Secretarie
Bestuurscommunicatie
Persbericht
|1 juni 2005Voorlopig Ontwerp MUZIEKPALEIS: RIJKE VEELHEID AAN VORMEN EN STIJLEN
Een rijke veelheid aan vormen en stijlen. Daaraan is straks het nieuwe Muziekpaleis van Utrecht te herkennen. Meer dan het huidige Muziekcentrum richt het Muziekpaleis zich naar buiten, de vijf zalen voor symfonische muziek, kamermuziek, popmuziek, jazz en cross-over zullen van buitenaf goed herkenbaar zijn. Zo ontstaan verschillende sferen die passen bij de verscheidenheid aan muzieksoorten die straks in het Muziekpaleis te horen zullen zijn. Dat blijkt uit het Voorlopig Ontwerp van architect Hertzberger waarmee het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd.
De vier nieuwe zalen komen naast en boven de grote zaal. Hertzberger heeft een invulling door verschillende architecten per zaal mogelijk gemaakt. Zo werkte Jo Coenen aan de Rock-Pop zaal, Thijs Asselbergs tekende voor de jazz-zaal en NL Architects ontwierp de cross-overzaal. De zalen zijn akoestisch van elkaar gescheiden waarbij elke zaal is geconstrueerd volgens het zogenaamde 'doos in doos'-principe. Zo kunnen zalen probleemloos tegelijkertijd worden gebruikt zonder overlast binnen het paleis of naar buiten.
Tussen alle zalen, op ca. 18 meter boven straatniveau, komt een centraal foyerplein van waaraf alle zalen te bereiken zijn. Dit foyerplein, dat boven de omliggende bebouwing is gesitueerd, biedt een wijds uitzicht over de hele stad. Het zitcomfort in de grote zaal en de gebruiksmogelijkheden van de foyers worden verbeterd. Er komt een ondergrondse expeditieruimte. Commerciële ruimten en de kleine zaal worden gesloopt. De gevels van het Muziekpaleis en rondom het Vredenburgplein komen beschikbaar voor commerciële functies waaronder horeca. De hoofdentree ligt aan een voorplein van circa 2.000 m2 aan de Catharijnesingel met een gunstige bezonning. Hier is op de begane grond onder meer een grand café gepland.
Het Muziekpaleis krijgt een krachtige uitstraling. Hertzberger zegt het zo: "Het Muziekpaleis presenteert zich als een groot solitair gebouw, waarop alle oude en nieuwe zalen al vanaf buiten leesbaar zijn, waar volop mogelijkheden zijn om het programma te adverteren op de gevel en waar 's avonds het Muziekpaleis een lichtgevend baken is: een poort naar de stad. Door deze ingrepen ontstaat een markant gebouw met de gewenste uitstraling van een 'paleis'.
Het Voorlopig Ontwerp van Hertzberger heeft draagvlak onder alle betrokken partijen waaronder Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli en SJU en Corio. Het ontwerp is in veel opzichten een verbetering van de haalbaarheidsstudie uit november 2004. Zo komt het ontwerp tegemoet aan de eisen van gebruikers en biedt het alle mogelijkheden voor een gezonde exploitatie. Het Muziekpaleis is te realiseren binnen het daarvoor gestelde budget. Uit de grondige financiële haalbaarheidstoets op basis van de kostenraming van het Voorlopig Ontwerp blijkt een aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van de haalbaarheidsstudie.
Na vaststelling van Definitief Ontwerp en kredietaanvraag gaan de werkzaamheden naar verwachting in de loop van 2006 van start. In 2010 kunnen de muziekpartijen het nieuwe huis op het Vredenburg dan betrekken. Het college is ervan overtuigd dat de ontwikkeling van het Muziekpaleis niet alleen blijk geeft van de culturele ambities van de stad Utrecht, maar ook een belangrijke aanjager zal zijn van de verdere ontwikkelingen in het Stationsgebied.