Gemeente Rotterdam

Nr. 95
2 juni 2005

Rotterdam dringt aan op oplossing voor knellende luchtkwaliteitsnormen

Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is het noodzakelijk dat gemeenten meer middelen en mogelijkheden ter beschikking krijgen dan nu het geval is. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders deze week in reactie op het ontwerpbesluit Luchtkwaliteit van het ministerie van VROM. Het College is van mening dat het ontwerpbesluit onvoldoende oplossing biedt voor de dreigende stop op ruimtelijke ontwikkelingen in de stad als gevolg van de Europese luchtkwaliteitsnormen.

In een brief aan staatssecretaris Van Geel stelt het College dat het ontwerpbesluit Luchtkwaliteit onvoldoende duidelijkheid geeft over hoe met woningbouw en luchtkwaliteit omgegaan moet worden. Op dit moment wordt de norm voor fijn stof in heel Rotterdam en het grootste deel van Nederland overschreden. Daarmee verkeren vele bouwplannen in onzekerheid. Ieder nieuw gebouw en bedrijf, en elke weg genereert immers extra verkeer en heeft daarmee invloed op de luchtkwaliteit. Bouwinitiatieven in de omgeving van drukke wegen worden met de strikte toetsing van de Raad van State onzeker. Begin april is duidelijk geworden dat een soepele interpretatie van wetgeving rond luchtkwaliteit voorlopig van de baan is, waarmee de urgentie verder is opgelopen.

Indien geen oplossong gevonden wordt, vreest het College een totale stop op ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw, infraprojecten, kantoren en bedrijventerreinen. De te starre uitleg van de luchtkwaliteitsnormen kan op termijn verstrekkende gevolgen hebben voor de sociale en economische ontwikkeling van Rotterdam. Het College vraagt de staatssecretaris het ontwerpbesluit aan te passen en gezamenlijk aan een oplossing te werken zodat op een weloverwogen en verstandige manier verder gegaan kan worden met de verbetering van de luchtkwaliteit en de sociale en economische ontwikkeling van de stad.

Sinds 2001 is in Nederland het Besluit luchtkwaliteit van kracht, een uitvoering van een Europese richtlijn voor luchtkwaliteit. In het Besluit luchtkwaliteit is onder meer bepaald dat gemeenten en provincies de lokale luchtkwaliteit in kaart moeten brengen. Als blijkt dat bepaalde waarden uit het besluit zijn overschreden of naar verwachting de grenswaarden in 2010 gaan overschrijden dan moeten er maatregelen worden getroffen. Tevens stelt het besluit dat er geen nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden mogen bijkomen. Het Rijk is verantwoordelijk gesteld voor de aanpak van fijn stof en de gemeenten dienen plannen te ontwikkelen voor de aanpak van overschrijdingen van de grenswaarden voor stikstofdioxide. In de toetsing gaat de Raad van State er echter wel van uit dat alle overheden de grenswaarden voor fijn stof in acht nemen.

noot voor de redactie/