CDA

02-06-05
Balkenende teleurgesteld na Nederlands 'Nee'
'Natuurlijk ben ik teleurgesteld, een gevoel dat ik met velen deel. Het kabinet heeft samen met een groot aantal politieke partijen en het maatschappelijk middenveld gepleit voor een ja', aldus premier Balkenende.

'Het zal daarom duidelijk zijn dat wij niet blij zijn met deze uitkomst.' Hij zei dat na sluiting van de stembussen in het referendum over de Europese grondwet.

Volgens de premier hebben de Nederlandse kiezers met deze stemming een duidelijk, niet mis te verstaan signaal afgegeven.

'Maar er zijn ook positieve punten te noteren. De hoge opkomst. De betrokken discussies die overal zijn losgekomen over Europa. Bij dit neezie ik dat toch als winst', aldus de premier, die daaraan toevoegde dat het helder is dat de regering deze uitkomst vanzelfsprekend voluit respecteert.

Dit referendum was een initiatief van de Tweede Kamer. Het diende om de Tweede Kamer te adviseren over de voorgestelde nieuwe Europese grondwet. Volgens minister-president Balkenende is het daarom nu in de eerste plaats aan de Tweede Kamer om te bepalen wat er verder gebeurt. Morgen vindt er een debat plaats in de Tweede Kamer.

Over de gevolgen in Europees verband zei de minister-president dat is afgesproken dat alle 25 landen hun parlementen zouden raadplegen over het grondwettelijk verdrag. De Nederlandse regering vindt dat dit ratificatieproces in de andere landen gewoon door moet kunnen gaan. De Nederlands eregering stelt zich op het standpunt dat het van belang is om aan het eind van het proces te weten hoe ieder van de landen er voor staat met het grondwettelijke verdrag.

Ter verduidelijking voegde de minister-president hier aan toe dat de bevolking een uitspraak heeft gedaan over het voorstel voor een grondwettelijk verdrag. Het was géén uitspraak tégen de Europese samenwerking. Nederland blijft, als een van de oprichtersstaten, een constructieve partner binnen Europa voor het aanpakken van de problemen waar we voor staan.

'Ik zal mijn Europese collegas er op wijzen dat het Nederlands nee recht gedaan moet worden. Want wij begrijpen de zorgen van de Nederlanders. Over het verlies aan soevereiniteit. Over het tempo van verandering, zonder dat burgers zich daarbij betrokken voelen. Over onze financiele bijdrage. Daar moet ook in Europa rekening mee worden gehouden', aldus de premier.

Minister-president Balkenden besloot zijn persconferentie met de opmerking dat Europa de afgelopen jaren in Nederland te veel een zaak geweest van de politiek, en te weinig van de burger. 'Dat moet veranderen. We moeten alles op alles zetten om in de komende periode de burgers méér bij het Europa van de toekomst te betrekken. Het kabinet zal zich daarvoor inspannen.'