D66

D66 baalt van de uitslag van het vandaag gehouden referendum over het grondwettelijk verdrag. Voorzitter van de D66 Tweede Kamerfractie Boris Dittrich reageerde met: "De uitslag is duidelijk, dat is mooi. Maar ik baal er wel van dat het een nee is. Ik ga er van uit dat de nee-stemmers weten wat ze hebben gedaan. We zullen de nee-stemmers dus zeker serieus nemen en de regering vragen het voorstel voor de Europese grondwet in te trekken."

Sophie In t Veld, lid van het Europees Parlement voor D66 zegt dat het verwerpen van de Grondwet slechte vooruitzichten voor de toekomst met zich mee brengt. "Het Franse 'Non' en het Nederlandse 'Nee' hebben een flinke deuk opgeleverd voor het proces van integratie. Het Nee-kamp heeft geen visie voor de toekomst van Europa. In veel gevallen was het 'Nee' een negatieve keuze ingegeven door angst in plaats van hoop; door cynisme in plaats van visie; door afkeer van anderen in plaats van solidariteit en vriendschap. Niettemin kunnen we het signaal dat door het sterke Nee-kamp is afgegeven niet negeren. Het komt door het jarenlang ontkennen van Europa, of door Brussel als zondebok te gebruiken, dat we het debat hebben moeten overlaten aan populisten en demagogen. Maar we geven niet op: de noodzaak om met het Europese project verder te gaan is belangrijker dan ooit. In ieder geval moet het ratificatieproces afgemaakt worden. Alle landen moeten zich uitspreken alvorens we de schade kunnen bepalen en de mogelijkheid aangrijpen hoe we herstelwerk kunnen uitvoeren, aldus mevrouw In t Veld.

Ook de Europese Liberaal Democraten zijn teleurgesteld dat een meerderheid van de Nederlandse burgers nu ook de Europese Grondwet hebben afgewezen. Liberaal Democraten in geheel Europa zijn van mening dat het Grondwettelijk verdrag de Europese Unie in staat zou stellen om effectiever te kunnen werken, zowel binnen de Unie, als daarbuiten.

De Europese Liberale en Democratische Partij (ELDR) is van mening dat Europa moet werken aan het herwinnen van het vertrouwen van de burger. Om dit te bereiken moeten zowel de nationale als Europese politieke leiders uitleggen waarom en hoe ze samenwerken om het dagelijkse leven van de Europese burgers te verbeteren.

ELDR Partijvoorzitter Werner Hoyer hoopt dat de huidige situatie een heilzame werking kan hebben als daardoor een beter begrip en definiëring ontstaat voor de Europese samenwerking. Twee lidstaten die de EU mede hebben opgezet, hebben het verdrag verworpen dat zorgt voor de verdieping van de Europese integratie. Een duidelijke boodschap die we kunnen halen uit deze twee referenda is dat een meerderheid van de Nederlanders en Fransen zich niet bewust zijn van de meerwaarde van de Europese samenwerking en graag zien dat Europa langzamer vooruit gaat. We moeten dit zorgvuldig analyseren en oplossingen vinden voordat Europa verder kan gaan. We zijn ons er maar al te bewust van dat protectionisme en nationalisme slechte recepten zijn voor een betere toekomst, en zelfs tot rampspoed kan leiden. Daarom hebben we na de Tweede Wereldoorlog het Europese project bedacht en verder ontwikkeld. De voortzetting van het ratificatieproces zal hopelijk een kans bieden om een intens debat te beginnen waar we nadenken over de aaard, doelstelling en grenzen van het Europese project, over de Europese landsgrenzen heen, aldus Werner Hoyer.

1-6-2005 21:30