Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Outing 'Deep Throat' illustreert belang bronnengeheim De anonieme topbron achter het Watergate-schandaal in het begin van de jaren '70 in de VS is niemand minder dan de toenmalige nummer 2 van het FBI, Mark Felt. Felt, 91 intussen, trad zelf uit de schaduw.

De journalisten van The Washington Post die indertijd het schandaal uitbrachten, bevestigden dat Felt hun fameuze 'Deep Throat' was. In 1974 moest Richard Nixon naar aanleiding van de onthullingen in de 'Post' ontslag nemen als president van de VS. Medewerkers van Nixon hadden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ingebroken in het hoofdkwartier van de Democratische Partij en er afluisterapparatuur geplaatst.

De outing van Felt bevestigt alleen maar het immense belang van een beschermd bronnengeheim voor journalisten. Met de berichtgeving in The Washington Post is toen een gigantisch geval van presidentieel machtsmisbruik aan het licht gebracht en gestraft. Overigens beschikten de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein ook nog over andere informanten die hun verhalen bevestigden.

Het journalistieke bronnengeheim wordt op dit ogenblik in de VS stevig onder vuur genomen door de regering-Bush. Die heeft het niet begrepen op enkele journalisten die 'alternatieve' informatiebronnen hebben aangeboord over de oorlog in Irak en de situatie in het Midden-Oosten in het algemeen.

In België keurde het parlement onlangs wel een stevige wet tot bescherming van de journalistieke bronnen goed, maar een Leuvense rechtsprofessor, Luc Lamine, tevens militant van het rechtsextremistische Vlaams Belang, oordeelde het aangewezen aan het Arbitragehof de vernietiging te vragen van deze wet (zie nieuwsbericht van 25 mei jl.).

(PD)

(02/06/2005)