Ingezonden persbericht
Persbericht - 1 juni 2005
Senaat kritisch over zorgplannen Hoogervorst
AMSTERDAM, 1 juni - De grote partijen in de Eerste Kamer zijn zeer kritisch over de nieuwe Zorgverzekeringswet van minister Hans Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid. Volgens de senatoren die zich 7 juni buigen over de door de Tweede Kamer al goedgekeurde wet zal Hoogervorst nog de nodige concessies moeten doen, wil hij zijn wet door de Eerste Kamer loodsen. Dat blijkt uit een rondgang langs de senatoren die het weekblad Elsevier deze week maakt.
CDA-senator Hannie van Leeuwen: 'Hoogervorst heeft het niet in zijn zak. Als hij alle wetten die bij de stelselwijziging horen op tijd aanvaard wil krijgen, moet hij wijzigingen aanvaarden. Dan pas zullen wij een eindoordeel geven.' De afgelopen maanden heeft de Eerste Kamer overigens al intensief onderhandeld over de nieuwe wet.
De nieuwe Zorgverzekeringswet van Hoogervorst moet 1 januari 2006 al ingaan en behelst een ware omwenteling: één privaatrechtelijke ziektekostenverzekering voor iedereen, die een einde maakt aan het aloude publiekrechtelijke ziekenfonds. De grote lijnen zijn helder: betere, doelmatiger en ook goedkopere zorg met meer eigen verantwoordelijkheid voor de burger en meer 'marktprikkels'.
Maar de problemen zitten in de details. De senatoren kregen liefst 3500 pagina's voorgeschoteld over alles wat met de nieuwe wet te maken heeft. Desondanks spreken senatoren van een 'zwart gat': 'Het is lastig in te schatten wat er precies gebeurt', zegt PvdA-senator Jan Hamel bijvoorbeeld, zoals zoveel senatoren zelf werkzaam in de gezondheidszorg. 'Niemand in de Eerste Kamer is gelukkig met de nieuwe wet. Iedereen maakt zich zorgen.'
Hamel heeft onder meer veel vragen over de rol van de verzekeraars straks: 'Zijn ze wel op tijd klaar. Hoeveel soorten polissen bieden zij aan? Wordt er via de aanvullende verzekeringen geselecteerd?' Ook Van Leeuwen heeft nog vele vragen over concrete details en wil een 'indringende dialoog' met Hoogervorst over kwesties als het tempo waarin het nieuwe stelsel er komt, de vrije artsenkeuze, de onverzekerden en de no-claimkorting. In de senaat klinkt kritiek op de Tweede Kamer: die heeft gezien de vele lastige details - 'geen serieus debat gevoerd', vindt SP-senator Tineke Slagter-Roukema. Zij pleit daarom voor uitstel met één jaar.
Uit reacties van lezers op de nieuwssite van Elsevier blijkt dat ook Elsevier-lezers kritisch zijn over de plannen van Hoogervorst. Ze staan onder meer argwanend tegenover het idee van meer marktwerking in de zorg: die zou in de praktijk neerkomen op overdracht van macht aan één partij: de verzekeraars. De vergelijking met andere geliberaliseerde maatschappelijke dienstverlening post, kabel, trein, energie wordt veel gemaakt en niet in positieve zin. De kwaliteit neemt af en de kosten voor de burger stijgen. Zo zal het ook in de gezondheidszorg gaan, vrezen veel Elsevier-lezers.
Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.