PERSBERICHT
**
Geschikt voor onmiddellijke publicatie
Gestandaardiseerd uitwisselen van elektronische overheidsinformatie is nog niet standaard!
Eindhoven, 31 mei 2005
Omdat overheids- en semi-overheidsinstanties een verantwoordingsverplichting hebben richting departementen, Zelfstandige Bestuurs Organen , burger en andere belanghebbende produceren zij velen rapportages. Het doel hiervan is om interne en externe transparantie te realiseren en te voldoen aan de informatieverplichting. Dit kost gemeenten, provincies, Zelfstandige Bestuursorganen en toezichthouders veel geld en capaciteit.
Tijdens het Congres
Gedurende het congres zullen diverse instanties en organisaties zoals Gemeenten, Provincies, Centraal Bureau voor de Statistiek, Waterschappen en Ministerie van Financiën hun visie en ervaringen presenteren over de inzet van ICT en standaardisatie met betrekking tot inkomende en uitgaande rapportages.
Daarnaast wordt ingegaan op het nationaal programma van het kabinet om ICT en de wereldwijde standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language) in het bedrijfsleven en bij diverse overheidsinstanties te integreren.
Op initiatief van het Ministerie van Financiën is reeds begonnen met het ontwikkelen van een algemene Nederlandse taxonomie. Deze taxonomie heeft een brede toepassing en zal gebruikt worden door bedrijven die rapporteren conform de Wet op de Jaarrekening, maar ook dienen voor belastingaangiften en statistische rapportages. De taxonomie zal conformeren aan die van IFRS maar heeft uitbreidingen (extension taxonomies) nodig om te kunnen voldoen aan lokale rapportagebehoeften (zie ook
eXtensible Business Reporting Language
Organisaties wisselen bedrijfsinformatie uit op de meest uiteenlopende manieren (op papier of elektronisch, als Word-document of als een bestand voor een spreadsheet, etc.). Het ontbreken van een algemene standaard voor het uitwisselen van deze gegevens beperkt de mogelijkheden om deze gegevens op eenvoudige wijze te verzamelen, elektronisch uit te wisselen, te analyseren en zonodig nader te bewerken.
De wereldwijde open standaard XBRL voorziet in deze behoefte en maakt het mogelijk om bedrijfs- en financiële rapportages samen te stellen en elektronisch uit te kunnen wisselen. Zo wordt met de inzet van XBRL: transparantie, efficiëntie, betrouwbaarheid en kostenbesparing gerealiseerd.
Kijk voor meer informatie op
Noot voor de redactie,