| |Nr. |2005-432 | | |Arnhem|2 juni 2005 | | |, | |PERSBERICHT VAN DE STUURGROEP RADIO KOOTWIJK
STUURGROEP MAAKT TOEKOMSTVISIE RADIO KOOTWIJK BEKEND
De Stuurgroep Radio Kootwijk, onder voorzitterschap van Gelders gedeputeerde Theo Peters, heeft de Gebiedsvisie voor het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk vastgesteld en gepresenteerd aan de bewoners van Radio Kootwijk. Tevens heeft de Stuurgroep afspraken gemaakt over het toekomstige gebruik van het zendcomplex met het Elektryseum, een museaal projectconcept van Felix Visser, productontwikkelaar, ex-interim manager creative industry en Harry de Winter, cultuurondernemer en mediaspecialist.
Gebiedsvisie
De Gebiedsvisie is het kader, waarbinnen het toekomstige gebruik van het complex Radio Kootwijk, ontwikkeld moet worden. Belangrijk uitgangspunt van de Gebiedsvisie is het behoud van de buitengewone architectonische gebouwen in relatie tot de fraaie landschappelijke setting en de unieke historische betekenis van het complex. De balans tussen natuur en cultuur is hierbij van essentieel belang. Op basis hiervan is in de Gebiedsvisie de keuze gemaakt Radio Kootwijk te ontwikkelen tot: "Een monumentale plaats van samenkomst voor het beleven van natuur en cultuur van internationaal niveau in een oog- en oorstrelende balans" . Dit betekent o.a. dat een aantal waardevolle gebouwen gerestaureerd en gerenoveerd zal worden en dat wellicht een aantal minder waardevolle gebouwen gesloopt wordt. Om de waardevolle gebouwen goed tot hun recht te laten komen zal er ruimte worden gecreëerd door te kappen. Zo zal o.a. de voormalige open zendcirkel rondom het hoofdgebouw weer teruggebracht worden. Daarnaast is het van belang passende functies te vinden en te creëren voor de invulling van de diverse gebouwen.
Verkeer
In de Gebiedsvisie wordt wat betreft verkeersstromen prioriteit gegeven aan langzaam verkeer. Aan de ontwikkeling van het toekomstige autoverkeer zijn grenzen gesteld. Daarnaast zijn er verschillende verkeersvoorzieningen opgenomen, zoals parkeerplaatsen en een transferium, die ervoor moeten zorgen dat de verkeersstromen binnen de perken blijven. Elektryseum
De overeenkomst met het Elektryseum is het resultaat van een zorgvuldige en intensieve selectieprocedure waarbij gekozen moest worden uit tientallen gegadigden en een grote diversiteit aan initiatieven om een nieuwe functionele invulling te geven aan Radio Kootwijk. Het laatste halfjaar zijn er gesprekken gevoerd met twee kandidaten, het Kröller-Müller Museum en het Elektryseum. Het Elektryseum-concept is vooral interessant omdat het in de geest van de Gebiedsvisie is opgezet en het zich niet beperkt tot de invulling van één gebouw, maar een invulling biedt voor het totale complex.
Met het Elektryseum is de afspraak gemaakt dat er een Masterplan wordt uitgewerkt binnen de kaders van de vastgestelde Gebiedsvisie en met oog voor de belangen van de dorpsbewoners. Dit Masterplan wordt gemaakt door een task force waarin de Stuurgroep en het Elektryseum zijn vertegenwoordigd. Een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van het Masterplan is het onderzoek van de haalbaarheid van het project. Streefdatum voor oplevering van het Masterplan is 1 december 2005.
Het Elektryseum is het initiatief van Felix Visser en wordt ondersteund door een groep culturele investeerders. Het Elektryseum beoogt objecten en verworvenheden die slechts kunnen bestaan door elektriciteit, in hun culturele en maatschappelijke context - en hun effect op de samenleving - in beeld te brengen. Tevens wil het een podium voor unieke privé-verzamelingen van collectioneurs uit de gehele wereld zijn. Het Elektryseum wordt de visualiserende factor in een in Radio Kootwijk te verwezenlijken totaalconcept: een internationaal platform voor elektrische kunst, cultuur en samenleving. Het ligt in de bedoeling van Felix Visser om het Kröller-Müller Museum op regelmatige basis te faciliteren voor het exposeren van kunstinstallaties die passen in de thematiek van het Elektryseum.
Verdere procedure
De Gebiedsvisie zal worden voorgelegd aan het college van B&W van de gemeente Apeldoorn en het college van GS van Gelderland. Vervolgens vormen de Gebiedsvisie en het Masterplan belangrijke bouwstenen voor het nieuwe bestemmingsplan voor het gebied Radio Kootwijk, dat door de gemeente Apeldoorn wordt opgesteld.
Achtergrondinformatie:
Zendcomplex Radio Kootwijk
Van 1923 tot 1998 is Radio Kootwijk als zendstation in gebruik geweest. Het hoofdgebouw, in de volksmond bekend als "de Kathedraal" is erg bekend door de bijzondere architectuur (architect Luthman). Eind 2003 zijn de gebouwen en het natuurterrein van Radio Kootwijk door het Rijk aangekocht van KPN. De Stuurgroep Radio Kootwijk heeft de taak een nieuwe bestemming voor het complex te vinden. Stuurgroep Radio Kootwijk
De Stuurgroep Radio Kootwijk bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, het Ministerie van LNV: de Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de Directie Oost van Staatsbosbeheer (SBB), het Ministerie van VROM: de Rijksgebouwendienst (RGB), het Ministerie van OCW: de Rijksdienst Monumentenzorg (RDMZ), de Stichting Radio Kootwijk. Gelders gedeputeerde Th. Peters is voorzitter van de Stuurgroep en Jhr. P.A.C. Beelaerts van Blokland is adviseur.