Gemeente Enschede

Doorstart Stichting Veiligheidszorg Twente

donderdag 02-06-2005

Stichting Veiligheidszorg Twente (SVT), uitvoerder van de stadswachtactiviteiten in Hengelo en Enschede, maakt een doorstart per
1 september 2005 voor een periode van tenminste twee jaar. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen SVT en de gemeenten Hengelo en Enschede. De afspraken tussen SVT, de gemeente Hengelo en de gemeente Enschede zijn vastgelegd in een convenant, dat gisteren door de partijen is ondertekend. Namens de Stichting Veiligheidszorg Twente werd het convenant ondertekend door de heer W. van Egmond (directeur) en de heer J.J. van Overbeeke (voorzitter Raad van Toezicht). Namens de gemeente Hengelo ondertekende wethouder B. Otten, namens de gemeente Enschede wethouder T.H.D. de Weger.

In het convenant zijn voorts de volgende afspraken vastgelegd:
* De stadswachtteams worden kleiner van omvang. In Enschede zullen vanaf september 48 stadswachten werken. Dat zijn er 20 minder dan het huidige aantal van 68. In Hengelo blijven 20 stadswachten actief binnen de SVT en daarnaast zal er door er de Stichting Werken in Midden Twente (SWIMT) een inspanningsverplichting worden geleverd om 11 gesubsidieerde arbeidskrachten in toezichthoudende functies in Hengelo te herplaatsen.

* Voor de medewerkers die niet in dienst kunnen blijven, wordt door SVT een sociaal plan opgesteld. Daarvoor stellen de gemeente Hengelo en de gemeente Enschede geld beschikbaar. Van de medewerkers die wèl in dienst kunnen blijven, wordt een persoonlijke bijdrage verlangd. In het convenant is overeengekomen dat het loon van medewerkers van SVT, die meer dan 110% van het minimumloon verdienen, niet meer stijgt en dat onregelmatig werken alleen nog in tijd wordt gecompenseerd.

* De SVT gaat meer opdrachten van derde partijen verwerven, ter ondersteuning van het streven naar zo regulier mogelijk werken. Te denken valt bijvoorbeeld aan woningcorporaties die nu al af en toe de SVT inschakelen. Over 2 jaar dient 30% van de loonkosten van de stadswachten op deze manier verdiend worden.
* Tenslotte zal SVT een bedrijfsplan opstellen voor de periode na 1 september 2007. De SVT heeft ideeën voor een leerwerkbedrijf, waarbij veiligheidszorg gekoppeld wordt met scholing en toeleiding naar de reguliere arbeidsmarkt. Het bedrijfsplan wordt medio volgend jaar gepresenteerd.

De afslanking van SVT is uiteraard pijnlijk voor de medewerkers die getroffen worden. De ingrijpende bezuinigingen die het Rijk in de afgelopen jaren heeft doorgevoerd op de budgetten voor gesubsidieerd werk, maakten de afslanking echter onvermijdelijk. De stadswachten die blijven, worden in samenwerking met de gemeenten en de politie, ingezet op aandachtsgebieden, waarop hun toegevoegde waarde uit een oogpunt van veiligheidszorg het grootst is.


---