CDA


02-06-05
CDA: Rustdag houdt Utrecht leefbaar en bewoonbaar

Tot genoegen kan het CDA-Utrecht constateren dat de overgrote meerderheid van de Utrechtse kiezers heeft gekozen tégen uitbreiding van de koopzondagen.

Het CDA heeft reeds bij het samenstellen van het coalitieprogramma aangegeven dat dit geen goede weg is. Het is goed dat de kiezers in Utrecht overduidelijk een zelfde keuze maken voor behoud van wat hen dierbaar is: de rust op één dag van de week.

Om onze visie kracht bij te zetten heeft het CDA vele tegenstanders weten te verenigen in de gelegenheidsgroep Stem tegen uitbreiding koopzondagen". Het heeft ons genoegen gedaan samen te kunnen werken met andere groepen in de samenleving: kerken, milieugroepen, ondernemers- én werknemersorganisaties en ook andere politieke partijen zoals de Christen-Unie en de Socialistische Partij. Dit breed gedragen front met een grote achterban is duidelijk geworden in de uitkomst van dit referendum.

Dirk Schuurman, fractievoorzitter CDA Utrecht: 'Het was voor ons van meet af aan duidelijk dat er géén referendum nodig was. Naar onze mening had het geld beter besteed kunnen worden aan andere onderwerpen, zoals het structureel versterken van de locale democratie.' Het CDA denkt dan hierbij aan het vergroten van de wijkleefbaarheidsbudgetten en het vergroten van de pot voor het Recht van Initiatief waar burgers en organisaties in onze stad een beroep op kunnen doen.

Terugkijkend op dit referendum heeft de VVD duidelijk aan de verkeerde punten aandacht besteed. De rol van de gemeente met betrekking tot voorlichting en zeker de openlijke steun voor de omkopingspraktijken van de Gamma zullen nader moeten worden uitgezocht.

Het is duidelijk dat de Gemeenteraad in juni niet akkoord kan gaan met enige uitbreiding van de koopzondagen. Utrecht kiest voor een gezellige koopstad waar véél te doen is, maar één dag in de week zullen de kopers de ruimte laten voor andere activiteiten in de stad. Het CDA is blij dat rust op zijn tijd mogelijk blijft.

Dirk Schuurman: 'De massale tegenstem tegen uitbreiding geeft aan dat deze rust bijzonder belangrijk is om de binnenstad leefbaar en bewoonbaar te houden.'