Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

AMSTERGRAD MOZAÏEK, VERRASSEND EN VEELZIJDIG

Opnieuw hoogtepunten uit de Russische kamermuziekcultuur in Het Concertgebouw op 2 en 10 juni 2005. Topmusici uit Rusland maken met hun technisch meesterlijke, lyrisch expressieve en toegankelijke vertolkingen de Russische muziekcultuur in het Westen tot een begrip. De serie Amstergrad Mozaïek in Het Concertgebouw bewijst dit met verrassende concerten.

Op 2 juni is het Concertgebouw wederom het podium voor twee grootheden van wereldfaam, celliste Natalia Gutman en pianiste Elisso Wirsaladze. Gutman studeerde in Moskou, onder meer bij Mstislav Rostropovitsj. Zij staat al meer dan dertig jaar de top. Haar vele internationale concerttournees voerden haar de hele wereld over, waar ze optrad met de belangrijkste orkesten en met dirigenten van wereldfaam. Gutman wordt geroemd om haar tomeloze inzet en haar indringende en uiterst sobere manier van spelen. Niet zo lang geleden constateerde de recensent van The Guardian naar aanleiding van een recital van Natalia Gutman: 'De totale diepte en breedheid van haar toon, gecombineerd met een lichte ruigheid, is uniek'

Ook Elisso Wirsaladze kreeg een deel van haar opleiding in Moskou. Dankzij leermeesters als Heinrich Neuhaus en Yakov Zak geldt ze nu als een groot muziekpedagoge, vaak gevraagd als jurylid op toonaangevende concoursen. Haar repertoire als uitvoerend musicus is breed, met een zwaartepunt bij Mozart, Beethoven, Chopin en met name Schumann. De Standaard schreef over haar in oktober 2004: "Wat Elisso Wirsaladze ons donderdag liet horen, behoort tot het allerbeste wat menselijkerwijs in een concertzaal mogelijk is. Vandaag wordt door niemand de muzikale perfectie beter benaderd." Haar piano-recital in de Handelsbeurs in Gent werd uitgeroepen tot beste klassiek concert 2003.

Gutman en Wirsaladze treden vaker samen op en dit leidde tot uitverkochte zalen over de hele wereld. Op 2 juni spelen zij:
- Beethoven - Sonate voor cello en piano in A, op. 69 nr. 3;
- Richard Strauss - Sonate voor cello en piano in F, op. 6;
- Rachmaninov - Sonate voor cello en piano in c.

Het Concertgebouw . Grote zaal . E 27,50 . 2 juni 2005 . 20.15 uur

De afsluiting van de serie Amstergrad Mozaïek wordt op 10 juni verzorgd door niemand minder dan de pianist Vasily Lobanov en violist Viktor Tretiakov. Lobanov behoort tot de grote dubbeltalenten uit de Russische muziekcultuur. Hij is een internationaal befaamde pianist, én een van de meest geliefde componisten van deze tijd. Zijn composities, in uiteenlopende genres en bezettingen, worden in 's werelds grootste concertzalen uitgevoerd. Tretiakov brak door in 1965 als zeldzaam virtuoos violist. Hij weet publiek en kenners te beroeren met zijn zuivere en integere spel. Ook treedt hij op met de bekendste musici van onze tijd, de laatste jaren vooral met kamermuziek. Zijn master classes in Moskou en Keulen zijn een begrip.


- Beethoven - Vioolsonate nr. 1 in D, op. 12, nr.1;
- Brahms - Vioolsonate nr. 3 d, op. 108;

- Tsjaikovsky - 3 stukken op. 42: Meditatie, Scherzo, Melodie;
- Prokofiev - Sonate nr. 2 in D, op. 94 bis.

Het Concertgebouw . Kleine zaal . E 24,50 . 10 juni 2005 . 20.15 uur De serie Amstergrad Mozaïek wordt georganiseerd door het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.amstergrad.nl. Informatie over de organisator: www.cultureelcentrum.nl. Sponsor van de serie Amstergrad Mozaiek is Amsterdam Trade Bank.

E I N D E P E R S B E R I C H T



Ingezonden persbericht