Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 31 mei 2005
Betreft: Bestemmingsplan Weerselose Markt

BESTEMMINGSPLAN WEERSELOSE MARKT GOEDGEKEURD

Gedeputeerde staten van Overijssel hebben het bestemmingsplan Weerselose Markt goedgekeurd. Hierdoor is voor deze particuliere markt en zijn omgeving een adequate planologische regeling ontstaan. Het bestemmingsplan voorziet in de inpassing van de huidige activiteiten, inrichting en bebouwing van de Weerselose Markt aan de Bornsestraat in Weerselo. Het plan voorziet tevens in een ontwikkelingsregeling om een kwaliteitsverbetering van het marktterrein en de bijbehorende voorzieningen mogelijk te maken.

Toelichting:
Sedert begin jaren zeventig organiseert de familie Busscher op een terrein aan de Bornsestraat nabij het Stift in Weerselo een antiek-/weekmarkt. Deze markt trekt het hele jaar door een groot aantal bezoekers. Het marktterrein en de omgeving daarvan hebben een lange voorgeschiedenis. Met name de planologische inpassing heeft in deze lang geduurd. Aan eerdere door de gemeente voorgestelde planwijziging is door gedeputeerde staten goedkeuring onthouden.

In de directe omgeving van dit marktterrein bevinden zich een agrarisch bedrijf, een Agro-service bedrijf, een zand- en grindhandel en een garagebedrijf. Het marktterrein staat ook onder de invloedsfeer van het beschermde dorpsgezicht "het Stift". Deze omgevingsfactoren en de meest gewenste opzet en indeling van de verschillende marktfuncties (markt sec en parkeren) hebben in het verleden de planologische inpassing van de Weerselose Markt bemoeilijkt.

In juni 2001 is een convenant gesloten tussen de markteigenaren, de gemeente en de omwonenden. Onderdeel van dit convenant was een ruimtelijke regeling voor de Weerselose Markt. Het bestemmingsplan dat hieruit volgt is op 16 december 2004 vastgesteld door de gemeenteraad en op 24 mei 2005 heeft het college van GS besloten het plan goed te keuren.

Het nieuwe bestemmingsplan maakt verschillende aanpassingen aan het marktterrein en de omliggende parkeerterreinen mogelijk. Hierdoor kan overlast richting omgeving en de landschappelijke inpassing van het terrein worden verbeterd. Deze maatregelen liggen overigens ook vast in het convenant. Het goedgekeurde plan maakt het mogelijk de markt aan te passen aan de eisen van deze tijd.

Direct naast het marktterrein ligt het autobedrijf van de heer Krabbe. In verband met nieuwe wetgeving inzake veiligheid heeft veiligheid bijzondere aandacht gekregen in het goedkeuringstraject. GS heeft de gemeente gevraagd nog eens goed te kijken naar enkele veiligheidsaspecten die hiermee samenhangen, waaronder de aanwezigheid van een LPG-vulpunt.

In verband met dit vulpunt is het met GS overeengekomen dat binnen 1 jaar na goedkeuring het bestemmingsplan door middel van een planwijziging geheel in overeenstemming wordt gebracht met de regels op het gebied van externe veiligheid. Concreet betekent dat, dat het LPG-vulpunt, het reservoir, de afleverzuil en de bijbehorende risicocontouren worden vastgelegd in het bestemmingsplan. Ook de maximaal toegestane LPG-doorzet in m3 per jaar, zoals aangegeven in de milieuvergunning, zal planologisch worden geregeld. Tevens zullen de ruimtelijke consequenties van de op te stellen gebruiksvergunning/rampenbestrijdingsplan, zoals vluchtwegen, in het plan worden meegenomen.

De gemeente is uiteraard zeer verheugd, dat de Weerselose Markt na vele jaren eindelijk een adequate planologisch regeling kent.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: wethouder A.M.B. Mentink, tel. 0541 - 854107

of

Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330

Cc:
Webmaster, raadsleden, college van B&W, secretaris, medewerkers


---- --