Vereniging Nederlandse Gemeenten

VERIFICATIEPROCES LIGT STIL, GEMEENTEN WILLEN CONTROLEREN

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de 4 grote steden (G-4) en de NVVB (Ned. Vereniging voor Burgerzaken) vragen in een gezamenlijke brief aan de desbetreffende ministeries om snel stappen te ondernemen om het momenteel stilliggende verificatieproces van buitenlandse documenten weer vlot te trekken. Tevens dringen zij met klem aan om voor de lange termijn te komen tot een nieuw en solide verificatie- en legalisatiebeleid. Hiertoe wordt een pilot gestart met de G-4 zoals de NvvB vorige week in een persbericht heeft aangekondigd.

De minister van Buitenlandse Zaken heeft eind september 2004 de aanwijzing probleemlanden ingetrokken. Buitenlandse huwelijks- en geboorteakten uit deze probleemlanden worden nu alleen nog gelegaliseerd en niet meer (inhoudelijk) geverifieerd. Het gevolg is dat grote aantallen akten, die in het verleden werden geweigerd, nu alsnog worden aangeboden. Ook worden er nieuwe akten opgemaakt, waarin vermoedelijk onjuiste gegevens staan. Dit werkt documentfraude in de hand. Door het bewust verstrekken van onjuiste persoonsgegevens kan zo een bepaald rechtsgevolg mogelijk worden gemaakt (bijv. huwelijk, naturalisatie, kinderbijslag, gezinshereniging).

Voor de zgn. probleemlanden (Ghana, Nigeria, India, Pakistan en de Dominicaanse Republiek) gold het beleid dat diplomatieke vertegenwoordigingen alle documenten uit die landen inhoudelijk controleerden (verificatie). Vervolgens werden deze documenten al dan niet gelegaliseerd (vaststelling van de bevoegdheid van de autoriteit, die het document heeft afgegeven).

Veel gemeenten hebben ervoor gekozen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daartoe accepteren zij momenteel geen akten uit de voormalige probleemlanden. Dit in afwachting van het door het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer aangekondigde beleid. Zij raden de minister met klem aan om snel maatregelen te nemen. Gemeenten worden nu gedwongen om binnen redelijke termijn besluiten te nemen, waardoor veel documenten, die als hoogst onbetrouwbaar worden beschouwd, toch moeten worden geaccepteerd.

Berichten in de media als Uitkeringsfraude voor immigrant kinderspel, waarin wordt aangegeven dat buitenlandse huwelijks- en geboorteakten nauwelijks worden gecontroleerd door de bevolkingsregisters, vragen om een reactie van de gemeenten. Zij willen niets liever dan controleren! Voor een goede dienstverlening is de juistheid van de gegevens in gemeentelijke basisadministratie essentieel.

Den Haag, 2 juni 2005