Verbond van Verzekeraars

Verbond maakt nog meer werk van letselschadeafwikkeling

Het Verbond heeft een Toetsingscommissie Letselschade in het leven geroepen, die motorrijtuigen- en rechtsbijstandverzekeraars kan adviseren bij letselschadezaken die dreigen vast te lopen. Met dit initiatief laten we nogmaals zien dat het verzekeraars ernst is werk te maken van een betere letselschadeafwikkeling, aldus beleidsmedewerker Maarten Heeneman.

Dat verzekeraars goed op weg zijn in de afwikkeling van letselschade, kwam onlangs naar voren in een enquête van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, waaruit bleek dat het merendeel van de langlopende zaken inmiddels is afgewikkeld. Goed nieuws, maar natuurlijk moeten verzekeraars het zich wél aantrekken dat de resterende paar procenten nog niet zijn afgewikkeld. Hoewel daar soms plausibele redenen voor zijn, hopen we met de oprichting van een toetsingscommissie te bevorderen dat ook díe zaken snel worden afgewikkeld, aldus Heeneman.

Niet-bindend advies
De toetsingscommissie gaat vanaf deze maand als pilot van start, op basis van een convenant. De bedoeling is dat deelnemende verzekeraars ervaren schadebehandelaars afvaardigen die bij toerbeurt deel uitmaken van de toetsingscommissie, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. De toetsingscommissie zal zich niet inhoudelijk uitlaten over een zaak (zoals het vaststellen van aansprakelijkheid), maar kan wél een niet-bindend advies geven over de te volgen procedure, zodat het proces tussen de verzekeraars wordt hervat of sneller verloopt, aldus Heeneman.

Criteria
Om voor een advies in aanmerking te komen, moet wel aan een aantal criteria zijn voldaan. Zo moet allereerst sprake zijn van letselschade als gevolg van een verkeersongeval, waarbij een deelnemende verzekeraar is betrokken. Daarnaast is een financiële drempel van 2.500 euro opgenomen, als minimum financieel belang van een zaak, en moeten de zaken een behandelduur van minimaal één jaar kennen. Tot slot moeten de betrokken partijen de nodige pogingen hebben gedaan om op zn minst via mondelinge communicatie de behandeling van de zaak weer vlot te trekken.
Streven is dat de commissie binnen twee maanden na een verzoek om bemiddeling een niet-bindend advies geeft. Over een jaar zal de pilot worden geëvalueerd (of eerder als er honderd zaken zijn behandeld).

Verzekerd!, juni 2005