Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

1 juni 2005

Grote behoefte aan particuliere middelen voor wetenschap en innovatie

Universiteitsfonds Limburg/SWOL viert veertigjarig bestaan op 2 juni 2005

Op donderdag 2 juni viert het Universiteitsfonds Limburg/SWOL haar veertigjarig bestaan met een minisymposium getiteld Van wie is de Universiteit Maastricht . Hoofdgast is Alexander Rinnooy Kan, lid van het bestuur van de ING Groep en lid van het Innovatieplatform.

Rinnooy Kan zal ingaan op het belang en de noodzaak om meer private financieringsbronnen aan te boren ter financiering van onze kenniseconomie. Bedrijven en universiteiten kunnen hier samen meer aan doen dan nu gebeurt. De meeste Nederlandse universiteiten hebben zich echter hierop nauwelijks ingesteld, noch qua organisatie, noch qua cultuur. Toch is het voor stimulering van het Nederlandse universitaire onderzoek en onderwijs van groot belang filantropisch geld, schenkingen, legaten, sponsoring en donaties te integreren in het universitaire beleid. In het rapport Geven voor Weten dat in april jl. door het Innovatieplatform is gepubliceerd, worden hiertoe enkele voorstellen gedaan.

Onder leiding van Bernard Hammelburg zal Alexander Rinnooy Kan, Jo Ritzen (UM), Prof.dr. Theo Schuyt (hoogleraar filantropie en sponsoring VU), Arnold Gratama van Andel (DSM) en Inge van den Boomen (alumnus UM) debatteren over de vraag of Nederland rijp is om te geven aan onderzoek en onderwijs en de wijze waarop dit kan worden gerealiseerd.

Het rapport Geven voor Weten sluit aan bij de nieuwe koers die het Universiteitsfonds Limburg onlangs heeft ingezet, het voeren van een actief fondsenwervingbeleid ten behoeve van onderwijs en onderzoek aan de UM en ter stimulering van de kenniseconomie in de regio Limburg.

Tijdens het symposium wordt tevens afscheid genomen van de huidige voorzitter van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, gouverneur Van Voorst tot Voorst.

Het minisymposium bij gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL vindt plaats op donderdag 2 juni 2005, aanvang 15.30 uur in de Aula van het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht.

Noot voor de pers:

Zie attachments voor achtergrondinformatie over het Universiteitsfonds Limburg/SWOL en een overzicht van het nieuwe bestuur. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dhr. Maurice Olivers (directeur Universiteitsfonds), tel. 043 388 4612 (, e-mail m.olivers@umbs.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 2127 5612.

Samenstelling nieuw bestuur Universiteitsfonds Limburg/SWOL

Het Universiteitsfonds Limburg heeft onlangs koers gezet om de maatschappelijke betekenis van de UM verder te versterken door actief donateurs en sponsoren te betrekken bij concrete nieuwe projecten die de maatschappelijke betekenis van de UM verder kunnen versterken. Dat heeft onder andere ook geresulteerd in een nieuwe bestuurssamenstelling per 1 juli aanstaande. Het Algemeen Bestuur van het Universiteitsfonds Limburg bestaat uit de volgende leden:

1. dhr. L. Frissen voorzitter (lid DB) gouverneur Provincie Limburg
2. dr ir J.M.M. Ritzen vice-voorzitter (lid DB) voorzitter College van Bestuur UM
3. dhr P.M.E. Thijssen penningmeester (lid DB) ING Bank, Districtsdirecteur Limburg
4. drs A.H.P. Gratama van Andel secretaris (lid DB) DSM/CFO
5. mr M.J.H.M. Tomlow lid Notarissen Tomlow & Zeestraten
6. dhr W. Vleugels lid Q-Park, Voorzitter Raad van Bestuur
7. dhr P.J.W.M. van de Voort RA lid Ernst & Young, Regiovoorzitter ZN
8. prof.dr A. Schols lid UM/FdG, hoogleraar voeding
9. prof.dr P. Eichholtz lid UM/FdEWB, hoogleraar vastgoed
10 mr J.J.B. van den Biggelaar lid alumnus FdR/BAS Legal
11 mr M. Barnas lid alumnus FdR/Shell
12 drs A. Netjes lid alumna FdCW/University College Maastricht
13. mr F.P.W.C. Perey lid alumnus FdR/ING bank
14 drs K.B. de Raad lid alumnus FdGW
15. drs J. Valks lid alumnus FdG /ArboUnie

Veertigjarig Universiteitsfonds Limburg/SWOL aan de basis van UM

Met de oprichting van het Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg (SWOL) veertig jaar geleden werd de basis gelegd voor universitair onderwijs in onze provincie, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de Universiteit Maastricht zoals we die nu kennen.

Initiatiefnemers Charles van Rooy, toenmalig commissaris van de koningin, en sociaaleconoom Wil Toonen, vonden het hoog tijd om het hoger onderwijs in Limburg, dat achterliep op de rest van Nederland (het zuiden ontbeerde universitair onderwijs), een stevige impuls te geven. De vakbonden zagen er echter weinig heil in: wat hadden arbeiders eraan? Maar toen in 1966 de eerste mijnen sloten (de laatste ging in 1974 dicht) en duizenden arbeidsplaatsen verdwenen, kwam de toekomst van de mijnwerkers en vooral die van hun kinderen ter discussie te staan. Studeren werd meer dan voorheen een optie. "Het SWOL werd een soort actiegroep. Er werden stickers uitgedeeld, er kwamen handtekeningenacties en via een huis-aan-huis-verkoop van tienduizenden bouwsteentjes werd de provincie gemobiliseerd om te strijden voor een universiteit. En die kwam er. In 1974 ging het onderwijs van start en in 1976 kreeg Limburg officieel haar universiteit.

Het SWOL heeft zich vervolgens in de vorm van het Universiteitsfonds Limburg actief beziggehouden met de uitbouw van de UM. Zo heeft het fonds verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van het onderzoek gestimuleerd, actief bijgedragen aan de financiering van de Faculteit der Cultuurwetenschappen en een impuls gegeven aan de internationalisering van de UM door ruim 3.500 UM-studenten en -onderzoekers in de gelegenheid te stellen ervaring op te doen aan een buitenlandse universiteit.

Het Universiteitsfonds Limburg heeft onlangs koers gezet om de maatschappelijke betekenis van de UM verder te versterken door actief donateurs en sponsoren te betrekken bij concrete nieuwe projecten die de maatschappelijke betekenis van de UM verder kunnen versterken. Een van die projecten is het Studiebeurzenfonds UM dat tot doel heeft meer talentvolle internationale studenten, vooral uit ´emerging economies´ aan te kunnen trekken. Doelstelling is om met ingang van het studiejaar 2006-2007 jaarlijks circa veertig beurzen te kunnen uitreiken. De kosten van een studiebeurs bedragen gemiddeld 10.000 euro. Inmiddels hebben zich al verschillende bedrijven waaronder Qpark, Vodafone, DSM, SABIC, ABP, Woonpunt, ING, Océ, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, LIOF, maar ook verschillende particulieren voor een of meerdere jaren aan het Studiebeurzenfonds verbonden.

Ook in de toekomst zal het Universiteitsfonds Limburg-SWOL zich weer stevig richten op het verwerven van donateurs en sponsors voor nieuw baanbrekend onderzoek en onderwijs dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de samenleving en in het bijzonder de regio Limburg.