Bve Raad



Bve Raad positief over voorstellen MKB-Nederland

Persbericht Bve Raad 01-06-2005

De Bve Raad, de brancheorganisatie van onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is positief over de voorstellen van MKB-Nederland voor verbetering van het beroepsonderwijs. De Bve Raad deelt het streven van het midden- en kleinbedrijf om te komen tot beroepsonderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt. Op dit moment wordt gewerkt aan vernieuwing van het beroepsonderwijs om die aansluiting te verbeteren. In het geplande bestuurlijk overleg met MKB-Nederland zal de Bve Raad hierover verdere afspraken maken.

Benchmark
Volgens MKB-Nederland moeten de prestaties van het beroepsonderwijs omhoog om ervoor te zorgen dat de uitstroom van ouderen op de arbeidsmarkt voldoende wordt gecompenseerd door instroom van jongeren uit het beroepsonderwijs. Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, werkt het mbo op dit moment aan de invoering van competentiegericht onderwijs. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven. Doel van deze onderwijsvernieuwing is deelnemers zo op te leiden dat hun kennis en vaardigheden beter aansluiten op wat de arbeidsmarkt van hen vraagt. Ook werkt het beroepsonderwijs aan de ontwikkeling van een benchmark, waarin de prestaties van de onderwijsinstellingen beter zichtbaar worden en onderling vergelijkbaar zijn. Dit gebeurt in afstemming met het ministerie van OCW. Daarmee wordt invulling gegeven aan de wens van het mkb om beter inzicht te geven in de prestaties van de onderwijsinstellingen.

Professionalisering
MKB-Nederland bepleit verder het versterken van de inzetbaarheid en scholing van werkenden. De Bve Raad onderschrijft dit pleidooi. Een belangrijk deel van de reguliere onderwijsactiviteiten in het beroepsonderwijs is gericht op verdere professionalisering van werknemers. Dit gebeurt onder meer in het kader van Europese afspraken over een leven lang leren, als middel om de kwaliteit van medewerkers te verhogen en daarmee hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten en uitval te voorkomen. De handreiking van het mkb om gezamenlijk te werken aan uitbreiding van deze activiteiten neemt het beroepsonderwijs graag aan.

Stageplaatsen
Aan het beroepsonderwijs nemen bijna 635.000 mensen deel. Zon 455.000 van hen volgen een middelbare beroepsopleiding. Een belangrijk kenmerk van het beroepsonderwijs is werkend leren. Sinds 2000 is een toename te zien van het aantal deelnemers aan de zogenoemde bol-opleidingen, de beroepsopleidende leerweg in het mbo waarbij het accent op de theorie ligt. Als gevolg van de economische recessie zijn deelnemers aan het beroepsonderwijs meer geneigd te kiezen voor deze opleidingen. Om te kunnen starten met een zogenoemde bbl-opleiding, de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo waarbij het accent op de praktijk ligt, is bovendien een plaats in een leerbedrijf vereist. Hoewel verreweg de meeste deelnemers erin slagen een stageplaats te vinden, is er op dit moment een tekort van 8.000 stageplaatsen. De Bve Raad steunt dan ook de voorstellen van MKB-Nederland om het beschikbaar stellen van stageplaatsen voor werkgevers fiscaal aantrekkelijker te maken.