Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

01 juni 2005
Jongeren polderen over landbouw

De jeugdraad wijdde onlangs een avond aan een Nederlands fenomeen dat met uitsterven wordt bedreigd: het polderoverleg. In deze jongerenversie van het polderen gaat het wel erg letterlijk over de polder, namelijk over de toekomst van de belangrijkste gebruikers van de polder: de boeren. Aanwezig zijn zowel jonge politici, jonge boeren als jonge milieubeschermers.

Het NAJK opende provocerend. In een betoog dat zelfs werd ondersteund door een PowerPoint presentatie werd de visie van het NAJK toegelicht. De stelling hierin met milieuorganisaties valt niet te praten zette de jonge milieubeschermers JMA meteen op scherp. In het algemeen is het NAJK bereid tot veel initiatieven, maar ze moeten als boer wel de ruimte krijgen. Iedereen was het hier opvallend mee eens. De Jonge Fortuynisten hadden totaal geen behoefte aan milieuorganisaties, ze willen ze het liefste opheffen. Bovendien is er volgens hen een verschil in huisdieren en productiedieren, productiedieren hebben enkel een functie voor de mens. Van het CDjA kwam een genuanceerder geluid, zij pleitte voor een tweestromenrichting voor de landbouw waarin zowel de schootschalige markt als de nichemarkt een plaats heeft. JMA ondersteunde deze tweedeling, maar wil wel de grootschalige markt zoveel mogelijk naar een groene richting sturen.

Agrosmiles
Het NAJK leverde vaak een welkome verduidelijking van feiten. Het was opvallend hoe groot de betrokkenheid bij de landbouw was bij andere organisaties. Hoewel de visies van alle betrokkenen sterk verschilden, waren er in de praktijk vooral nuanceverschillen. Zo bleek iedereen de WTO te zien als de grootste belemmering op een goede ontwikkeling van de landbouw. Iedereen onderschreef namelijk de stelling importproducten moeten aan dezelfde eisen voldoen als in Nederland geproduceerde producten. De uitvoering van de stelling zou echter betekenen dat Nederland uit de WTO moet stappen. Een andere stelling waarover algemene instemming bestond was het feit dat de herkomst van producten duidelijker vermeld moet worden op etiketten. De uitwerking hiervan verschilde. Het NAJK heeft hierover eerder al een voorstel uitgewerkt met zogenaamde Agrosmiles; het aantal smiles staat dan voor hoe verantwoordelijk het product is verbouwd. Niet iedereen was het eens met enkel positieve labelling, maar het was wel duidelijk dat de wildgroei aan keurmerken ongewenst is.

Regelzucht
Een derde onderwerp waarover overeenstemming was, is een afkeer van regelzucht. Het voorbeeld van de SGP-jongeren over subsidie over 40 knotwilgen en niet over 39 zodat subsidie verloren gaat zo gauw er één sterft werd eensgezind ontvangen als idioot. Het voorstel van de Jonge Fortuynisten over afschaffing van de quota zorgde voor een flinke glundering bij de NAJK maar de vraag over hoe dan de milieudoelen gehaald kunnen blijven bleef onbeantwoord. Het is duidelijk dat de regels verminderd moeten worden, maar welke regels blijft een flinke discussie.
Het moeilijkste onderwerp in de landbouw is hoe om te gaan met dierenziekten. De landbouw heeft het afgelopen decennia hierin vele crises gehad en er is duidelijk geen oplossing voor te geven. Het lijkt af en toe alsof het vroeger beter was, maar dat komt ook vooral omdat ziekten toen minder in de aandacht kwamen. Het vee ging ook eens in de zoveel tijd dood. De SGP-jongeren hebben er moeite mee dat de landbouw steeds klinischer wordt en bijvoorbeeld veemarkten steeds meer verdwijnen. Volgens hen heeft dit veel met de ziekten te maken. Het NAJK wijst erop dat de kwetsbaarheid voor ziekten één van de nadelen is van de biologische sector. Het lukte niet deze discussie op de avond af te ronden, hopelijk wordt hier nog lang over nagepraat.