Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Rij niet door rood winnaar scholenwedstrijd Safety First

Met een rap over door rood rijden heeft het Zandvliet College uit Den Haag vandaag de finale van het verkeersveiligheidsproject Safety First gewonnen. Een jury bestaande uit minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat, ex-wielrenster Leontien van Moorsel, GTST-ster Winston Post en KLPD-woordvoerder Frans Zuiderhoek koos het filmpje uit een vijftal finalisten van de scholenwedstrijd over verkeersveiligheid. De bedenkers van de rap, Sheila Lalaram en Lisa van Dijk, wonnen een fiets en een optreden van Ali B op hun school.

Safety First is een verkeersveiligheidsproject voor leerlingen tussen de 12 en 15 jaar. Het project combineert een digitaal lespakket en een wedstrijd tussen scholen. De wedstrijdopdracht was om een campagne te ontwikkelen voor leeftijdsgenoten. Meer dan honderd scholen hebben aan de wedstrijd meegedaan. Een vakjury heeft de vijf beste ideeën geselecteerd en daarvan zijn in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat filmpjes gemaakt. Die zijn te zien op www.codenamefuture.nl. Via die site hebben ruim 22.000 jongeren hun stem uitgebracht op een van de vijf finalisten. Het oordeel van de prominentenjury tijdens de slotmanifestatie vandaag in het Theater aan het Spui in Den Haag gaf de doorslag.

Het project Safety First moet leerlingen meer bewust maken van de risico's in het verkeer en hoe ze daar in hun eigen fietsgedrag rekening mee kunnen houden. Safety First is een initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Onderwijs Cultuur en Wetenschappen. De Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid (ROV), 3VO en Team Alert zijn betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het project. Het lespakket is geproduceerd door Codename Future. Op dit moment besteden scholen gemiddeld slechts 2,5 uur per jaar aan verkeersonderwijs. Het aangeboden lespakket is bedoeld om meer structurele aandacht voor verkeersveiligheid in het voortgezet onderwijs te bevorderen.

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar fietsen gemiddeld twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. 89% gaat met de fiets naar school. Doordat ze zoveel fietsen, weinig besef van risico hebben en riskant fietsgedrag vertonen, zijn jongeren in deze leeftijdcategorie vaak bij verkeersongevallen betrokken. In 2004 vielen onder fietsers tussen 12 en 15 jaar 17 doden en 283 slachtoffers die in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.