FNV

Landbouwmissie naar China moet sociale rechten aanroeren

Naar aanleiding van een brief van FNV Bondgenoten zal minister Veerman (Landbouw) de vaak mensonterende situatie van werknemers in China aan de orde stellen. Vergezeld door een delegatie uit het bedrijfsleven vertrok de handelsmissie woensdag.

In China zijn zelfs de meest basale werknemersrechten niet gegarandeerd. Extreem lange werktijden, geen of nauwelijks vakantiedagen, zeer lage lonen en soms is zelfs dwangarbeid zijn aan de orde van de dag. Er is geen belangenbehartiging door het ontbreken van een vrije vakbeweging. Het meest schrijnend is de situatie in de vrijhandelszones. Hier worden de werknemers rechten het meest geschonden.

"Ik heb de minister gevraagd om behalve te praten over exportbevordering ook te informeren of en hoe Chinese partnerbedrijven zich houden aan de afspraken van de internationale arbeidsorganisatie ILO zoals geen kinderarbeid, een leefbaar loon en gezonde en veilige arbeidsomstandigheden", zegt vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk.

Van der Kolk wil van de Nederlandse deelnemers aan de missie weten in hoeverre zij zich, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, willen inzetten voor werknemersrechten zoals die zijn vastgelegd in de ILO-conventies.

Protest over de schrijnende situatie heeft in China verregaande gevolgen. Zo zit Zang Shanguang, vechter voor vakbondsrechten, sinds 1998 voor de tweede keer gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Amnesty International houdt een schrijfactie voor hem. De woonafdeling Volendam van FNV Bondgenoten droeg Zhang dit jaar voor voor de FNV Vakbondsrechtenprijs.