Productschap Margarine



01.06.2005

Het Europees Parlement ziet af van voedingsprofielen op basis van nutriënten

Het Europees Parlement heeft vorige week tijdens de tweede plenaire sessie over het wetsvoorstel voor het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims opnieuw ingestemd met het verwijderen van artikel 4 inzake voedingsprofielen. Ook hoeven bedrijven in de toekomst geen autorisatie aan te vragen voor het gebruiken van een claim, maar kan volstaan worden met een notificatie vóór gebruik, aldus het Parlement.

Het aangepaste voorstel, dat uiteindelijk werd aangenomen door een grote meerderheid van het parlement, verschilt op essentiële punten van het voorstel van de Europese Commissie. Opnieuw stemde het parlement in met het aanpassen van het wetsvoorstel door enkele artikelen uit het voorstel te verwerpen, waaronder artikel 4 met betrekking tot de invoering van voedingsprofielen. Het Parlement geeft hierbij aan dat de voedingsprofielen in het voorstel te beperkend zijn voor het voeren van claims. Hiermee volgt men de argumentatie van de levensmiddelenindustrie dat er geen 'goede' en 'slechte' producten bestaan, maar dat het gaat om het gehele voedingspatroon. Het Parlement wil een meer positieve benadering van de voedingsprofielen waarbij gekeken wordt naar de algehele samenstelling van het levensmiddel in plaats van enkel te kijken naar bepaalde nutriënten, zoals totaal vet, verzadigde vetzuren, transvetzuren, suikers en zout/natrium.

Ook het autorisatiesysteem dat werd voorgesteld door de Commissie kon tijdens de tweede stemming niet op steun van het Parlement rekenen. Het Parlement vervangt deze door een notificatieprocedure. Dit betekent dat gezondheidsclaims enkel aangemeld hoeven te worden, waarna de Europese Commissie eventueel bezwaar kan maken. Bij bezwaar zal de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid worden verzocht advies uit te brengen over de overeenstemming tussen het gebruik van de claim en de onderhavige verordening.

Zoals tevens tijdens de eerste parlementaire stemming bleek wil het Parlement, in tegenstelling tot de Europese Commissie, geen verbod op het gebruik van claims met betrekking tot gewichtsvermindering of
-beheersing, wanneer deze wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. Dit geldt eveneens voor claims waarin wordt verwezen naar het advies van artsen of andere gezondheidswerkers of hun beroepsverenigingen. Het Parlement verbiedt wel expliciet het gebruik van claims gericht op kinderen.

Het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims dient volgens het Parlement samen te gaan met een verplichte voedingswaardedeclaratie op het etiket zowel per 100 gram of 100 ml, als per verpakking of portie. Daarnaast dient ook de bijdrage die wordt geleverd door het product in relatie tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die stof te worden vermeld.

Op 3 juni a.s. zal de Raad zich over het voorstel buigen. Wanneer de Raad voorstander blijkt van invoering van de voedingsprofielen zal het Parlement zich nogmaals over het voorstel moeten beraden om uiteindelijk overeenstemming te kunnen bereiken.

Voor meer informatie over dit onderwerp vindt u hier het goedgekeurde verslag over het voorstel van het Europees parlement.