Gemeente Drimmelen


Groenbeleidsplan

Drimmelen

in commissie

Met het Groenbeleidsplan wil de gemeenteraad sturing geven aan het groenbeleid voor de komende tien jaar. Het Groenbeleidsplan 2005-2015 is toegespitst op duurzaam kwaliteitsgroen op ecologische basis dat door planmatig werken ontwikkeld en in stand gehouden kan worden. Het Groenbeleidsplan is primair gericht op het groen in de straat en op groenconcentraties nabij de woonomgeving (stedelijk gebied). De gemeentelijke polderwegen behoren eveneens tot het onderwerp (landelijk gebied). De nota gaat niet in op sportparken, begraafplaatsen en speelterreinen.

inrichting en beheer
In het groenbeleidsplan worden zowel inrichtingsaspecten (ontwerp) als beheer beschreven. Het groenbeleidsplan moet als raamwerk worden gezien dat op hoofdlijnen inhoud geeft aan het groenbeleid voor de langere termijn. Het is daarmee een afstemmingskader voor de andere gemeentelijke groenplannen. Het groenbeleidsplan geeft vooral de maatschappelijke en financiële kaders voor inrichting en beheer van groen. De ruimtelijke samenhang van het groen dient beschreven te worden in groenstructuurplannen.

Voor de kernen Terheijden en Wagenberg is op 3 maart 2005 een groenstructuurplan vastgesteld door de raad met als titel "Tussen Traditie en Vernieuwing". Hierin staat op hoofdlijnen aangegeven in welke richting de groenstructuur in Terheijden en Wagenberg kan worden ontwikkeld. Voor Made en Drimmelen was in eerdere instantie al een groenstructuurplan gemaakt met de titel "Groenstructuurplan Made, natuurlijk doen!" Een groenstructuurplan voor Hooge en Lage Zwaluwe is in ontwikkeling en zal halverwege 2005 behandeld kunnen worden.

doelstelling
De doelstelling van het beleid voor de planperiode is het instandhouden en waar noodzakelijk op basis van het groenbeleidsplan omvormen van de groenvoorzieningen. Bij het beheren van het groen wordt de kwaliteit en kwantiteit van het groen verbeterd en vindt zo min mogelijk milieubelasting plaats. Het groenbeheer is naast optimalisering van ecologische waarde gericht op verbetering van de functionaliteit of representativiteit van de groenvoorziening. Daarbij wordt gestreefd naar beter en efficiënter (goedkoper) te onderhouden groen, waardoor de indruk van een buurt sterk verbetert.

commissie
Het Groenbeleidsplan wordt behandeld in de commissie Grondgebiedzaken van 7 juni. U kunt het ontwerp- plan inzien via de raadsgriffie (tel. 0162- 690203 of 690202).


----------
renovatie groenvoorzieningen Wilgenstraat en Zwanenstrek, Terheijden Een aantal plantvakken in deze omgeving is sterk verouderd en dient hoog nodig gerenoveerd te worden. Op plekken staan de bomen zo kort op elkaar dat ze elkaar beconcurreren waardoor de bomen op den duur gevaar op gaan leveren voor de omgeving (uitwaai van takken of breuk). Gelijktijdig wordt ook de onderbeplanting opgeknapt.

Het gaat om de volgende plekken:


* Groenstrook bij Zwanenstrek 24 t/m 32.
Deze groenstrook wordt als eerste van deze projecten aangepakt,maar is al eerder in een apart krantenbericht beschreven.


* Groenstrook tegenover Zwanenstrek 8 t/m 22 (naast Heulstraat 1 en Wilgenstraat 19). De 10 Linden die hier in het verleden zijn gezet, staan veel te kort op elkaar. Ze krijgen niet de gelegenheid om tot goede bomen uit te groeien en de kans bestaat dat ze elkaar gaan beschadigen. Om en om zal er een boom uit moeten, we houden er 5 over. De onderbeplanting van coniferen willen we vervangen door een bodembedekker, een lage Sneeuwbes (Symphoricarpus chen. "Hancock"), hoog tussen 0,50 - 0,75.m'.


* Groenstrook voor Zwanenstrek 3 t/m 9.
Hier staan 16 Bolacacia's van een zéér slechte kwaliteit. Het voorstel is om die allemaal te verwijderen en op het gazon 2 esdoorns (Acer campestre), hoog 10 tot 15 m', te zetten die daar goed kunnen uitgroeien en daardoor prachtig tot hun recht zullen komen. In de rand langs het parkeervak komt een Beukenhaag. In het zijvak dat aan de Wilgenstraat grenst wordt een bodembedekker in de vorm van Sneeuwbes (Symphoricarpus chen. "Hancock") gezet. Het gazon wordt bewerkt en waar nodig opnieuw ingezaaid.


* Groenstrook aan de zijkant van Zwanenstrek nr. 9 en Wilgenstraat nr. 18. Ter hoogte van het tussenliggende achterpad staan 3 grote Suikeresdoorns. Als we er hier niet 2 van wegnemen, dan zijn alle drie de esdoorns op termijn niet te handhaven. We kiezen daar de beste om te blijven. De plantvakken worden ingeboet met dezelfde planten als er staan.


* Groenstrook tegenover Wilgenstraat 8 t/m 18. In deze strook staan knotwilgen op onregelmatige afstand dicht op elkaar. Dit geeft een rommelig aanzicht. Als we er 5 rooien ontstaat een betere verdeling tussen de bomen en een fraaier aanblik. In het plantvak komt een onderbeplanting van Sneeuwbessen van dezelfde soort als elders in de buurt. Op de hoogte van huisnr. 8 en 10 in hetzelfde plantvak komt een blokhaag van Beuk in plaats van de huidige bielzenbak.


* Groenstroken naast Zeggelaan 7 en 9 in de Wilgenstraat. Ook hier staan knotwilgen op onregelmatige afstanden dicht opelkaar. In tegenstelling tot de verleende kapvergunning is het de bedoeling om de aanwezige Esdoorn te handhaven. In totaal worden 5 Wilgen gerooid. Daarmee is ook hier een regelmatigere verdeling van de bomen bereikt. Waar nu 2 betonnen plantenbakken staan komen blokhagen van Beuk. In de plantvakken komen Sneeuwbessen als lage beplanting, hoog ca. 1.00 m'.

uitvoering
Het is de bedoeling dat de uitvoering van bovengenoemde werkzaamheden aansluitend worden uitgevoerd na de herinrichting van Zwanenstrek Heulstraat. Wij hopen te starten net na Pasen.


----------
groenrenovatie Heidehof Made
De gemeente Drimmelen is in 2001 begonnen met het renoveren van diverse plantsoenen die versleten zijn, moeilijk en intensief te onderhouden of vanwege functieverandering niet meer voldoen. Eerder dit jaar is het noordelijk deel van de Heidehof in Made al gerenoveerd, Op dit moment heeft de rest van de Heidehof hoge prioriteit binnen de diverse renovatieplannen.

Samengevat komt het renovatievoorstel op het volgende neer:
* Bomen die dicht op elkaar staan en een slechte kwaliteit hebben worden gerooid en daar waar mogelijk vervangen. Daarbij is het uitgangspunt dat het openbaar groen ook op de lange termijn goed kan functioneren.
* Grove heesterbeplanting wordt vervangen door éénduidige en fijne heesterbeplanting zodat het openbaar groen een herkenbare uitstraling krijgt. Bij de soortkeuze is ook gelet op een beheersbaar onderhoudsniveau
* Het speelpleintje wordt in zijn geheel aangepast zodat dit weer een representatieve uitstraling krijgt.

informatie
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer J. Mandemakers van openbare werken. Hij is bereikbaar op nummer (0162) 690243, e-mail: jmandemakers@drimmelen.nl