Gemeente Breda

Middeleeuwse Tolbrugpoort blootgelegd in Breda

Opgraving_Tolbrugpoort_gr.jpg

Tijdens archeologisch onderzoek zijn deze week de resten bloot gelegd van de 14e eeuwse Tolbrugpoort aan het einde van de Tolbrugstraat in het centrum van Breda. De opgravingen zijn gedaan tijdens voorbereidende werkzaamheden voor het uitgraven van de Nieuwe Mark.

Uitgangspunt daarbij is het terugbrengen van het water in de stad door de oude rivierloop van de Mark weer open te leggen.

De toegangspoort is gevonden bij het aanleggen van een diepe drainagebuis van de Vismarkt via de Tolbrug naar de Nieuwe Weg. Het gaat om flinke muurfundamenten van een poortgebouw, waar de oude middeleeuwse keienweg doorheen liep. Naast het vierkante poortgebouw zijn aan twee zijden de restanten van de ronde poortwangen die hier in het straatbeeld waren gemarkeerd deels zichtbaar.

De doorgang door de poort is slechts drie meter breed. Op sommige plaatsen blijkt de poort op slechts dertig centimeter onder straatniveau nog vrij intact aanwezig. Ondanks verstoringen als gevolg van eerdere riool- en leidingaanleg zijn enkele bouwfasen te onderscheiden in het poortgebouw. De oudste fase hangt waarschijnlijk samen met de bouw van de stadsmuur in de 14e eeuw, kort na 1384. Het is overigens niet uit te sluiten dat de poort al functioneerde voordat de stadsmuur aan de westzijde gereed was. In 1546 werd het poortgebouw flink gerestaureerd, waardoor deze een heel ander uiterlijk kreeg dan zijn middeleeuwse voorganger. Het poortgebouw blijft dus nog een tijd voortbestaan, wat opmerkelijk te noemen is omdat de middeleeuwse stadsmuren toen al gesloopt waren. De functie die de poort in die tijd had is op dit moment niet bekend.

Tot 1941 vormde de rivier de Mark de westelijke begrenzing van de oude middeleeuwse binnenstad van Breda. De belangrijkste toegangsweg tot de stad was de Haagdijk. Over de Tolbrug en via de Tolbrugpoort kwamen bezoekers de stad in. Het is op deze historische plek dat al in de 12e eeuw door de heren van Breda tolgeld werd geïnd bij de langsvarende scheepsvrachten.
In de 14e eeuw kreeg de stad een stenen stadsmuur. Onderdeel daarvan was de stadspoort bij de Tolbrug aan de westzijde van de stad. Halverwege de 16e eeuw, tijdens de aanleg van de nieuwe vestingwerken rondom Breda, werd de poort aanmerkelijk veranderd.

Al in de zeventiger jaren werden hier bij archeologisch onderzoek door vrijwilligers delen van de poort en verschillende bruggenhoofden van de brug blootgelegd, omdat toen dwars door de oude fundamenten heen een riool werd aangelegd. De zuidelijke toren van het poortgebouw is nog zichtbaar in de kelder van het pand dat bekend staat als Op de Trapkes.

Opgraving_Tolbrugpoort2_gr.jpg

Om de middeleeuwse muren voor de toekomst te behouden, worden de oude fundamenten zoveel mogelijk ontzien bij de aanleg van de drainage, die nodig is voor de afvoer van overtollig water in de binnenstad. Ook de noodzakelijke nieuwe ondergrondse infrastructuur, kabels en leidingen, heeft geen schadelijke gevolgen voor het opmerkelijk goed bewaard gebleven fundament.

Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van de vakdirectie Cultuur van de gemeente Breda en vindt uit praktisch oogpunt gelijktijdig plaats met de aanleg van de drainage. De onderzoekslocatie ligt aan het einde van de Tolbrugstraat op de kruising met de Haven en de Nieuwstraat. Omdat het onderzoeksterrein vlak naast de openbare weg ligt, zijn de middeleeuwse muurfundamenten goed zichtbaar en is er vanuit het publiek veel belangstelling.

Breda, 2 juni 2005