NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Leidraad Aanstellingskeuringen aangeboden

Op 1 juni is de Leidraad Aanstellingskeuringen aangeboden aan staatssecretaris Van Hooff van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Leidraad is bedoeld als een advies aan alle bij een aanstellingskeuring betrokken professionals binnen arbodiensten voor een optimaal en verantwoord beleid binnen de wettelijke kaders.

Het gebruik van deze Leidraad zorgt ervoor dat die professionals conform de WMK en het Besluit aanstellingskeuringen handelen. Aan de hand van de Leidraad kunnen werkgevers worden geadviseerd in welke situaties een aanstellingskeuring mag worden verricht, kan de inhoud er van worden vastgesteld en kan bedrijfsartsen een handvat worden gegeven bij de uitvoering ervan. Stappenplan en instrumenten
In de Leidraad is een stappenplan opgenomen, aan de hand waarvan een bedrijfsarts de inhoud van een functie kan inventariseren en daarop de aanstellingskeuring kan afstemmen. Daarnaast bevat de Leidraad een aantal praktische instrumenten die bij de keuring kunnen worden gebruikt, zoals standaardformulieren voor de inventarisatie van de functie-eisen en informatie over wettelijke bepalingen.

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Leidraad met een begeleidende brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding voor het ontwikkelen van de Leidraad is de evaluatie van de Wet op de medische keuringen. Hieruit bleek dat de aanstellingskeuring regelmatig afwijkt van de bepalingen in de wet. Opvolger ARA
De Leidraad aanstellingskeuringen is te beschouwen als de opvolger van de Algemene richtlijn aanstellingskeuringen (ARA). Gebruikers die ervaring hebben met de ARA zullen merken dat op een groot aantal punten de systematiek van de ARA is gehandhaafd. Met name op die punten waar een evaluatieonderzoek knelpunten liet zien, zijn verbeteringen doorgevoerd. De Leidraad is het eindresultaat van het project 'Verbetering van de kwaliteit van de aanstellingskeuringen'. Dit project is in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uitgevoerd door bureau AStri in samenwerking met de heer Weel (Mediforce), mevrouw Rayer (Verwey-Jonker Instituut), de heer Heymans (EMGO-Instituut) en de heer Hulshof (SKB). Het project maakte deel uit van het meerjarig arbo-ontwikkeltraject aanstellingskeuringen (2002-2006) van het Ministerie van SZW.

Klik hier om de Leidraad Aanstellingskeuringen te downloaden.

Laatst gewijzigd: 02-06-2005