FNV

`Laat kortzichtige werkgevers meer in eigen jeugd investeren'

Het is "kortzichtig en hypocriet" van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf om te dreigen jaarlijks vijftigduizend buitenlandse werknemers naar Nederland te halen als de prestaties van het beroepsonderwijs en de inzet van de werknemers niet verbeteren. Zo reageert vakbondsbestuurder Jan Berghuis op het dreigement dat werkgeversorganisatie MKB Nederland woensdag wereldkundig maakte. Berghuis is eerste onderhandelaar in de metaal en techniek, de grootste mkb-sector en lid van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Momenteel zijn vijftigduizend werkzoekende jongeren bij CWI's ingeschreven. "Mijn ervaring is dat werkgevers nauwelijks bereid zijn concrete afspraken te maken om werkloze jongeren te werven", zegt Berghuis. "En als jongeren al worden aangenomen, denken ze niet na over doorstroom binnen het bedrijf of het stoppen van de uitstroom."

Uit ervaringen van FNV Bondgenoten blijkt dat de helft van deze jongeren binnen een jaar gedesillusioneerd afhaakt en elders emplooi zoekt. Berghuis: :"Dan is het wel heel hypocriet om anderen de schuld te geven. Het zou beter zijn als bedrijven eindelijk met goed geoutilleerde leer-werkplekken zouden komen en echt gaan investeren in jonge vakmensen."

In de metaal en techniek besteden werkgevers hier slecht een half procent van de loonsom aan. "Denken ze nu echt dat ze voor zo weinig geld hun problemen kunnen oplossen", vraagt Berghuis. "Het is onbegrijpelijk dat we in de metaal en techniek, met vierhonderdduizend werknemers, in de cao-onderhandelingen geen enkel voorstel hebben gekregen om hier iets aan te doen. Onze voorstellen zijn alleen maar afgezwakt."

In de metalektro en de metaalbewerking is zo een beperkte proef met 750 plaatsen begonnen om via de opleidingsfondsen jongeren tot vakman op te leiden.

In Nederland is het slecht gesteld met de beroepskwalificaties van schoolverlaters als je het vergelijkt met andere lidstaten van de EU. Nederland bungelt ergens achterin de ranglijst, koploper is Slowakije, blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat. FNV Bondgenoten ijvert al langer voor verbetering door het imago van technische beroepen te verbeteren en werkgevers over te halen meer aan opleiding, zoals vroeger via de bedrijfsscholen, te doen.