KNMG

KNMG Symposium 'Gezondheidswinst. Wat doet de dokter aan preventie?'

2 juni 2005

Wat doet de dokter aan preventie? Wat hebben artsen nodig om (meer) preventieve taken te verrichten? Hoe wil de KNMG de samenwerking tussen artsen uit de curatie en preventie verbeteren? Wat kunnen artsen daar zelf aan doen en hoe kunnen zij bijdragen aan het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt? Over deze vragen krijgt u informatie én kunt u discussiëren tijdens het KNMG-symposium 'Gezondheidswinst. Wat doet de dokter aan preventie?'

In de Preventiecaroussel kunt u actief deelnemen aan paneldiscussies en workshops over het thema gezondheidswinst. De deelthema's gaan over gezondheidswinst in de huisartsenpraktijk, gezondheidswinst door leefstijl en gezondheidswinst door samenwerken. De algemeen directeur van de KNMG, Paul Rijksen, sluit het symposium af met slotconclusies over effectieve preventiestrategieën die artsen kunnen toepassen en de rol die de KNMG hierbij kan spelen. Op de informatiemarkt vindt u instellingen en organisaties die u kunnen ondersteunen bij het stimuleren en monitoren van de eigen verantwoordelijkheid van gezond gedrag van uw patiënten.

Kosten van deelname:
De kosten van deelname bedragen 85 euro voor leden van de KNMG en 125 euro voor niet-leden. Dit bedrag is inclusief een buffet, een documentatiemap en een CD-rom met alle abstracts en produktinformatie van de informatiemarkt. Plaats en datum:
Het symposium vindt plaats op donderdag 2 juni 2005 in Domus Medica, Lomanlaan 103 te Utrecht. Inschrijving:
Inschrijving is mogelijk via het online-formulier dat u vindt op de KNMG-website: www.knmg.nl/symposia. Er is een beperkt aantal plaatsen, inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Accreditatie:
Voor huisartsen is accreditatie toegekend. Voor sociaal-geneeskundigen en voor een aantal specialismen is accreditatie aangevraagd. Programma 2 juni 2005
Dagvoorzitter: Mr. W.P. Rijksen ( algemeen directeur KNMG) 14.30 - 15.30 uur Ontvangst en informatiemarkt
15.30 - 15.45 uur Opening door de dagvoorzitter
15.45 - 17.00 uur Eerste ronde Preventiecaroussel* 17.00 - 18.30 uur Informatiemarkt en buffet
18.30 - 19.45 uur Tweede ronde Caroussel
19.45 - 20.00 uur Afsluiting door de dagvoorzitter 20.00 - 20.30 uur Napraten en borrel

*Preventiecaroussel:
De Preventiecaroussel bestaat uit twee ronden van ieder drie parellelsessies. De sessies starten met inleidingen gevolgd door uitwisseling en discussie. Afsluitend worden slotconclusies geformuleerd. Sessie 1:
Gezondheidswinst door preventie in huisartsenpraktijk. 10 jaar programmatische preventie in de huisartsenpraktijk: lessen voor de toekomst. Sessievoorzitter: dr. G.A. van Essen, huisarts
Inleiders:
1. L.J. Boomsma, huisarts, wetenschappelijk medewerker NHG-sectie preventie 2. G.A. de Valk, sectormanager,
Sector Preventie, Mondzorg en Sociale gezondheidszorg, College voor Zorgverzekeringen 3. B. Reijners, directeur van ROS Groningen/Friesland Na de inleiding is er een paneldiscussie van de deelnemers met de drie inleiders over onder andere de elementen (inhoudelijk en randvoorwaardelijk) die preventie in de huisartsenpraktijk tot een succes maken en over de succes- en faalfactoren van programmatische preventie.

Sessie 2
Gezondheidswinst door leefstijl:
Stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de burger Sessievoorzitter: dr. A.J. van der Beek, EMGO-instituut VUMC Drie inleiders presenteren een case:
1. M. Gramser, programmamanager preventie & gezondheid BD&I, VGZ 2. Mw. dr. H.A.H. Kaasjager, internist, vasculaire polikliniek Alysis Zorggroep 3. Ir. B. Breedveld, hoofd team Kennis, Voedingscentrum Na de inleiding discussiëren de deelnemers in subgroepen over de gepresenteerde cases, onder andere over de vraag hoe een arts de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt voor de eigen gezondheid kan stimuleren. De uitkomsten van de discussies worden plenair besproken en vervolgens zal prof. dr. M. Trappenburg vanuit het patiëntenperspectief haar visie geven op de discussies en uitkomsten. Sessie 3:
Gezondheidswinst door samenwerken.
Primaire preventie door (samenwerking van), gemeenten GGD-en, eerste- en tweedelijns gezondheidszorg. Sessievoorzitter: dr. L. Wigersma, arts, directeur beleid KNMG

Inleiders:
1. vertegenwoordiger van de GGD Den Haag over het project 'Bewegen op recept ' 2. drs. E.C. Ruland, adjunct-directeur van het NIGZ en voorheen projectleider van 'Hartslag Limburg', over het project 'Hartslag Limburg'. Na de inleiding discussiëren de deelnemers over de gepresenteerde projecten. Welke elementen (inhoudelijk en randvoorwaardelijk) maakten de projecten tot een succes? Wat kunnen de KNMG en haar leden hiervan leren en welke activiteiten moeten zij gaan ondernemen om preventie te bevorderen? Mw. drs. J. Bijlsma, jeugdarts, zal een reactie geven namens de Koepel voor Artsen voor Maatschappij en Gezondheid en prof.dr. N.S. Klazinga, voorzitter, reageert namens de Nederlandse Public Health Federatie. Voor actuele informatie over het symposium op 2 juni en andere KNMG-symposia kunt u kijken op www.knmg.nl/symposia.

Laatst gewijzigd: 06-04-2005