FNV

Verzet tegen neoliberale samenwerking in Europa

Een belangrijk signaal dat Europa socialer moet worden. Dat is de reactie van de FNV op de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet. De burgers verzetten zich tegen een neoliberale invulling van de Europese samenwerking, meent de vakcentrale. "Daar ben ik erg blij mee", zegt voorzitter Agnes Jongerius. "Het bevestigt ons uitgangspunt: Europa is niet best belangrijk, maar: een sociaal Europa is cruciaal voor onze eigen toekomst. Europese regels hebben direct invloed op onze arbeidsrelaties, op onze loonkloof en ga zo maar door. En de noodzaak om daar informatie over te geven en met mensen te debatteren stopt niet na dit referendum."

Gezien de opkomst van 62 procent en de discussies van de afgelopen tijd was hett eerste landelijke referendum volgens Jongerius een groot succes. "Het bewijst dat het kan en het moet vaker gebeuren. Zo dwingt de Nederlandse overheid zichzelf om meer rekening te houden met de wensen en gevoelens van de burgers."

De uitslag is duidelijk. De kiezer heeft gesproken. En de meeste partijen in de Tweede Kamer hebben al gezegd dat ze de uitslag zullen overnemen. Jongerius: "Ik wil ze daarbij een belangrijke tip meegeven: sta ook eens stil bij wat hier achter zit. Steek eens de hand in eigen boezem, en vraag je af in hoeverre je eigen arrogantie juist deze uitslag mee heeft opgeroepen."

Mensen houden er niet van om te worden behandeld als kleine kinderen, die 'we het nog eens een keer gaan uitleggen', weet de nieuwe FNV-voorzitter. Ministers die verkondigen dat het volk hiervoor te dom is, voeden alleen maar het wantrouwen.

Jongerius ziet een duidelijke parallel met de vakbondsacties van vorig jaar. Het was precies dezelfde houding waardoor de opkomst op het Museumplein zo hoog werd. De politiek moet zich extra inspannen om het vertrouwen van de burger terug te winnen. Dat kan alleen maar door de burger te laten merken dat men hem serieus neemt en naar hem of haar wil luisteren.

De FNV heeft formeel geen stemadvies gegeven, maar wel uitgedragen dat deze Grondwet op sociaal-economisch gebied een stap vooruit betekent. Daarbij heeft ze benadrukt dat een sociaal Europa vooral moet ontstaan in de praktijk.

De FNV vraagt de regering zich bij het opstellen van het Nationaal Actieplan Lissabon rekenschap te geven van dit signaal, van deze roep om een sociaal Europa. Dat ze de Nederlandse inbreng niet alleen zal focussen op de interne marktstrategie en economische groei. Maar juist op meer en betere banen, sociale cohesie en armoede bestrijding.

De FNV verwacht dat de politieke partijen - de voorstanders én de tegenstanders - deze oproep actief op zullen pakken. Om zo invulling te blijven geven aan een hoog niveau van sociale zekerheid met meer en betere banen voor iedereen. Dat is het Nederlandse sociale gezicht, dat is een sociaal Europa.