Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 1

juni 2005

"Meer ruimte voor toerisme en recreatie"

Gezien het toenemend economisch belang, wil Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois het draagvlak voor toerisme verbreden en verankeren. Hij vraagt dan ook meer aandacht voor toerisme in andere beleidsdomeinen, zoals tewerkstelling, mobiliteit, natuur en ruimtelijke ordening.

Vandaag legde hij op de studiedag Plattelandstoerisme, een initiatief van Plattelandstoerisme VZW in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, de klemtoon op meer ruimte voor toerisme en recreatie. Ter voorbereiding van de besprekingen over een aanpassing van het decreet Ruimtelijke Ordening, laat Bourgeois met het RuiTer- project - Ruimte voor Toerisme en Recreatie - de toekomstige ruimtebehoefte voor de toeristische sector in kaart brengen.

"Ik kan het niet genoeg benadrukken: toerisme is economie", zei Bourgeois vandaag. "Toerisme genereert naar schatting 4,5 miljard euro consumptieve bestedingen in Vlaanderen, stelt vandaag rechtstreeks 110.000 mensen tewerk en bevordert indirect de tewerkstelling in aanpalende sectoren. Toerisme en recreatie verdienen dan ook een prominente plaats in het nieuwe Ruimtelijke Structuurplan."

Zeker op het platteland is die economische impuls dikwijls heel welkom. Minister Bourgeois wijst ook op de sociale dimensie: plattelandstoerisme draagt bij tot meer buurtwinkels en dorpscafés en allerhande tewerkstellingsprojecten. De uitbreiding van de economische functie van het platteland "tot para- agrarische bedrijvigheid, KMO's en ambachtelijke bedrijven, toerisme en dienstverlening" is dan ook verankerd in het Vlaamse regeerakkoord.

Vlaming steeds meer de boer op

Minister Bourgeois stelt vast dat steeds meer landbouwbedrijven als nevenactiviteit gastenkamers wensen uit te baten. "Vaak lijden ze echter onder de onduidelijke regelgeving op het vlak van ruimtelijke ordening of de willekeurige interpretatie ervan. Een nieuwe verblijfsinfrastructuur inrichten of uitbreiden is dikwijls óf onmogelijk óf een administratieve lijdensweg," aldus Bourgeois. Hij wijst ook op beperkingen vanuit andere flankerende beleidsdomeinen zoals tewerkstelling (hoge loonlasten), mobiliteit en natuur, die de uitbouw van het plattelandstoerisme belemmeren.

Nochtans groeit de vraag: meer en meer Vlamingen (her)ontdekken de geneugten van landelijke gebieden en authentieke lokale gemeenschappen. Onderzoek toont aan dat de helft van de Vlamingen wel eens kiest voor een verblijf in de natuur. Plattelandstoerisme in eigen land is bovendien de ideale bestemming voor kortere vakanties gespreid over het jaar, een groeiende trend bij zowel ouderen met meer vrije tijd als bij tweeverdieners met een drukke baan. Het past ook in de groeiende aandacht voor een gezonde levensstijl. Tot slot vinden ook liefhebbers van sport en avontuur hun gading in het Vlaamse buitengebied met een uitgebreid aanbod aan ruitermogelijkheden, fietstochten, surfen,.

Kwaliteit, ook op het platteland

Een kwalitatief hoogstaand toeristisch aanbod in Vlaanderen is Bourgeois' stokpaardje: "Consumenten worden steeds kritischer en kunnen via het Internet het aanbod beter vergelijken. Toeristisch Vlaanderen, ook op het platteland, moet zijn kwaliteit als troef uitspelen".

Daarom wil Bourgeois de reglementering en kwaliteitsclassificatie en hygiëne- en
(brand)veiligheidsnormen uniformiseren en aanpassen aan de vele nieuwe, kleinschalige logiesvormen (zoals het hoevetoerisme). Begin maart werd een Bijzondere Werkgroep opgericht voor de herziening van het decreet logiesverstrekkende bedrijven. Met het nieuwe decreet wil Bourgeois tegelijk een gevoelige administratieve lastenvermindering bewerkstelligen voor de toeristische sector.

Specifiek naar het platteland toe bepleit minister Bourgeois ook andere initiatieven, zoals vorming rond bedrijfsvoering voor kleinschalige logies, praktische handleidingen rond (e-) marketingtechnieken en kwaliteitszorg en samenwerking op het vlak van webpromotie van het plattelandstoerisme.

Beleidsoverschrijdende maatregelen

In de opwaardering van toerisme en recreatie op het platteland ziet Bourgeois een belangrijke rol weggelegd voor het zogenaamde Interbestuurlijk Plattelandsoverleg (IPO). Dit beleidsdomein en bestuursniveau overschrijdend overlegorgaan bestaat enerzijds uit het bestuurlijk overleg (Vlaamse regeringsleden, 5 gedeputeerden en 5 gemeentemandatarissen) en anderzijds uit het ondersteunende werkgroepenoverleg (Vlaamse, provinciale en lokale ambtenaren, deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties). Hoewel IPO pas op 27 juni van start gaat, ligt haar eerste dossier ter behandeling al klaar, nl. de 'knelpuntennota plattelandstoerisme', waartoe vzw Plattelandstoerisme de aanzet heeft gegeven.

Bourgeois zal deze knelpuntennota en de resultaten van het RuiTer-project aankaarten bij zijn collega van Ruimtelijke Ordening.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be