CDA

02-06-06
Camiel Eurlings: Ratificatieproces moet doorgaan CDA-delegatieleider in het Europees Parlement, Camiel Eurlings, vindt dat het ratificatieproces in de EU na het Franse en Nederlandse Nee bij de referenda moet doorgaan.
'Hoe nu verder? Allereerst kan het Nederlandse Parlement niet overgaan tot ratificatie. Ik vind wel dat de andere lidstaten, die het verdrag nog niet hebben goedgekeurd het volste recht hebben zich uit te spreken. Ons nee dicteert het toch niet? Wij zouden dat van een ander land toch ook niet accepteren?
Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië en Spanje hebben het grondwettelijke verdrag goedgekeurd. In België moeten de regionale parlementen het ja nog bekrachtigen. Er zijn nog twaalf landen te gaan. Ik ben er zeker van dat de landen die wel toekomst zien in de grondwet naar manieren zullen zoeken door te gaan. Die regeringen zijn dat naar hun bevolking toe ook verplicht. Doorgaan met invoering van het oorspronkelijke grondwettelijke verdrag is niet mogelijk: die weg hebben de Franse en Nederlandse bevolking voor de anderen geblokkeerd.

Ik acht het zeker mogelijk, dat de landen die willen doorgaan dit doen via versterkte samenwerking. Landen die niet willen meedoen, zoals Nederland en Frankrijk, staan daarbij aan de zijlijn. Niet meepraten wil nu eenmaal ook zeggen: niet écht meebeslissen! Chirac zei het treffend op de avond van het Franse "non": "Ik respecteer het besluit van de Franse burgers, maar het wordt hierdoor voor mij wel moeilijker de Franse belangen in Brussel te verdedigen." Dat geldt voor ons ook: met verdubbelde inzet zullen wij ons werk in Europa moeten doen, om voor onsland, onze kiezers en Europa als geheel stappen vooruit te kunnen blijven zetten. U kunt op mijn en op mijn CDA-delegatie blijven rekenen, ook als het tegenzit.'