Persbericht
Amsterdam, 2 juni 2005
Bagels & Beans opent vestiging op Waterlooplein Amsterdam
Broodje-met-gat op vlooienmarkt
Amsterdam - Een bezoekje aan de wereldberoemde vlooienmarkt op het Waterlooplein wordt nóg leuker. Donderdag 2 juni opent onderneemster Ilse Vlassak er namelijk een vestiging van Bagels & Beans, waar bezoekers na het snuisteren en marchanderen even op adem kunnen komen onder het genot van een versbelegde warme bagel.
De vestiging van Bagels & Beans komt op de hoek van het stadhuis. Om precies te zijn op de hoek Waterlooplein / Zwanenburgwal, direct aan de Waterloopleinmarkt dus. De joodse historie ligt in dit deel van Amsterdam voor het oprapen. En de bagel hoort daar helemaal thuis. Volgens de overlevering was het namelijk een joodse bakker in Oostenrijk die voor het eerst bagels bakte. Hij wilde de koning van Polen bedanken toen deze de Oostenrijkers bevrijdde uit de handen van de Turken. De bagel dankt zijn naam aan het feit dat de broodjes de vorm hadden van een stijgbeugel (Bügel in het Duits).Later exporteerden joodse emigranten de broodjes naar Amerika. Logisch dus dat veel mensen bij bagels aan Amerika denken. Bagels & Beans heeft echter juist een heel mediterrane uitstraling. Een bewuste keuze: "We vinden drie dingen heel belangrijk," zegt Vlassak, "de kwaliteit van onze producten, de persoonlijke benadering van onze klanten en de rustgevende uitstraling van onze winkels."
De populairiteit van Bagels & Beans neemt in hoog tempo toe. De vestiging aan het Waterlooplein is alweer de 8e in Amsterdam. Eigenaar Ilse Vlassak heeft daar wel een verklaring voor: "Bagels zijn lekker én gezond. En je kunt ze naar keuze hartig of zoet beleggen. Daardoor is er voor iedereen een lekkere combinatie te vinden. Daarnaast schenken we spetterverse vruchtensappen en organische koffie die we rechtstreeks inkopen bij 'onze eigen' koffieplantage in Panama." Meer informatie is te vinden op