APK voor woninginstallaties een goed idee
Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van USP Marketing Consultancy (mei 2005). 71% Van de Nederlanders vindt een APK-keuring voor woninginstallaties een goed idee vindt. 52% vindt een verplichte keuring een goed idee. UNETO-VNI is blij met die uitkomst. Toch lijkt de Tweede Kamer er niet aan te willen: géén gebouwgebonden dossier; géén APK voor woninginstallaties.
'Te véél administratieve rompslomp', zo beargumenteert de Tweede Kamer haar standpunt. Zij vindt dat de burger zélf verantwoordelijk is. Onze volksvertegenwoordigers vinden het kennelijk niet nodig om klanten van 'huisjesmelkers' met een slechte onderhandelingspositie, onwetende burgers, en onbezonnen klussers en niet te vergeten hun huis- en buurtgenoten, te beschermen tegen de veiligheidsrisico's in huis, zoals mogelijke gaslekken, de vorming van koolmonoxide en slecht functionerende aardlekschakelaars.
Verplichte keuring risicowoningen
Eerder deze maand pleitte minister Dekker van VROM al voor een verplichte keuring van 300 duizend risicowoningen. De Nederlandse bevolking staat daar dus niet afwijzend tegenover. UNETO-VNI vindt dat zij de terecht bezorgde burgers de mogelijkheid moet bieden een gecertificeerde inspecteur in te schakelen voor zo'n veiligheidskeuring. De installatiebranche is in maart van dit jaar al begonnen met het opleiden van inspecteurs voor het keuren van woningen op veiligheid (Vt Keur/APK-W). Zij heeft een keuringsmethode en een beoordelingsrichtlijn ontwikkeld en inmiddels honderd inspecteurs opgeleid. De keuring kan makkelijk gecombineerd worden met de in 2006 verplichte keuring van de energieprestatie van gebouwen (EPBD), of met de jaarlijkse keuring van de cv-ketel. Zo kan administratieve lastenverzwaring worden vermeden en kunnen de kosten worden beperkt.
////einde persbericht////