Den Haag, 31 mei 2005
Vragen van de leden Heemskerk en Crone (beiden PvdA) aan de minister van Financiën
over de verstrekking van tophypotheken door banken
* Bent u op de hoogte van de uitspraken van president Wellink van De Nederlandsche Bank over tophypotheken?
* Vindt u ook dat er een eind moet komen aan het gemak waarmee de banken en bemiddelaars huizenkopers een tophypotheek aanbieden?
* Deelt u de mening dat de combinatie van variabele rentes, tophypotheken met beleggingsconstructies en kunstmatig opgehoogde waardetaxaties van koopwoningen kan leiden leidt tot financieringsmodellen met veel te hoge risico's? Wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?
* Is het juist dat de hypotheekschuld in ons land enorm is opgelopen, van 29 procent van het bruto nationaal product in 1980 naar 92 procent in 2004? Uit welke factoren kan deze stijging verklaard worden?
* Is de enorme prijsinflatie op de huizenmarkt sinds 1990 te verklaren door een combinatie van aanbodfactoren (grondschaarste, belemmerende RO-regelgeving, inefficiënte en niet-innovatieve bouwsector, bouwfraude) en vraagfactoren (lage hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek, toename van aflossingsvrije hypotheken, en steeds hogere (top)hypotheken in relatie tot het jaarsalaris)?
* Wat is het eindbeeld van deze ontwikkeling? Is op termijn in Nederland een situatie denkbaar zoals in Japan, waar het niet meer mogelijk is om een huis binnen één generatie af te betalen en 2-generatie-hypotheken moeten worden afgesloten? Leidt deze ontwikkeling tot een tweedeling, waarin een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking geen perspectief meer heeft op een eigen huis, danwel 30 jaar lang buitensporig hoge woonlasten moet dragen om een eigen huis te kunnen betalen?
* Is het juist dat de koopkracht van de inkomens, als het gaat om de hoeveelheid woonruimte die ervan kan worden gekocht in 1990 groter was dan in 2005? Is het dus juist dat inkomen uit arbeid in termen van de hoeveelheid woonruimte steeds minder waard wordt?
* Waarom lijken zowel banken als huizenkopers steeds meer risico te willen nemen bij het (uit)lenen van geld?
* Is het juist dat sommige banken zelfs inkomensbestanddelen, zoals een WW-uitkering, optellen bij de berekening van het jaarsalaris om de maximale hypotheek vast te stellen?
* Welke maatregelen had de heer Wellink in gedachten om de verstrekking van tophypotheken tegen te gaan? Wat vindt u van deze voorstellen?
* Kunt u de toegezegde notitie over de woning- en huurmarkt zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk voor de zomer, aan de Kamer zenden?
WFD Nieuwsbrief 31 mei 2005
Partij van de Arbeid