een uitdaging worden gezien en opgepakt. Echter, om nu al een keuze te maken, gaat ons te ver. Er wordt onvoldoende / geheel niet inzichtelijk gemaakt wat de financiële consequenties zijn bij het maken van een keuze.
Wij stellen dan ook voor dat het college in september 2005 met een onderbouwd voorstel komt, waarin de financiële- en personele gevolgen zijn opgenomen.
Milieu:
Thans zijn er landelijke ontwikkelingen in gang gezet aangaande het verwerken van afval, met name composteringsproducten. Bij onze fractie rijst dan de vraag of wij nu wel uitspraken moeten doen over het afvalvraagstuk. Door ons is samen met anderen de discussie over diftar aangezwengeld. Onze fractie is nog steeds voorstander van het doen van onderzoek naar de wenselijkheid van diftar. Zoals aangegeven zijn er algemene ontwikkelingen op dit gebied die bij besluitvorming van belang zijn. Indien het juist is dat er over een aantal jaren geen afzet meer is voor compost, is de vraag of het nog zinvol is op dit gebied door te gaan.
Onze fractie is nog steeds voorstander van het gescheiden ophalen van papier in daartoe ter beschikking te stellen containers. Daarbij mogen de financiële belangen van de huidige ophalers niet worden geschaad. De aanschaf van nieuwe containers zou, indien nodig, voor wat betreft onze fractie gefinancierd kunnen worden uit de STIVAM gelden.
Financieringen alg. dekkingsmiddelen.
Het toepassen van de tariefsdifferentiatie in het kader van de Onroerend Zaak Belasting heeft onze instemming.
Wij zijn het eens met de aanschaf van het softwarepakket PAUW.
Bedrijfsvoering
Een uitspraak doen over wat voor soort gemeente wij willen zijn, roept meteen een groot aantal vragen op. De kernvraag is, moeten wij niet eerst de kerntakendiscussie voeren. Wat willen wij wel en wat willen wij niet zelf uitvoeren. De voorkeur van de Partij van de Arbeid is om uit te groeien tot een regiegemeente. Dit heeft de voorkeur omdat specialistische kennis, die je als gemeente niet kunt organiseren, dan kunt inhuren. Deze kennis wordt alleen dan ingehuurd wanneer het nodig is. M.a.w. geen doorlopende kostenpost. Deze verandering stelt ook eisen aan het zittende personeel en daar dient ook heel kritisch naar gekeken te worden. Eventuele her- en bijscholing van medewerkers is voor ons dan ook bespreekbaar.
Er bestaat uiteraard geen bezwaar tegen het feit dat het college ons inzicht verschaft in de vrijvallende kapitaallasten in de budgetperiode ( i.c. t/m 2009) . Het budgetrecht blijft echter voorbehouden aan de gemeenteraad.
Het instellen van een tractiefonds vinden wij een goede ontwikkeling en heeft dan ook onze steun.
Het woord uitbesteden is een woord dat menigmaal geklonken heeft in onze raadszaal. De fractie van de Partij van de Arbeid is blij dat er nu een duidelijke kaderstellende uitspraak over dit onderwerp wordt gemaakt.
De uitgangspunten die door het college zijn geformuleerd, zijn helder en duidelijk en worden door ons ondersteund. Ook het plan van aanpak heeft onze steun.
---- --
Algemene beschouwing t.a.v. de kadernota 2006 GroenLinks
Het college schetst in de inleiding een somber maar waarschijnlijk ook realistisch beeld t.a.v. financiële speelruimte die er de komende jaren voor de gemeente zal zijn en wijst daarbij op een aantal ontwikkelingen en factoren. Toch vindt GroenLinks dat dit sombere beeld in zijn algemeenheid niet teveel het beleid moet gaan bepalen, waarbij de lijn van bezuinigingen op allerlei terrein maar blijft doorgaan, nieuwe investeringen niet gedurfd en nieuwe plannen niet meer gemaakt zouden worden.
Het sociaal-economisch beeld in het grote Amerika was in de dertiger jaren ook heel somber.
Het was president Franklin Roosevelt die met zijn nieuwe aanpak (de zogenaamde New Deal) niet met bezuinigingen maar juist met veel nieuwe investeringen hier een positieve wending aan wist te geven. Natuurlijk moeten wij in De Wolden onszelf niet met grootmachten gaan vergelijken en zijn wij ook heel erg afhankelijk van de politieke keuzes die in Den Haag gemaakt worden, maar het gouden principe van Roosevelt kan ook in De Wolden op kleine schaal wel degelijk grote vruchten afwerpen.
Daarom zijn wij niet voor een minimalistisch scenario.
Waar het mogelijk en verantwoord is om reserves aan te spreken voor noodzakelijk geachte nieuwe investeringen, moeten we dat zeker doen.
En blijven plannen maken om op het juiste moment klaar te zijn om gewenst beleid uit te voeren.
Kijken we naar de beoordelingscriteria die het College ons meegeeft t.a.v. nieuw beleid en "nieuw geld" dan lijkt het ons dat daar heel goed mee te werken zal zijn:
A. Noodzakelijk vanuit Wetgeving
B. Noodzakelijk vanuit o.a. juridisch oogpunt
C. Oud vastgesteld beleid, nog niet uitgevoerd wegens gebrek aan geld
D. Nieuw gewenst beleid
De Raad moet zich (zoals het College terecht opmerkt) bij C. inderdaad zich afvragen of dit vastgestelde beleid nog steeds zeer gewenst is en dit afwegen tegen het belang van nieuw gewenst beleid, waarbij het "oud voor nieuw"-principe heel goed kan werken.
Een korte beschouwing per programma-onderdeel
Programma 1: bestuur en organisatie
De kaderstellende rol van de Raad op hoofdlijnen moet versterkt worden. Het kan een goede zaak wanneer de werkgroep bestuurlijke vernieuwing een aantal raadsvergaderingen (of één raadsvergadering) gaat analyseren en met verbetervoorstellen komt. Ook de agendacommissie mag een bewakende rol krijgen. Maar zovaak is de Raad nog niet met Raadsvoorstellen gekomen. GL is er geen voorstander van hier teveel energie in te steken met het gevaar dat we (weer) teveel met onszelf bezig zijn. Ook zijn wij er geen voorstander van om een collegelid aan de Commissie Bestuurlijke Vernieuwing toe te voegen. Het poldermodel wordt zo wel erg ver doorgevoerd en dat vertroebelt het zicht op de specifieke eigen Rol van de Raad. (overigens is dit geen halszaak)
Ten aanzien van handhaving:
GroenLinks kan zich (nog) niet vinden in de keuzes die het College voorstelt.
Het onderliggende stuk vraagt nog nadere bestudering. Eerste indruk is dat het te tweeslachtig is: zowel een keuze voor (een beetje) integrale handhaving als voor themagerichte handhaving. En die tweeslachtigheid komt niet erg daadkrachtig over.
Bij de prioriteitsstelling zijn a. b. en c. natuurlijk wel de drie belangrijkste. Maar heb je daarmee niet bijna alles gevangen waarop handhaving echt noodzakelijk is en kun je dan nog wel van prioriteiten spreken?
Programma 2: dienstverlening
GroenLinks is helemaal geen voorstander van ICT-steunpunten in de dorpen om de volgende reden: mensen die met ICT kunnen werken hebben allemaal thuis een PC staan. Mensen die thuis geen PC hebben kunnen er ook meestal helemaal niet mee uit de voeten. Een onbemand steunpunt heeft dan ook helemaal geen zin. En de vraag blijft dan ook over of je hiermee de psychisch ervaren afstand tot het gemeentehuis wel overbrugd. Niet dus. GL blijft een voorstander van bemande loketten in de dorpshuizen waar bepaalde functies bij elkaar kunnen komen (wijkagent, gemeente) om spreekuur te houden.
Programma 3: veiligheid en openbare orde
T.a.v. de professionalisering van de rampenbestrijding:
Volgens ons is de bereikbaarheid van bestuurders en ambtenaren helemaal het probleem niet en zijn nieuwe investeringen in nieuwe apparatuur helemaal niet noodzakelijk.
Het grote probleem bij de rampenbestrijding is de bevelstructuur (en daarmee samenhangend de verschillende verantwoordelijkheden) die veel te complex is en daarom helemaal niet goed werkt. Dat moet landelijk vereenvoudigd worden, daar moet de eerste prioriteit liggen.
De tweede zorg is inderdaad dat er veel geoefend moet worden. En voor de derde is ook groeiende aandacht: betere samenwerking op regionaal niveau tussen de verschillende brandweercorpsen, en mogelijk een fusie van GHOR en Brandweer.
Programma 4: Verkeer en vervoer/ openbaar gebied
T.a.v. de wegencategorisering:
Het is aanvaardbaar dat er onderscheid gemaakt gaat worden tussen doorgaande wegen (A-wegen) en B-wegen. De A-wegen moeten allemaal een kwaliteitsniveau van "2,1" krijgen, met andere woorden: gewoon goed en veilig. De B-wegen mogen minder krijgen, mits er maar goede borden komen en er voortvarend gewerkt gaat worden met de aanwijzing van de 60 kilometer wegen.
Vraag GL: hoe zit het met het niveau en het onderhoud van de (verkeers-)fietspaden?
Aansluiting op de N48 en de verkeersstructuur Zuidwolde
Het bedrag van 930.000 uit de bouwgrondexploitatie moet geoormerkt blijven en "vrij" gemaakt worden ten behoeve van dit plan. Daarnaast lijkt het zeer wenselijk om een nieuwe voorziening te vormen om vanaf nu te gaan sparen om extra geld te hebben om de Hoofdstraat in Zuidwolde aan te pakken.
Bovendien moet het college wat ons betreft na de zomervakantie starten met het vormen van verschillende werkgroepen .
Bermonderhoud door WSW of marktgericht uitbesteden?
Uiteraard bestaat er een spanningsveld tussen sociale en bedrijfsmatige doelstellingen van de WSW. Voor GroenLinks moeten de sociale doelstellingen voorrang krijgen.
Het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan)
Dit plan moet opnieuw apart op de agenda van de Raad komen om te bezien of aanpassing mogelijk dan wel noodzakelijk is of niet. Ook fietspadenplan (met name verkeersfietspaden) dan meenemen. Daarna besluit nemen en financiële middelen vrijmaken.
Programma 5: Economische zaken en plattelandsontwikkeling
GroenLinks vindt het een heel goede zaak als jaarlijks 100.000 Euro wordt gereserveerd voor het project Investering Landelijk Gebied . (verschillend belangen worden gebundeld en gediend: agrarische sector, toerisme, natuur en milieu)
Er wordt in het scenario een D criterium aan dit project gegeven, maar volgens het college zelf kan de gemeente hierbij niet vrijblijvend wel of niet deelnemen. Dus is dit dan geen A criterium?
Programma 6: recreatie en toerisme
Het college vraagt ons prioriteiten aan te geven in de realisatie van recreatieve plannen.
Wij zijn er een voorstander van om beperkt financiële middelen vrij te maken ( ook uit de positieve balans uit de jaarrekening 2004). Maar niet voor het project in Bloemberg.
Ook het Outdooroffensief/Recreatieschap heeft voor ons geen prioriteit.
Wel grote prioriteit heeft ons inziens: in overleg met toeristisch platform (rondje de Wolden) en Stichting Recro een samenhangende jaarlijks terugkerende festivalweek te organiseren met als onderdelen: Kar-Ga-Door, rijtuigentocht, oldtimers, straattheater en straatmuziekdag. Een dergelijk festijn hoeft niet eens veel geld te kosten. Het gaat dan veel meer om het werven, aansturen en faciliteren van vrijwilligers. Bovendien is dit ons inziens een veel betere toeristentrekker voor onze gemeente dan bijvoorbeeld een attractiepark.
Programma 7: onderwijs en kinderopvang
GroenLinks is (nog) niet accoord met jaarlijks 24.000 Euro beschikbaar te stellen voor het jeugdbeleid. Reden: er zit geen goede balans in het totale jeugdbeleid: aan de ene kant wordt er bezuinigd op sport- en muziekverenigingen die daardoor minder jeugdvriendelijk kunnen gaan werken en aan de andere kant geven we wel geld uit aan ander jeugdwerk.
Programma 8: cultuur en sport
T.a.v. het behoud van de 8 sportvelden wordt samen met de verenigingen naar alternatieven gezocht om de bezuinigingstaakstelling te halen. Goede zaak. Hopelijk lukt het.
GL is echter van mening dat zo ook de bezuinigingen op de muziekschool (en de gevolgen) en de subsidie voor muziekverenigingen voor opleiding in eigen beheer (waar vanaf 2006 geen dekking voor is) ons noodzaken om opnieuw naar deze materie te kijken. (apart punt voor Raadsagenda?)
Programma 9: sociaal/maatschappelijke zorg
Wij ondersteunen het College in haar voorstel om een pragmatisch scenario te hanteren bij de invoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Programma 10: Milieu
Afvalvraagstuk:
Verhouding dienstverlening versus kostprijsontwikkeling:
Kostprijs dient op huidige niveau te blijven.
Kosten grof vuil moet ook op hetzelfde niveau blijven.
Mobiele stations mogen verdwijnen
Geen diftar.
STIVAM-gelden: besteden aan nieuwe investeringen om tariefstijgingen te beperken.
Milieudoelstelling handhaven. Werken met oude containers om meer oud papier te scheiden van het restafval is een goed plan.
Composteerterrein: doorgaan op huidige voet
Programma 11: Ruimte en wonen
In onze gemeente wordt niet alleen de roep om meer woningen gehoord, er ontstaan ook steeds meer creatieve ideeën t.a.v. anders bouwen. (wij denken hierbij aan het voorgestelde proefproject "het boerenerf als bouwsteen voor dorpsuitbreiding" in Ansen)
Dergelijke ideeën verdienen ondersteuning en moeten opgepakt worden.
Wij roepen het College op om projectgroepen op te starten en om met goed uitgewerkte plannen de provincie te overtuigen van de mogelijkheden en de wenselijkheid van dergelijke plannen. Daarbij moet ook meer aandacht komen voor ecologisch en duurzaam bouwen. (bijvoorbeeld in Plan Middelveen Zuidwolde). En om samen met de dorpskernen te werken aan zogenaamde Dorpsomgevingsplannen.
Dergelijke woonprojecten kunnen ook volgens het "rood- voor- groen principe" de gemeente meer middelen verschaffen om op een andere manier weer te investeren in het landelijk gebied.
Programma 12: financiering en alg. dekkingsmiddelen
T.a.v. de mogelijke tariefsdifferentiatie OZB: GL vindt het gepaster om hiermee te wachten tot echt duidelijk is wat er met de OZB gaat gebeuren. Daarna zou het kunnen.
Aanschaf softwarepakket PAUW: als college overtuigd is van de voordelen met het oog op Planning en Control, dan accoord.
Bedrijfsvoering:
De vraag of wij een regie of uitvoeringsgemeente willen zijn moet besproken worden in het kader van de visieontwikkeling
Het voorgestelde plan van aanpak t.a.v. uitbesteding lijkt een goed plan.
Het maken van een meerjaren investeringsplan met daarbij het instellen van verschillende fondsen (zoals een tractiefonds) lijkt verstandig en noodzakelijk.
Namens de fractie van GroenLinks mei 2005 Erik Verheijen
---- --