Gemeente Schiedam


Jongeren vergroten kansen op arbeidsmarkt

Deelnemers project Voorwerk 18+ ontvangen hun certificaten in aanwezigheid van wethouder C.A.C. (Christine) Lepidis-Daskalakis, wethouder van de gemeente Schiedam en de heer A.S. (Toon) Griffoen, divisiedirecteur van het Albeda College te Rotterdam, wordt op 2 juni 2005 aan 20 jongeren tussen de 18 en 24 jaar certificaten uitgereikt. De jongeren nemen vanaf begin van dit jaar deel aan het project Voorwerk 18+. De uitreiking vindt plaats in de sfeervolle ambiance van Het Gedistilleerd Museum te Schiedam.

In de gemeentelijke arbeidsmarktnota "Aan de slag" is het project Voorwerk 18+ één van de speerpunten in de aanpak jeugdwerkloosheid. Doel is om voortijdige schoolverlaters en laagopgeleide jongeren in de leeftijd van 18 ¿ 24 jaar voor te bereiden op en toe te leiden naar specifieke functies in het bedrijfsleven.

Samen met het Albeda College en SMSjobs is een methode ontwikkeld waardoor jong volwassenen zonder werk en zonder startkwalificatie snel op een praktijkplaats geplaatst worden en ook scholing wordt aangeboden.

Het Voorwerk 18+ programma bestaat uit werk&scholing activiteiten die maximaal 10 maanden, 34 uur per week, duren. Doel is de deelnemer aan het eind van het traject :

* te laten uitstromen naar een reguliere baan op de arbeidsmarkt of
* te laten uitstromen naar een reguliere opleiding met studiefinanciering of

* een combinatie te laten starten van betaald werk en scholing (BBL)

Nadat het speciale team jongeren van de afdeling Werk van de gemeente Schiedam, samen met de projectmedewerkers van het Albeda College, de jongeren heeft geselecteerd, worden deze op het onderdeel "kweekvijver" van het Voorwerk 18+ project geplaatst.

De jongeren zijn de afgelopen twee maanden intensief voorbereid op werkervaring en scholing. Zij hebben allerlei sociale en werknemersvaardigheden opgedaan zoals het omgaan met andere mensen, opdoen werkweek ritme, maken en nakomen van afspraken etc.

Gedurende deze periode zijn veel werkzaamheden gericht op het verwerven van praktische vaardigheden en kennis. Veelal ook als verdieping op de trainingen in de "talentenscan".

Van de 24 geselecteerde deelnemers zijn er twee om verschillende redenen niet gestart en twee anderen zijn gestopt, zodat uiteindelijk met 20 deelnemers het project wordt vormgegeven.

Deze twintig jongeren gaan na de afsluiting van de Talentenscan de volgende fase van het project in. Hierin wordt begonnen met een beroepsopleiding, werknemersvaardigheden en het opdoen van werkritme en werkervaring. Veel aandacht wordt besteed aan het verwerven van praktische vaardigheden.